Η ΚΡΙΣΗ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
Ιδιαίτερα αισθητές είναι οι συνέπειες της κρίσης στην ψυχική υγεία των πολιτών, γεγονός που αποτυπώνεται χαρακτηριστικά στην αισθητή αύξηση των ασθενών στα Κέντρα Ψυχικής Υγείας της χώρας. Οι ειδικοί τονίζουν ότι δεν πρόκειται για «βαριά» περιστατικά, αλλά η μη έγκαιρη αντιμετώπισή τους μπορεί να οδηγήσει σε βαρύτερες ψυχοπαθολογικές καταστάσεις...
Στη συζήτηση «Η σημερινή κοινωνική πραγματικότητα - Συνέπειες, κρίση στον ανθρώπινο ψυχισμό» που ξεκίνησαν επιστήμονες, ψυχίατροι, μέλη της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας (ΕΨΕ) τονίζουν πως οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης στην ψυχική υγεία είναι η επιδείνωση των ψυχικά ασθενών και η αδυναμία των οικογενειών να ανταποκριθούν στις ανάγκες των μελών τους.
«Η προσέλευση των ασθενών με ενδογενή εκζέματα- για παράδειγμα νευροδερματίτιδα ή τοπική δερματίτιδα- αλλά και εκείνων που διαγιγνώσκονται με ψωρίαση, λεύκη και γηροειδή αλωπεκία έχει αυξηθεί στα εξωτερικά ιατρεία» δηλώνει στην εφημερίδα «Τα Νέα» ο επίκουρος καθηγητής της Δερματολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Παναγιώτης Σταυρόπουλος. Σύμφωνα με τον κ. Σταυρόπουλο, όταν οι δερματολόγοι παίρνουν ιστορικό και οι ασθενείς τους ανοίγονται, συχνά διαπιστώνουν πως πίσω από την επιδείνωση της πάθησης κρύβονται παράγοντες συναισθηματικής πίεσης.
Την ίδια στιγμή, η παθολόγος Ματίνα Παγώνη τονίζει ότι οι άνθρωποι που καταφτάνουν με ψυχοσωματικά συμπτώματα στα εξωτερικά ιατρεία του Νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς» είναι κυρίως νέοι έως 45 ετών. «Νιώθουν άρρωστοι, όταν όμως τους παίρνουμε ιστορικό, τότε διαπιστώνουμε πως έχουν περάσει ή διανύουν μία δύσκολή περίοδο».
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν οι ειδικοί, ο Νίκος Τζαβάρας, ψυχίατρος, καθηγητής Ψυχιατρικής και πρόεδρος της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας τόνισε ότι «Όποτε υπάρχει οικονομική κρίση, κόβονται κονδύλια για την ψυχική υγεία. Παράδοξο, τη στιγμή που το σύνολο του πληθυσμού είναι ευάλωτο και κινδυνεύει να αναπτύξει ψυχοπαθολογία».
Σύμφωνα με τον Δημήτρη Πλουμπίδη, ψυχίατρο στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας Βύρωνα-Καισαριανής, μέλος της ΕΨΕ, στον Βύρωνα τα αιτήματα έχουν αυξηθεί, με αποτέλεσμα η αναμονή από μία εβδομάδα σήμερα να φτάνει τον 1,5 μήνα. Μεγαλύτερη και η συχνότητα των καταθλίψεων, κρίσεων πανικού, άγχους και δυσφοριών.
«Τα περιστατικά αυτά της υποοδικής ψυχιατρικής είναι καταστάσεις υψηλού κινδύνου για μετάπτωση σε νοσηρότητα. Άγχος, πανικός, ήπια κατάθλιψη, δυσθυμία, φοβίες, αν δεν προσληφθούν μπορεί να μετεξελιχθούν σε πολύ νοσηρές καταστάσεις» τόνισε ο Βασίλης Κονταξάκης, καθηγητής, πρόεδρος του τμήματος Προληπτικής Ψυχιατρικής της Παγκόσμιας Ψυχιατρικής Εταιρείας.
«Σημαντικές επιπτώσεις εκτός από τους ενήλικους θα δούμε σε παιδιά, εφήβους, τους οποίους συχνά ξεχνάμε. Τα παιδιά και οι έφηβοι στηρίζονται στην οικογένεια, το εκπαιδευτικό σύστημα και τον κοινωνικό ιστό. Η οικογένεια επιβαρύνεται από τη διάχυτη διαφήμιση της μιζέριας, της καταστροφής της χώρας κ.ο.κ., που σιγά σιγά γίνονται συνείδηση, αλλά και από το άγχος των οικονομικών, την ανασφάλεια. Το εκπαιδευτικό σύστημα κάθε άλλο παρά σταθερό είναι, στερεύουν οι πηγές και οι δυνατότητες ανάπτυξής του με ήδη προϋπάρχοντα προβλήματα. Τα πρότυπα ταύτισης και οι διέξοδοι για τους νέους σήμερα, που είναι πολύ περισσότερο καταρτισμένοι και με περισσότερες δεξιότητες, υστερούν. Η διαδικασία απογοήτευσης-πένθους προηγούνται της ατομικοποίησης, της αύξησης της επιθετικότητας, της κατάθλιψης. Η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης σχετίζεται με την ανεργία. Η ανεργία προκαλεί την αύξηση των αυτοκτονιών στους νέους και την αύξηση της χρήσης ουσιών» υπογράμμισε ο Δημήτρης Αναγνωστόπουλος, παιδοψυχίατρος, γενικός γραμματέας της ΕΨΕ. Πηγή: tvxs.gr