ΤΑ ΞEΝΑ ΜEΣΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜO
Ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης συνεχίζει να μονοπωλεί τις πρώτες θέσεις της διεθνούς ειδησεογραφίας, με ιδιαίτερη έμφαση όπως είναι αναμενόμενο στην αποχώρηση του Γιώργου Παπακωνσταντίνου από το υπουργείο Οικονομικών και την τοποθέτηση, στη θέση του, του Ευάγγελου Βενιζέλου...
«Καρατομήθηκε ο υπουργός Οικονομικών» είναι ο τίτλος της Wall Street Journal, που χαρακτηρίζει «σαρωτικό» τον ανασχηματισμό και την αντικατάσταση του κ. Παπακωνσταντίνου ως προσπάθεια να ενισχυθεί η στήριξη στις μη δημοφιλείς οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Η εφημερίδα υπογραμμίζει ωστόσο ότι «ο αρχιτέκτονας αυτών των μεταρρυθμίσεων» παρέμεινε στην κυβέρνηση ως υπουργός Περιβάλλοντος, υπενθυμίζοντας το δραματικό 48ωρο των ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων στη χώρα.
Στην αντικατάσταση αναφέρεται το Associated Press, υπενθυμίζοντας ότι ο κ. Βενιζέλος είχε αναμετρηθεί με τον Γ. Παπανδρέου για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και τώρα καλείται να αναλάβει την εφαρμογή των αυστηρών μέτρων λιτότητας.
Με συνεχή ροή ενημέρωσης από την Αθήνα για τον ανασχηματισμό και το Reuters έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις αλλαγές στο υπουργείο Οικονομικών, επισημαίνοντας ταυτόχρονα και την τοποθέτηση του Σταύρου Λαμπρινίδη στο υπουργείο Εξωτερικών.
«Ο Έλληνας πρωθυπουργός αντικατέστησε τον υπουργό Οικονομικών, σε μία προσπάθεια να περάσει τα νέα, και καθόλου δημοφιλή, μέτρα λιτότητας που απαιτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση» αναφέρει το BBC, όπου ο ανασχηματισμός είναι από το πρωί πρώτο θέμα στην ιστοσελίδα του. «Ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναβαθμίστηκε στη θέση του υπουργού Οικονομικών, αναλαμβάνοντας το δύσκολο έργο της διαχείρισης της κρίσης χρέους» επισημαίνει το βρετανικό δίκτυο.
Το αραβόφωνο δίκτυο Al Jazeera επισημαίνει στις ανταποκρίσεις του, αναφερόμενο στην αλλαγή του οικονομικού επιτελείου, ότι στόχος του γενικευμένου ανασχηματισμού είναι να ξεπεραστούν οι δυσκολίες από την κρίση χρέους της χώρας εν μέσω της έντονης κοινωνικής δυσαρέσκειας. Παράλληλα, χαρακτηρίζει τον Ευάγγελο Βενιζέλο ως έναν «σοσιαλιστή πολιτικό με μεγάλη επιρροή», κάνοντας αναφορά στην αναμέτρηση του με τον πρωθυπουργό για την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος πριν από τέσσερα χρόνια.
«Νέος υπουργός Οικονομικών για μια Ελλάδα σε κρίση» είναι ο τίτλος στο πρώτο θέμα της γαλλικής εφημερίδας «Le Monde», αναφέροντας ότι ο Ευάγγελλος Βενιζέλος είναι ο άνθρωπος που έχει τη «θέση-κλειδί» σε μία οικονομική και πολιτική κρίση άνευ προηγουμένου για τη χώρα.
Υστατη προσπάθεια να επιλυθεί η πολιτική κρίση που ταλανίζει τη χώρα χαρακτηρίζει τον ανασχηματισμό η επίσης γαλλική «Le Figaro». Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι με την απομάκρυνση Παπακωνσταντίνου, ο πρωθυπουργός «παίζει το τελευταίο του χαρτί» και διερωτάται αν «το παιχνίδι της μουσικής καρέκλας», όπως χαρακτηρίζει τις εναλλαγές υπουργών σε διαφορετικά πόστα, θα είναι αρκετό για να κατευνάσει την οργή των Ελλήνων.
