Δευτέρα 21 Ιουνίου 2010

ΤΙΝΑ ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ: «ΕΙΜΑΙ ΜΙΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΕΙ ΠΑΣΟΚ»

«Είμαι μια αριστερή που ψηφίζει ΠαΣοΚ» δηλώνει η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κυρία Τίνα Μπιρμπίλη δίνοντας μια απάντηση στους «συντρόφους» της του λεγόμενου παλαιού ΠαΣοΚ, στους συναδέλφους της υπουργούς αλλά και σε πολλούς
βουλευτές του Κινήματος που ενίοτε την κατηγορούν ότι «ούτε ΠαΣοΚ είναι ούτε εφαρμόζει σοσιαλιστική πολιτική»...

Ψηφοφόρος παλαιότερα της Ανανεωτικής Αριστεράς, ίσως σήμερα να μην τη γνώριζε ούτε ο θυρωρός της πολυκατοικίας της αν δεν είχε πάθος για τον... διάδρομο! Σε ένα γυμναστήριο κάνοντας διάδρομο γνώρισε τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου πριν από μερικά χρόνια, όταν εκείνος ήταν υπουργός Εξωτερικών. Ισως αυτή η γνωριμία της και η γρήγορη ανέλιξή της στο επιτελείο του Πρωθυπουργού- ακόμη και τις ομιλίες του έγραφε- να έγιναν η αιτία η κυρία Μπιρμπίλη να δημιουργήσει πολλούς εχθρούς. Τους πιο πολλούς μέσα στο ΠαΣοΚ. Και ας έσπευσαν ορισμένοι στο κυβερνών κόμμα να την ονομάσουν «Green Τina».

«Δεν είμαι ξένο σώμα μέσα στο ΠαΣοΚ, είμαι κομμάτι του, αλλά ακολουθώ την πορεία του κ. Παπανδρέου» λέει σήμερα και θυμάται την ολομέτωπη επίθεση που της έγινε μόλις είχε αναλάβει το χαρτοφυλάκιό της στο ΚΤΕ Περιβάλλοντος του κυβερνώντος κόμματος. Είχε άγνοια κινδύνου, είπαν τότε οι βουλευτές του ΠαΣοΚ.

Εμφανίστηκε με αθλητικά παπούτσια, με στενό τζιν και με το σακίδιο στον ώμο, κουβαλώντας μαζί της κάτι χάρτες και κάποιες διαφάνειες. Εστησε μπροστά στα έκπληκτα μάτια των βουλευτών μια οθόνη μέσα στην αίθουσα, πρόβαλε δυο-τρεις διαφάνειες και τους είπε ευθέως: «Λοιπόν, σύντροφοι, ήρθα να αλλάξω τον δασικό νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση ΠαΣοΚ». Ηταν νόμος της κυβέρνησης του κ. Κ. Σημίτη και η κυρία Μπιρμπίλη τούς είπε: «Τον αλλάζουμε γιατί πιστεύουμε ότι ο νόμος αυτός δεν προστατεύει τα δάση». Οι φωνές διαμαρτυρίας των βουλευτών ακούστηκαν ως έξω από την αίθουσα του δευτέρου ορόφου του Κοινοβουλίου όπου συνεδρίαζε το ΚΤΕ.

«Ο πρόεδρος έβαλε το πλαίσιο»

«Δεν είμαι μέσα στο σύστημα. Αναμείχθηκα δίπλα στον πρόεδρο» λέει σήμερα η υπουργός, η οποία δεν μπορεί να ξεχάσει την πρώτη αντιπαράθεσή της με βουλευτές του ΠαΣοΚ. Και όσο για τους λεγόμενους «εχθρούς» της, αυτούς δηλαδή που προέρχονται από το «βαθύ ΠαΣοΚ», με τους οποίους έρχεται καμιά φορά σε αντίθεση, τους απαντά: «Σέβομαι τους ανθρώπους που έχουν κάποια ιστορία. Τώρα αν συνδέονται με το λεγόμενο βαθύ ΠαΣοΚ, όπως το ονομάζετε, δεν έχει σχέση. Εκείνο που θέλω είναι να μην αδικούν κάποια πράγματα που έχουν σχέση με το κεφάλαιο “Περιβάλλον”. Το κομμάτι του περιβάλλοντος έχει μπει από τον ίδιο τον πρόεδρο. Εβαλε ένα πλαίσιο στο οποίο κινούνται όλοι».

Κινούνται όμως όλοι στο ίδιο πλαίσιο; Οι δύο βασικότερες προσπάθειες για τη χάραξη μιας πραγματικά νέας γραμμής σε θέματα περιβάλλοντος, η επανεξέταση της εκτροπής του Αχελώου και το νομοσχέδιο για τις πυρόπληκτες περιοχές της Αττικής, συνάντησαν τη λυσσαλέα αντίδραση μεγάλου αριθμού βουλευτών του ΠαΣοΚ και τμήματος της ΝΔ. Οχι όλης, αφού ο υπεύθυνος Περιβάλλοντος της ΝΔ κ. Κυρ. Μητσοτάκης όχι μόνο στηρίζει κάθε επιλογή της, ακόμη και τώρα τελευταία με την πεζοδρόμηση της οδού Πανεπιστημίου που ανήγγειλε, αλλά της έδωσε και συγχαρητήρια.

Οι συχνές εξαγγελίες της υπουργού αιφνιδιάζουν πολλούς, πολιτικούς και δημάρχους, νομάρχες και επιχειρηματίες. Μπορεί η ίδια να λέει ότι δεν την ενδιαφέρει να συγκρουστεί με συμφέροντα, αλλά τους βάζει καμιά φορά με τις επιλογές της όλους σε μπελάδες και κυρίως τους βουλευτές του ΠαΣοΚ που θα πρέπει να δικαιολογούνται στους ψηφοφόρους τους.

