Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

ΕΛΗΞΕ Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

Σταματούν την απεργία πείνας οι 300 μετανάστες που φιλοξενούνται στο μέγαρο «Υπατία», καθώς έγιναν δεκτές οι τελικές προτάσεις της κυβέρνησης, μετά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο κτήριο της ΓΣΕΕ, ανάμεσα σε υπουργούς και εκπροσώπους των μεταναστών απεργών πείνας και της πρωτοβουλίας «Αλληλεγγύη»...

Πιο συγκεκριμένα, εξασφαλίστηκε καθεστώς ανοχής απεριόριστου χρόνου, ταξιδιωτικά έγγραφα, ενώ μειώνονται από 12 σε οκτώ τα χρόνια παραμονής στην Ελλάδα για να μπορούν να καταθέτουν αίτηση νομιμοποίησης.

«Η νίκη μας είναι νίκη για όλη την εργατική τάξη και ευχαριστούμε θερμά την Πρωτοβουλία Αλληλεγγύη και όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στην Ελλάδα και το εξωτερικό και ιδιαίτερα τους γιατρούς, που μας παρακολουθούσαν σε 24ωρη βάση», δήλωσε ο Αμπντούλ Χατζί, εκπρόσωπος των απεργών πείνας και του Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης.

Εκ μέρους της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύη ο κ. Πέτρος Γιώτης σημείωσε ότι «η απόφαση της κυβέρνησης ικανοποιεί το μεγαλύτερο μέρος των αιτημάτων των 300 μεταναστών απεργών πείνας και αποδεικνύει ότι χαμένος αγώνας είναι αυτός, που δεν δίνεται. Αποδεικνύει ακόμα ότι η κυβέρνηση του μνημονίου δεν είναι ανίκητη και ότι ο αγώνας των 300 ανοίγει ένα νέο δρόμο ελπίδας».

Την αισιοδοξία του ότι οι τελικές προτάσεις της κυβέρνησης θα γίνονταν αποδεκτές από τους μετανάστες απεργούς πείνας, εξέφρασε ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης, μετά το πέρας των συνομιλιών.

«Προχωρήσαμε στην τελική διευκρίνηση όλων όσων συζητήθηκαν την περασμένη Παρασκευή και όσων δημόσια έχουμε διατυπώσει, ως κυβέρνηση, από την αρχή της απεργίας πείνας με την κατάληψη της Νομικής. Εξηγήσαμε στους απεργούς πείνας ότι έχουμε εξαντλήσει όλα τα περιθώρια στα πλαίσια της κείμενης νομοθεσίας, καθώς και ότι έχει εξαντληθεί η φέρουσα ικανότητα της ελληνικής κοινωνίας και της οικονομίας μας για να δεχθεί επιπλέον αριθμό μεταναστών», ανέφερε ο υπουργός.

Από την πλευρά της, η υφυπουργός Εργασίας, Αννα Νταλάρα, επισήμανε ότι «μέλημά μας ήταν η διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής, με παράλληλη εφαρμογή των νόμων. Προτείναμε λύση ασφάλειας για όλους τους πολίτες, Έλληνες και ξένους, που μεταξύ αλλων περιλαμβάνει την αναστολή απομάκρυνσης, τη δυνατότητα ανανέωσης του καθεστώτος ανοχής, τη δυνατότητα μετακίνησης, τη μείωση των ενσήμων, στην οποία ήδη έχει προχωρήσει το υπουργείο μας, καθώς και ρυθμίσεις για όσους έχουν εκπέσει της νομιμότητας».

Τέλος, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, υπογράμμισε ότι «για την κυβέρνηση η ανθρώπινη ζωή είναι ανεκτίμητη και αδιαπραγμάτευτη και αυτό το ξεκαθαρίσαμε από την περασμένη Παρασκευή. Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε κάθε έναν απεργό πείνας, που έχει ανάγκη να μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Δεν πρέπει να θρηνήσουμε θύματα».

Την απεργία πείνας σταμάτησαν και οι 50 μετανάστες στη Θεσσαλονίκη. Σημειώνεται ότι 18 από τους 50 συνολικά απεργούς πείνας στη Θεσσαλονίκη έχουν μεταφερθεί και νοσηλεύονται σε 5 διαφορετικά νοσοκομεία της πόλης.

ΝΔ: Η κυβέρνηση έσπειρε ανέμους, η χώρα θερίζει θύελλες

Για πρωτοφανή και απόλυτα ταπεινωτική για την ελληνική Πολιτεία απόφαση έκανε λόγο ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Μιχελάκης.

Ο κ. Μιχελάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «υπέκυψε στον εκβιασμό των παράνομων μεταναστών του Μεγάρου Υπατία και των υποστηρικτών τους, και προχωρεί στην δια της πλαγίας οδού νομιμοποίησή τους».

