Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

ΑΛΕΠΟΥ... Ο ΠΡΩΤΟΣ "ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΦΙΛΟΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ"

Μία αλεπού θαμμένη με άνθρωπο ανακάλυψαν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, γεγονός που μαρτυρά, κατά τους ίδιους, ότι το πανέξυπνο αυτό ζώο, ήταν ο πρώτος “καλύτερος φίλος του ανθρώπου”, ο οποίος φαίνεται πως, πριν από χιλιάδες χρόνια, την εξημέρωνε και την προτιμούσε για κατοικίδιο ζώο...

Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές, υπό τη δρα Λίζα Μάχερ του Κέντρου Ανθρώπινων Εξελικτικών Μελετών Λέβερχαλμ, ανέλυσαν ευρήματα από προϊστορικό χώρο ταφής στην βόρεια Ιορδανία, όπου ανακαλύφθηκε μια αλεπού θαμμένη μαζί με ένα άνθρωπο, γεγονός που δείχνει την ύπαρξη ενός στενού συναισθηματικού δεσμού ανάμεσά τους.

Ο τάφος έχει ηλικία περίπου 16.500 ετών, δηλαδή είναι κατά 4.000 παλαιότερος από την αρχαιότερη γνωστή κοινή ταφή ανθρώπου με σκύλο, η οποία ανακαλύφθηκε στο Ισραήλ και αφορούσε μια γυναίκα που θάφτηκε με το σκυλάκι της.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι, όπως προκύπτει από τα ευρήματα, κάποια στιγμή ο τάφος ανοίχτηκε και η σορός του νεκρού μετακινήθηκε σε άλλο τάφο για άγνωστους λόγους, αλλά μαζί μεταφέρθηκε και η αλεπού.

Αυτό κατά τους επιστήμονες αποτελεί ένδειξη, ότι ανάμεσα στον άνθρωπο και το ζώο, όσο ζούσαν, υπήρχε μια συναισθηματική σχέση, που έπρεπε να συνεχιστεί και στην μετά θάνατο ζωή.

Πάντως οι ερευνητές εμφανίζονται επιφυλακτικοί κατά πόσο όντως οι αλεπούδες είχαν εξημερωθεί πλήρως, ενώ εκτιμούν ότι η σχέση ανθρώπων-αλεπούδων θα πρέπει να ήταν βραχύχρονη, αφού με το πέρασμα του χρόνου, οι άνθρωποι στράφηκαν στους σκύλους.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι αλεπούδες μπορούν να τεθούν υπό τον ανθρώπινο έλεγχο, όμως η όλη διαδικασία δεν είναι καθόλου εύκολη, πράγμα που πιθανώς εξηγεί γιατί τελικά οι σκύλοι απέκτησαν τον επίζηλο τίτλο του “καλύτερου φίλου” του ανθρώπου, τον οποίο διατηρούν μέχρι σήμερα.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό PLoS ONE. Πηγή: cosmo.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com