ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: «ΦΕΥΓΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΩ ΣΤΟΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ»
«Φεύγω από την Άμυνα για να πάω στον πραγματικό πόλεμο», είπε ο νέος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, σχολιάζοντας τα νέα του καθήκοντα κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου Οικονομικών...
«Έρχομαι εδώ με το μυαλό μου στην αγανάκτηση της πραγματικής οικονομίας και της κοινωνίας» εξήγησε, προσθέτοντας: «η χώρα πρέπει να σωθεί και θα σωθεί».
Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι αποδέχθηκε μια πρόσκληση-πρόκληση για τον ίδιο, «στο όνομα του ελληνικού λαού, γιατί αυτός είναι ο πραγματικός διαχειριστής της κρίσης, αυτός που καλείται να υποστεί θυσίες. Μόνο με το λαό και τις παραγωγικές δυνάμεις μέσα σε κλίμα συναντίληψης μπορούμε να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση».
«Σήμερα απευθύνουμε ξανά την πρόσκληση της συναίνεσης και της συνεργασίας, είμαστε ανοιχτοί σε ιδέες και σε διάλογο για να πετύχουμε τη συστράτευση» σημείωσε, τονίζοντας πως αυτό αφορά και τον κάθε πολίτη, τους συγκεντρωμένους στην πλατεία Συντάγματος.
Επαναλαμβάνοντας πως η κυβέρνηση επιζητά τη συναίνεση, σημείωσε: «Ζητάμε την πολιτική συναίνεση όχι ως αυτοσκοπό αλλά για να ξαναβρούμε την κοινωνική συναίνεση».
Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε τιμητική αλλά και προκλητική την πρόταση του Πρωθυπουργού και παραδέχθηκε πως πήρε τις αποφάσεις του με περίσκεψη, αλλά και με δισταγμούς. Εξήγησε όμως πως την αποδέχθηκε γιατί θεωρεί πως αυτό είναι το πατριωτικό του καθήκον.
Αναφερόμενος στον απερχόμενο υπουργό Οικονομικών, τόνισε: «Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου σήκωσε ένα τεράστιο βάρος. Του αναγνωρίζουμε όλοι την αφοσίωση και το έργο του».
Παπακωνσταντίνου: Καλό κουράγιο
Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, νέος υπουργός Περιβάλλοντος, αναφέρθηκε αναλυτικά στις προσπάθειες που έγιναν τους τελευταίους 20 μήνες «για να σταθεί η χώρα όρθια».
Ο ίδιος αναγνώρισε λάθη και παραλείψεις, αλλά τόνισε ότι αισθάνεται περήφανος «για αυτό που αφήνουμε πίσω μας».
Εξήρε δε την πείρα και την αφοσίωση του νέου υπουργού. Θα είναι μια αλλαγή φρουράς που θα αποδώσει άμεσα, τόνισε.
«Καλό κουράγιο, όπως είχε πει και κάποιος άλλος» κατέληξε ο κ. Παπακωνσταντίνου, παραπέμποντας στη φράση που είχε πει στα ελληνικά ο Όλι Ρεν.
Συνάντηση με Ράπανο και Ταμβακάκη
Συνάντηση με τον πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας κ. Β. Ράπανο και τον διευθύνοντα σύμβουλο της κ. Απ. Ταμβακάκη είχε στο γραφείο του ο νέος υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος. Η συνάντηση έγινε παρουσία του αναπλ. υπουργού Οικονομικών κ. Φιλ. Σαχινίδη.
Η διοίκηση της Εθνικής ενημέρωσε τον κ. Βενιζέλο για την κατάσταση που επικρατεί στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Ο υπουργός Οικονομικών θα παρευρεθεί την Κυριακή και τη Δευτέρα στη συνεδρίαση του Eurogroup με κύριο στόχο να οριστικοποιηθεί η 5η δόση της βοήθειας προς την Ελλάδα.
Υποδείξεις στο Βενιζέλο από τη ΝΔ για να υπάρξει ρευστότητα στην αγορά
Συστάσεις προς το νέο «τσάρο» της οικονομίας κ. Ευάγγελο Βενιζέλο απευθύνει η Νέα Δημοκρατία, θέτοντάς του το πλαίσιο των κινήσεων που πρέπει να κάνει άμεσα, ανεξάρτητα από το Μεσοπρόθεσμο, για να υπάρξει ρευστότητα στην αγορά, αν και αναφέρει ότι δεν αναμένεται να αλλάξει η ασκούμενη οικονομική πολιτική.
Η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρεί ως άμεσες κινήσεις την ανάληψη πρωτοβουλίας από την κυβέρνηση, ώστε να αξιοποιήσει τις δυνατότητες που τις παρέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ή η Παγκόσμια Τράπεζα, να προχωρήσουν τα έργα των συμβάσεων παραχώρησης (π.χ. οι πέντε μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι), η επίσπευση για την απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ, να γίνει ο συμψηφισμός των οφειλών από και προς το δημόσιο των ιδιωτών και να κινηθεί ο κ. Βενιζέλος, ώστε να ενισχυθεί το ελληνικό τραπεζικό σύστημα από την ΕΚΤ.
Ο πρόεδρος της ΝΔ θεωρεί τις προαναφερόμενες κινήσεις ως απαραίτητες και είναι της άποψης, ότι πρέπει να γίνουν άμεσα, για να υπάρξει η αναγκαία εκείνη ένεση ρευστότητας σε μια αγορά που το έχει ζωτική ανάγκη».
Σε αυτό το κλίμα ο κ. Μιχελάκης, ρωτάει τον κ. Βενιζέλο, σε ποιες κινήσεις προτίθεται να προχωρήσει η κυβέρνηση, προκειμένου, για παράδειγμα:
• Να αναλάβει κάποια πρωτοβουλία αξιοποίησης των δυνατοτήτων που παρέχει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ή η Παγκόσμια Τράπεζα και που επιμόνως ζητά εδώ και καιρό ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας;
• Να βάλει και πάλι μπροστά τα έργα των συμβάσεων παραχώρησης -ανάμεσα στα οποία και οι πέντε μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι- τα οποία έχουν ουσιαστικά σταματήσει;
• Να επισπεύσει την απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ;
• Να προχωρήσει στον απαραίτητο συμψηφισμό οφειλών από και προς το Δημόσιο;
• Να προνοήσει για τη συνέχιση της παροχής εγγυήσεων προς το Ελληνικό Τραπεζικό Σύστημα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τουλάχιστον έναν ακόμη χρόνο, έτσι ώστε οι πιστώσεις αυτές να φθάσουν στην πραγματική οικονομία; Πηγή: tanea.gr, in.gr