Financial Times: Τρία σενάρια για τις εξελίξεις στην Ελλάδα
Εκτενή αναφορά στις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και στην Ευρωζώνη, αλλά και στα σενάρια για άτακτη χρεοκοπία της χώρας κάνουν οι Financial Times σε δημοσίευμα της Παρασκευής.
Σε άρθρο – ανάλυση που υπογράφουν τρεις συντάκτες της βρετανικής εφημερίδας αναφέρεται πως η ελληνική κρίση χρεών έχει περάσει σε μια φάση που είτε η Ελλάδα, είτε οι πιστωτές της καλούνται να κάνουν υποχωρήσεις. Σημειώνεται δε πως η προσοχή στρέφεται στον Έλληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και στο αν θα καταφέρει να σχηματίσει μια συναινετική κυβέρνηση υπό το βάρος κομματικών αποσχίσεων και έντονων διαδηλώσεων.
Στο πλαίσιο αυτό οι Financial Times αναφέρονται σε τρία σενάρια αναφορικά με το πώς μπορούν να εξελιχθούν τα πράγματα όσο πλησιάζει η καταληκτική ημερομηνία για την εκταμίευση των 12 δισ. ευρώ της δόσης προς την Ελλάδα:
- Στο πρώτο σενάριο, παρά την πολιτική αναταραχή ο Γ.Παπανδρέου θα εξακολουθήσεί να απολαμβάνει την εκτίμηση των διεθνών κύκλων και θα κερδίσει πρόσθετη στήριξη από την απόφασή του να κάνει ανασχηματισμό, ειδικά αν «θυσιάσει» τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου. «Για τους Ευρωπαίους διπλωμάτες, μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας της οποίας θα προΐσταται ο κ. Παπανδρέου, είναι το καλύτερο αποτέλεσμα, ειδικά για την Γερμανία», τονίζεται χαρακτηριστικά.
Η εφημερίδα αναφέρει πως αν ο Έλληνας πρωθυπουργός εξασφαλίσει ψήφο εμπιστοσύνης και προωθήσει τα μέτρα λιτότητας μέχρι το τέλος Ιουνίου, οι αγορές ίσως εξομαλυνθούν τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο, που θα πρέπει να εκταμιευθεί η επόμενη δόση. Επικαλείται δε κορυφαίο αξιωματούχο που εμπλέκεται στις συνομιλίες και ο οποίος υποστηρίζει πως παρά τις δυσκολίες, η Ελλάδα θα καταφέρει να περάσει τα μέτρα λιτότητας και να λάβει τα κεφάλαια.
- Στο δεύτερο σενάριο, αν ο κ. Παπανδρέου δεν καταφέρει να εξασφαλίσει ούτε την οριακή πλειοψηφία που θεωρητικά κατέχει στο κοινοβούλιο, η Ουάσιγκτον και οι Βρυξέλλες θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα πληρώσουν τα 12 δισ. ευρώ αποτρέποντας την στάση πληρωμών αν και δεν θα έχουν λάβει νέες δεσμεύσεις από την Ελλάδα. Στην περίπτωση αυτή θα μπορούσε να υπάρξει ένα διμερές δάνειο στην Ελλάδα έως ότου ο κ. Παπανδρέου καταφέρει να συστήσει μια νέα κυβέρνηση συνασπισμού ή να διεξάγει εκλογές. «Αυτό θα καθιστούσε παραβίαση της αρχής ότι δεν μπορούν να δοθούν χρήματα αν η χώρα δεν ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της για λιτότητα», τονίζει η εφημερίδα.
- Στο τρίτο και δυσμενές σενάριο η Ελλάδα αφήνεται να χρεοκοπήσει. Οι Financial Times θεωρούν πως αν το ελληνικό Κοινοβούλιο δεν εγκρίνει τα μέτρα λιτότητας και το ΔΝΤ και η ΕΕ αποφασίσουν να μην εκταμιεύσουν τα κεφάλαια, η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της και θα γίνει η πρώτη προηγμένη οικονομία σε 60 χρόνια που θα κηρύξει στάση πληρωμών.
Το δημοσίευμα αναφέρει πως ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν μελετήσει ένα τέτοιο σενάριο και ο μεγαλύτερος φόβος της Ευρωζώνης είναι το ντόμινο στις αγορές κρατικών ομολόγων και στον τραπεζικό κλάδο.