ΕΚΘΕΣΗ ΑΠΟΛΙΘΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ
Περισσότερα από 40 εντυπωσιακά απολιθώματα θηλαστικών ζώων, προερχόμενα από τις συλλογές του Μουσείου Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας του Α.Π.Θ., του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Μηλιάς Γρεβενών και του Δήμου Ρεθύμνης, ταξίδεψαν μέχρι το Σίγρι της Λέσβου για τις ανάγκες της έκθεσης στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους με θέμα "Απολιθώματα του Αιγαίου - Βιοποικιλότητα θηλαστικών: από το Δεινοθήριο της Λέσβου στον Άνθρωπο των Πετραλώνων"...
Η έκθεση σχεδιάστηκε και οργανώνεται από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στα πλαίσια του εορτασμού του "2010 - Παγκόσμιο Έτος Βιοποικιλότητας", σε συνεργασία με το Μουσείο Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας του Τμήματος Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης. Θα διαρκέσει για περίπου έξι μήνες, ενώ από τον Οκτώβριο μέχρι το Δεκέμβριο θα πλαισιωθεί και από ειδικά σχεδιασμένα εκπαιδευτικά προγράμματα.
Περισσότερα από 40 εντυπωσιακά απολιθώματα θηλαστικών ζώων, προερχόμενα από τις συλλογές του Μουσείου Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας του Α.Π.Θ., του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Μηλιάς Γρεβενών και του Δήμου Ρεθύμνης, ταξίδεψαν μέχρι το Σίγρι της Λέσβου για τις ανάγκες της έκθεσης. Τα απολιθώματα αυτά, και πολλά άλλα που αποκαλύπτονται σήμερα μέσω ανασκαφικών εργασιών, αποτελούν απομεινάρια εξαφανισμένων ζώων που έχουν ζήσει στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου Πελάγους κατά τα τελευταία 23 εκατομμύρια έτη. Μέσω της μελέτης τους, οι παλαιοντολόγοι βγάζουν συμπεράσματα τόσο για τη βιοποικιλότητα του παρελθόντος και την εξέλιξη των ζώων, όσο και για το κλίμα και τη γεωγραφία της ευρύτερης περιοχής του Αιγαίου κατά το παρελθόν.
Οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία να ταξιδέψουν στα τροπικά και υποτροπικά δάση, τις ξηρές σαβάνες και τις παγωμένες τούνδρες που κάλυπταν διαδοχικά την ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου και να γνωρίσουν από κοντά μικρόσωμα σαρκοφάγα, τεράστιους μαστοδόντες, φοβερούς μαχαιρόδοντες, κοντόλαιμες και υψηλόλαιµες καμηλοπαρδάλεις, τριδάκτυλα ιππάρια, περίεργα χαλικοθήρια, τριχωτούς ρινόκερους, νάνους ιπποπόταμους και πολλά άλλα ζώα του μακρινού παρελθόντος, μέσα από τα απολιθώματά τους, επεξηγηματικά κείμενα, αναπαραστάσεις και video.
Η έκθεση χωρίζεται σε δύο κύριες ενότητες: η πρώτη παρουσιάζει τα χαρακτηριστικότερα θηλαστικά ζώα που έζησαν στο Αιγαίο κατά την διάρκεια διαδοχικών χρονικών περιόδων, από την περίοδο που δημιουργήθηκε το Απολιθωμένο δάσος της Λέσβου μέχρι σήμερα. Η δεύτερη ενότητα της έκθεσης παρουσιάζει με συντομία τα μορφολογικά στοιχεία των θηλαστικών που είναι χαρακτηριστικά του τρόπου ζωής τους, καθώς και πληροφορίες για την εμφάνιση, την εξέλιξη και την εξάπλωση των τεσσάρων κύριων ομάδων μεγάλων θηλαστικών ζώων (σαρκοφάγα, περισσοδάκτυλα, αρτιοδάκτυλα και προβοσκιδωτά).
Ειδικότερα παρουσιάζονται οι αναπαραστάσεις του περιβάλλοντος και τα ζώα του Κάτω Μέσου Μειοκαίνου, πριν από 23 - 11 εκατομμύρια έτη, την πολλά εκ των οποίων κατοικούσαν τη Λέσβο. Η ενότητα παρουσιάζει στη συνέχεια εντυπωσιακά απολιθώματα ζώων που κυριαρχούσαν στις θερμές σαβάνες στην Ανατολική Μεσόγειο πριν από 11 - 5 εκατομμύρια έτη. Παρουσιάζονται κατόπιν απολιθώματα ζώων των εποχικών ανοικτών δασών πριν από 5 - 2,6 εκατομμύρια έτη και, τέλος, ζώων που κυριάρχησαν στις ψυχρές στέπες και τούνδρες των παγετωδών και στις θερμές ανοικτές πεδιάδες των μεσοπαγετωδών περιόδων πριν από 2,6 εκατομμύρια - 10.000 έτη.
Και οι δύο ενότητες τονίζουν τόσο την ποικιλία μορφών θηλαστικών του παρελθόντος, όσο και διαδικασίες εξέλιξης και προσαρμογής των ζώων στο συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον.
Η εκδήλωση των εγκαινίων
Την έναρξη της εκδήλωσης θα χαιρετίσει ο Υφυπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Δικτύων Νίκος Σηφουνάκης και ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Μουσείου, Καθηγητής Α. Κελεπερτζή. Στη συνέχεια, ο Διευθυντής του Μουσείου, Καθηγητής Ν. Ζούρος, θα παρουσιάσει τον εκθεσιακό σχεδιασμό της έκθεσης. Θα ακολουθήσει ομιλία του Καθηγητή Παλαιοντολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Καθηγητή Γ. Δ. Κουφού, ο οποίος θα παρουσιάσει ορισμένα στοιχεία για τη ζωή στην περιοχή του Αιγαίου κατά τα τελευταία 23 εκατομμύρια έτη και τα τεκμήρια αυτής που βρίσκουμε σήμερα με τη μορφή απολιθωμάτων μέσα στα πετρώματα. Η επιμελήτρια της έκθεσης, Δρ. Κ. Βασιλειάδου, θα παρουσιάσει σύντομα τις ενότητες της έκθεσης, πριν οι επισκέπτες ξεναγηθούν στην αίθουσα που θα την φιλοξενήσει.
Μετά τα εγκαίνια της έκθεσης θα ακολουθήσει δεξίωση με τοπικά εδέσματα από το Συνεταιρισμό Γυναικών Μεσοτόπου, καθώς και εκδήλωση του χορευτικού τμήματος Μεσοτόπου με παραδοσιακούς χορούς και μουσική από τη Λέσβο και τις απέναντι Μικρασιατικές Ακτές. Πηγή: nooz.gr