«Το κλιμάκιο των υπουργών ενέδωσε ουσιαστικά στα όσα επί ημέρες απέρριπτε με κατηγορηματικό τρόπο και τελικά ανοίγει τον ασκό του Αιόλου, που θα καταστήσει τη χώρα μαγνήτη λαθρομεταναστών, συνεχίζοντας στην ίδια κα ενισχυμένη γραμμή του απαράδεκτου Νόμου της για τη μετανάστευση», σημείωσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, τονίζοντας πως «η κυβέρνηση έσπειρε ανέμους, η χώρα θερίζει θύελλες!».

Απαντώντας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, κατηγόρησε τη ΝΔ πως «για άλλη μια φορά διαστρεβλώνει και ψεύδεται».

«Δυστυχώς, είναι προφανές ότι περίμεναν και προσδοκούσαν διαφορετική κατάληξη από τη σημερινή, προκειμένου να μπορούν να βάλλουν ανεύθυνα εναντίον της κυβέρνησης, ανεξαρτήτως τιμήματος για τη χώρα. Γι' αυτό, εξάλλου, εκδόθηκαν αλληλοεπικαλυπτόμενες και ασυντόνιστες δηλώσεις διαφόρων τομεαρχών της και του εκπροσώπου τύπου της», δήλωσε ο κ. Πεταλωτής.

Τόνισε δε πως «η κυβέρνηση με ευθύνη, ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, χειρίστηκε το σοβαρό και με απρόβλεπτες διαστάσεις θέμα που προέκυψε με τους μετανάστες- απεργούς πείνας και τελικά δόθηκε λύση».

Όπως είπε, «από την πρώτη στιγμή, η κυβέρνηση κατέστησε σαφές προς όλους, ότι δεν πρόκειται να γίνουν μαζικές νομιμοποιήσεις για κανένα λόγο, ότι δεν θα υποκύψει σε κανέναν εκβιασμό και ότι θα εφαρμοστεί η νομιμότητα. Και αυτό έγινε».

Ο κ. Πεταλωτής σημείωσε ακόμη πως οι μετανάστες δέχθηκαν να υπαχθούν στο καθεστώς του Ν. 3907/11 και να τους δοθεί το δικαίωμα μετακίνησης για ανθρωπιστικούς λόγους.

«Το ποιος, λοιπόν, παίζει με τη νομιμότητα και τη νοημοσύνη των πολιτών είναι εύκολα αντιληπτό και προφανώς είναι η, ως συνήθως, ανεύθυνη ΝΔ», υπογράμμισε καταλήγοντας.

ΛΑΟΣ: H κυβέρνηση προσκύνησε τους μετανάστες

Ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «υπήρξε άτεγκτη και σκληρή με τους αγρότες, φορτηγατζήδες, γιατρούς, δικηγόρους, φαρμακοποιούς, συνταξιούχους, μισθωτούς, με το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας», ενώ «προσκύνησε τους μετανάστες και τους αλληλέγγυους του ΣΥΡΙΖΑ».

ΣΥΡΙΖΑ: Λύση στο παρά πέντε

«Η θετική έκβαση της απεργίας πείνας των μεταναστών, η επιτυχία ενός αγώνα που διακινδύνευε το υπέρτατο αγαθό της ζωής, έφερε στην ελληνική κοινωνία ικανοποίηση και αισιοδοξία», σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι «χρειάστηκαν 44 μέρες απεργίας πείνας για να αποφασίσει η κυβέρνηση, κυριολεκτικά στο παρά πέντε, να δώσει λύση στο πρόβλημα των απεργών».

Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι «από την αρχή, στη βάση της αντίληψης ότι δεν υπάρχει καμία ανθρώπινη ύπαρξη παράνομη, συμπαραστάθηκε έμπρακτα στον αγώνα των απεργών και ενίσχυσε τους πολίτες που οργάνωσαν την αναγκαία αλληλεγγύη προς τους μετανάστες, αντιμετωπίζοντας με θετικό τρόπο την κινδυνολογία που αναπτύχθηκε από διάφορους κύκλους».

Καταλήγοντας δε υπογραμμίζει ότι «η επιτυχία αυτή είναι ένας μόνο σταθμός σε έναν αγώνα και μία προσπάθεια που πρέπει να συνεχιστεί. Ούτε η Ευρώπη μπορεί να είναι φρούριο, ούτε η Ελλάδα. Οι συμπολίτες μας μετανάστες έχουν σοβαρούς λόγους που εγκαταλείπουν την πατρώα γη και έχουν κάθε δικαίωμα να ζήσουν με αξιοπρέπεια». Πηγή: naftemporiki.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com