ΧΗΜΙΚΟ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΛΤΣΧΑΙΜΕΡ
Ερευνητές της Σχολής Ιατρικής «Ορος Σινά» στη Νέα Υόρκη εντόπισαν ένα χημικό του εγκεφάλου το οποίο δίνει ώθηση στη μνήμη, γεννώντας ελπίδες για νέες αποτελεσματικότερες θεραπείες ενάντια στη νόσο Αλτσχάιμερ. Οι επιστήμονες αναφέρουν με δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση «Νature» ότι το χημικό ΙGF-ΙΙ που ανευρίσκεται σε υψηλά επίπεδα στον ιππόκαμπο του εγκεφάλου (το θεωρούμενο κέντρο της μνήμης) μπορεί επίσης να αποτελέσει μελλοντικά τη βάση για φάρμακα που θα «σβήνουν» τις κακές αναμνήσεις...
Οι ερευνητές που έλαβαν χρηματοδότηση από την αμερικανική κυβέρνηση διεξήγαγαν πειράματα σε ποντίκια προκειμένου να ανακαλύψουν πόσο το ΙGF-ΙΙ επιδρά στη μνήμη. Εβαλαν τα πειραματόζωα μέσα σε ένα κουτί και τα υπέβαλαν σε ήπια ηλεκτροσόκ κάθε φορά που εκείνα προσπαθούσαν να πάνε προς μια πλευρά του κουτιού. Παρατήρησαν ότι τα ποντίκια άρχισαν να δείχνουν σταδιακά άρνηση ως προς το να μετακινηθούν προς εκείνη την πλευρά, γεγονός που σύμφωνα με τους ειδικούς σήμαινε ότι θυμούνταν την επώδυνη εμπειρία που συνδεόταν με το συγκεκριμένο σημείο του κουτιού.
Αναλύσεις έδειξαν ότι τα επίπεδα του ΙGF-ΙΙ εμφάνιζαν συνεχή αύξηση όσο τα ζώα μάθαιναν να αποφεύγουν την πλευρά του κουτιού που συνδεόταν με πόνο- η χορήγηση μάλιστα ένεσης που περιείχε το χημικό έκανε ακόμη πιο ισχυρή τη μνήμη τους και τα απέτρεπε από το να μετακινηθούν προς την... επώδυνη πλευρά.
Εξέταση που πραγματοποιήθηκε στον εγκέφαλο των ποντικών μετά θάνατον αποκάλυψε ότι το χημικό είχε ενισχύσει τις συνάψεις που εμπλέκονται στη μακροπρόθεσμη μνήμη.
Σύμφωνα με την ερευνήτρια Κριστίνα Αλμπερίνι που συμμετείχε στη μελέτη «τα ευρήματα αυτά μας προσφέρουν νέα στοιχεία σχετικά με τη μελέτη της απώλειας μνήμης σε άτομα με νοητικές διαταραχές, όπως αυτά που πάσχουν από Αλτσχάιμερ ή άλλη μορφή άνοιας ή και εκείνα που έχουν υποστεί εγκεφαλικό».
Με δεδομένο ότι περαιτέρω πειράματα των ειδικών έδειξαν πως το μπλοκάρισμα του ΙGF-ΙΙ σταματά τον σχηματισμό μακροπρόθεσμων αναμνήσεων, η νέα μελέτη θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει στην ανάπτυξη φαρμάκων που θα εξαφανίζουν τις τραυματικές αναμνήσεις. Σύμφωνα με τον δρα Τόμας Ινσελ από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ που χρηματοδότησαν τη μελέτη «ίσως η νέα γνώση δώσει λύση σε κλινικά προβλήματα όπως η διαταραχή μετατραυματικού στρες». Πηγή: tovima.gr