Ακόμη και τότε με την υπόθεση του Αχελώου (για επανεξέταση του έργου), όπου ακόμη και ο κ. Χρ. Παπουτσής τής υπενθύμισε ότι «το έργο ταυτίστηκε με την πολιτική παρουσία του Ανδρέα Παπανδρέου», ή την υπόθεση του προέδρου της Επιτροπής Περιβάλλοντος κ. Κ.Καρτάλη που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο τάχθηκε υπέρ της ολοκλήρωσης του έργου, η κυρία Μπιρμπίλη παρέμεινε στις θέσεις της. Ακόμη και ο υπουργός Υποδομών κ. Δ.Ρέππας ήρθε σε αντίθεση μαζί της.

Μεσάνυχτα στην Κοζάνη

Αυτές τις προεκλογικές δεσμεύσεις του κ. Παπανδρέου τηρεί με ευλάβεια η υπουργός Περιβάλλοντος. Την περασμένη Πέμπτη το βράδυ, οι λιγοστοί κάτοικοι του χωριού Ακρινή της Κοζάνης αντίκρισαν έκπληκτοι στην πλατεία του χωριού την κυρία Μπιρμπίλη με λευκό τζιν παντελόνι και ένα απλό αμάνικο μπλουζάκι να τους καλεί νυχτιάτικα σε ένα καφενείο για... διαβούλευση σχετικά με το πρόβλημα που τους δημιουργεί η τέφρα της ΔΕΗ.

Οι περισσότεροι δεν πίστευαν στα μάτια τους όταν τους είπε ότι ήρθε για να δώσει λύση, έστω και προσωρινή, επειδή τους το είχε υποσχεθεί προεκλογικά ο κ. Παπανδρέου. «Δεν είμαι πολιτικός» τους έλεγε. «Ηρθα να σας ανακοινώσω κάτι που πρέπει να γίνει», εξαγγέλλοντας ταυτόχρονα το σχέδιο για μεταφορά περιοχών μακριά από την καρκινογόνο τέφρα της ΔΕΗ.

«Μα εγώ αγαπώ τον Ρέππα»

«Μετά τον Παπανδρέου, τον Ρέππα αγαπώ περισσότερο» λέει σήμερα, χαρακτηρίζοντας τελείως αναληθή τα δημοσιεύματα για ψυχρές σχέσεις με τον υπουργό Υποδομών: «Βλεπόμαστε μία φορά την εβδομάδα. Είχα άλλωστε καλή σχέση μαζί του και προεκλογικά. Είναι μια τέλεια συνεργασία. Ρωτήστε και τον ίδιο».

Επιμένει, παρά το γεγονός ότι ο κ. Ρέππας εμφανίζεται ανυποχώρητος στο θέμα της εκτροπής του Αχελώου. Ανυποχώρητη όμως παραμένει και η κυρία Μπιρμπίλη λέγοντας ότι το έργο θα επανεξετασθεί και ότι αποτελεί προεκλογική δέσμευση του ΠαΣοΚ και του προέδρου: «Βρήκαμε ήδη μια κοινή λύση για τον Αχελώο με τον κ. Ρέππα» λέει.

ΓΑΛΑΖΙΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΦΙΛΙΑ ΠΥΡΑ

Η κυρία Μπιρμπίλη εξαγγέλλει έργα χωρίς προγραμματισμό και κυρίως χωρίς λεφτά, λένε όχι μόνο στα άλλα κόμματα αλλά και στο ΠαΣοΚ. Ο κ. Μητσοτάκης, π.χ., μπορεί να τη συνεχάρη για την πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου αλλά την κατηγορεί ότι δεν έκανε τίποτε για το πάρκο του Ελληνικού, που επίσης αποτελούσε προεκλογική δέσμευση του ΠαΣοΚ. Ή ο κ. Αλ. Τσίπρας, ο οποίος την κατηγορεί για είπα ξείπα για το γήπεδο του Παναθηναϊκού.

«Κάνω πολύ δημιουργική και δύσκολη δουλειά. Ορισμένες στιγμές σε δύσκολες υποθέσεις υπάρχει όντως δημιουργία. Αλλες φορές αποθαρρύνομαι. Αποθαρρύνομαι από τη γραφειοκρατία, από το γεγονός ότι πρέπει κάτι να προχωρήσει και κολλάει. Κολλάει από τα μικρά αλλά οργανωμένα συμφέροντα που υπάρχουν παντού».

Μέσα σε οκτώ μήνες προχώρησε, παρά τις αντιρρήσεις, στο νομοθετικό έργο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και σχεδίασε από την αρχή την ανάπλαση της Αθήνας: «Η Πανεπιστημίου ήταν η αρχή. Η Αθήνα θα γίνει φιλική για τους πεζούς»λέει.

Ναι, αλλά κάνει μισοτελειωμένες δουλειές, την κατηγορούν οι αντίπαλοί της και φέρνουν ως παράδειγμα το γκρέμισμα του νυχτερινού κέντρου «Φαντασία»: «Γκρέμισε με συνοδεία τηλεοπτικών συνεργείων τη “Φαντασία” αλλά δεν έκανε τίποτε για την ολοκληρωμένη ελεύθερη πρόσβαση στη θάλασσα» λένε οι επικριτές της και κυρίως οι δήμαρχοι της περιοχής. «Οι δήμαρχοι δεν το άνοιξαν, εγώ άνοιξα εν πάση περιπτώσει ένα ρέμα 8 χιλιομέτρων για να είναι ελεύθερη η πρόσβαση στις παραλίες» τους απαντά. Πηγή: http://www.tovima.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com