Πέμπτη 22 Απριλίου 2010

ΤΙΤΛΟΙ ΤΕΛΟΥΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΩΔΙΕΣ ΤΗΣ «ΠΤΩΣΗΣ» ΤΟΥ ΧΙΤΛΕΡ ΣΤΟ YOUTUBE

Διάσημα έχουν γίνει διεθνώς - και στην Ελλάδα - τα αστεία βιντεοκλίπ που παρωδούν αποσπάσματα από τη γερμανική κινηματογραφική ταινία «Η Πτώση» του Χίτλερ. Όμως φαίνεται πως η πλάκα παρατράβηξε και ήδη άρχισαν σταδιακά να αποσύρονται οι σχετικές παρωδίες. Η εταιρία Constantin Films, που κατέχει τα δικαιώματα της ταινίας, ζήτησε επισήμως από το YouTube να αποσύρει τα βιντεοκλίπ και το site αποφάσισε να συμμορφωθεί, σύμφωνα με τα ξένα πρακτορεία...

Η ταινία, που παίχτηκε με μεγάλη επιτυχία το 2004, παρουσιάζοντας τις τελευταίες μέρες του αρχηγού των ναζί (τον οποίο υποδυόταν ένας καταπληκτικός Μπρούνο Γκαντζ), απέκτησε στη συνέχεια μια δεύτερη ζωή, εξίσου πετυχημένη, καθώς «αξιοποιήθηκε» δεόντως σε όλο τον κόσμο για διακωμωδήσεις επί παντός του επιστητού.

Εκατομμύρια άνθρωποι διεθνώς, ξεκαρδισμένοι στα γέλια, έχουν παρακολουθήσει, χάρη σε υποτίτλους-παρωδίες, τις σκηνές του έργου να παίρνουν νέο νόημα. Ακόμα και ο αυθεντικός σκηνοθέτης της ταινίας Όλιβερ Χιρσμπίγκελ δήλωσε πρόσφατα ότι απολάμβανε τις παρωδίες του φιλμ του. Όπως είπε, «θεωρώ σωστό ότι όλα αυτά τα τρομερά πράγματα που αποτελούν μέρος της ιστορίας μας, χρησιμοποιούνται πια από τους ανθρώπους όπως εκείνοι θέλουν. Βέβαια, θα ήμουν πιο ευτυχής αν εισέπραττα και κάποια έσοδα από αυτά τα βιντεοκλίπ».

Όμως η εταιρία που παρήγαγε την ταινία, έβλεπε τα πράγματα κάπως διαφορετικά. Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της Μάρτιν Μόσκοβιτς, η Constantin Films εδώ και χρόνια πολεμάει ενάντια στην –όπως θεωρεί- παραβίαση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας της, ενώ παράλληλα διάφορες εβραϊκές οργανώσεις έχουν διαμαρτυρηθεί για το κακό γούστο των βιντεοκλίπ.

«Πότε σταματά μια παρωδία; Είναι ένα πολύπλοκο ζήτημα. Γι’ αυτό εμείς πήραμε μια απλή απόφαση και είπαμε να σταματήσουν όλα τα βιντεοκλίπ…Το σημαντικό είναι να προασπίσουμε τα δικαιώματά του copyright μας. Είμαστε πολύ περήφανοι για το φιλμ», δήλωσε ο Μόσκοβιτς.

Ο Μόσκοβιτς αρνήθηκε ότι η ταινία (που ήταν υποψήφια για Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας) ωφελήθηκε από όλα αυτά τα βιντεοκλίπ-παρωδίες. «Δεν είδαμε καμία αύξηση στις πωλήσεις DVD. Δεν υπάρχει καμία σχέση ανάμεσα στις παρωδίες του διαδικτύου και στις πωλήσεις μιας ταινίας», δήλωσε.

Οι εβραϊκές οργανώσεις εξέφρασαν ικανοποίηση για την απόφαση του YouTube. «Τα βρίσκουμε προσβλητικά. Αισθανόμαστε ότι ευτελίζουν όχι μόνο το Ολοκαύτωμα, αλλά και το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Χίτλερ δεν είναι χαρακτήρας καρτούν», δήλωσε εκπρόσωπος του «Συνδέσμου κατά της Συκοφαντίας».

Το YouTube, που ανήκει στη Google, αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο για την απόσυρση των βίντεο. Μερικοί αναλυτές έχουν υποστηρίξει ότι δεν είναι αθέμιτη η «δημιουργική» παρωδία έργων τέχνης.

Η πολιτική του YouTube, σχετικά με το ψηφιακό περιεχόμενο που παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, είναι ότι θα αποσύρει αυτά τα βίντεο αν το ζητήσει ο κάτοχος του copyright. Χρησιμοποιώντας ειδική τεχνολογία εντοπισμού περιεχομένου, το site είναι σε θέση να ψάχνει ψηφιακά στο τεράστιο αρχείο του, να βρίσκει και αυτομάτως να αποσύρει κάθε βίντεο που σχετίζεται με την παραβίαση. Η όλη διαδικασία όμως παίρνει μέρες ή και εβδομάδες.

Προς το παρόν αρκετά βιντεοκλίπ με τον Χίτλερ παραμένουν στο YouTube, αλλά θεωρείται θέμα χρόνου να εξαφανιστούν και αυτά. Ήδη εμφανίστηκαν οι σχετικές παρωδίες που φέρουν τον Χίτλερ εξοργισμένο που επίκειται η απόσυρσή του από το YouTube! Αναμένεται τώρα πια να βρεθεί ο νέος «στόχος» για τις παρωδίες. Πηγή: http://www.enet.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com