ΧΑΟΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ - ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ
Κυκλοφοριακό χάος και επεισόδια επικρατούν στο κέντρο της Αθήνας, στις μαζικές διαδηλώσεις που πραγματοποιούν από το πρωί οι απεργοί. Λίγο πριν, περίπου 100 άτομα προπηλάκισαν τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ, Γιάννη Παναγόπουλο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο κ Παναγόπουλος δέχθηκε αρχικά λεκτική επίθεση λίγο πριν τις δηλώσεις που είχε προγραμματίσει για τα μέσα ενημέρωσης, ενώ στη συνέχεια οι διαδηλωτές του πέταξαν ξύλα, πέτρες και νεράτζια...
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ τραυματίσθηκε και πήγε αιμόφυρτος στο ιατρείο της Βουλής, όπου τον παρέλαβε ασθενοφόρο για να τον μεταφέρει στο νοσοκομείο.
Στο κέντρο επικρατεί κυκλοφοριακό κομφούζιο, αλλά και επεισόδια, καθώς οι αστυνομικοί επιδίδονται σε ρίψη δακρυγόνων γύρω από την Πλατεία Συντάγματος.
Αυτήν την ώρα, είναι κλειστές η Βασιλίσσης Σοφίας από το ύψος της Ρηγίλλης, η Αμαλίας από την Ξενοφώντος και η οδος Σταδίου.
Πάντως, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ καλούν σε νέα 24ωρη απεργία τους εργαζομένους στις 11 Μαρτίου.
Ποσοστό 90% διαφωνεί με τις περικοπές 13ου+14ου μισθού
Στην περικοπή του 13ου και 14ου μισθού διαφωνούν εννέα στους δέκα δημοσίους υπαλλήλους και ποσοστό που αγγίζει το 62% εκτιμά ως πιθανό το ξέσπασμα κοινωνικής αναταραχής εντός του επόμενου έτους, με το 34% να μην το θεωρεί πιθανό.
Στα συγκεκριμένα οικονομικά μέτρα εκφράζουν τη διαφωνία τους οι εργοδότες σε ποσοστό 61%, οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα σε ποσοστό 76% και οι συνταξιούχοι σε ποσοστό 68%, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενήργησε η Public Issue για λογαριασμό της εκπομπής του ΣΚΑΪ «Πρώτη Γραμμή».
Οι δημόσιοι υπάλληλοι διαφωνούν σε ποσοστό 67% με τις περικοπές των επιδομάτων και ποσοστό 79% των δημοσίων υπαλλήλων και 81% των μισθωτών στον ιδιωτικό τομέα αντιτίθενται στο πάγωμα των συντάξεων. Στο μεταξύ, οι συνταξιούχοι αντιτίθενται σε ποσοστό 66%.
Αντιστοίχως υψηλή είναι και η αντίθεση που εκφράζεται αναφορικά με τις αυξήσεις του ΦΠΑ, καθώς σε ποσοστό 71% διαφωνούν οι εργοδότες, σε 67% οι δημόσιοι υπάλληλοι, σε 66% οι ιδιωτικοί υπάλληλοι και σε 63% οι συνταξιούχοι.
Εντονότερη είναι η αντίθεση του δημοσκοπικού δείγματος σε ό,τι αφορά την αύξηση του φόρου στα καύσιμα, καθώς σε ποσοστό 84% διαφωνούν οι ιδιωτικοί υπάλληλοι, σε 80% οι εργοδότες, σε 71% οι συνταξιούχοι και σε 69% οι δημόσιοι υπάλληλοι.
Ωστόσο, ποσοστό 82% μάλλον συμφωνεί με την επιβολή φόρου σε είδη πολυτελείας (15% μάλλον διαφωνεί), 65% συμφωνεί με την αύξηση φόρου στα ποτά και τα τσιγάρα (32% διαφωνεί), 50% συμφωνεί με την περικοπή επιδομάτων στο δημόσιο τομέα (41% διαφωνεί), 28% συμφωνεί με την αύξηση του ΦΠΑ (διαφωνεί το 68%), 23% συμφωνεί με την περικοπή του 13ου και του 14ου μισθού (72% διαφωνεί), 20% συμφωνεί με το πάγωμα των συντάξεων (διαφωνεί το 74%) και 20% συμφωνεί με την αύξηση του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα (διαφωνεί το 78%).
Υψηλό είναι το ποσοστό (78%) που εκτιμά πως τα νέα μέτρα θα εφαρμοστούν παρά τις κοινωνικές αντιδράσεις που έχουν ήδη αρχίσει να σημειώνονται, ενώ μόλις 17% εκτιμά το αντίθετο.
Σε ποσοστό 67% έναντι 22% αντιτίθενται στην αρνητική κριτική των γερμανικών Μέσων Ενημέρωσης, κρίνοντας την άδικη, ενώ σε ποσοστό 64% έχουν σχηματίσει αρνητική εικόνα για την Καγκελάριο της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ (25% έχει θετική εικόνα).
Εμφανώς μεγαλύτερο ποσοστό συγκεντρώνει στις προτιμήσεις των Ελλήνων ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, καθώς 57% έναντι 28% έχει σχηματίσει θετική εικόνα. Ωστόσο, οι πολίτες σε ποσοστό 50% έναντι 27% έχουν σχηματίσει αρνητική εικόνα για τον Όλι Ρεν.
Ποσοστό 53% του δείγματος προτιμά η χώρα να δανειστεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την ΕΕ, και μόλις 12% από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Πηγή: http://www.cosmo.gr