Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010

ΞΕΝΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΨΗΦΟΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Το ότι οι αγορές και οι επενδυτές, πίστεψαν τα ελληνικά ομόλογα και τοποθέτησαν τα χρήματά τους στην έκδοση της Πέμπτης, είναι το κύριο θέμα των άρθρων που αναφέρονται στην Ελλάδα. Είναι εντυπωσιακό το ότι δεν αναφέρονται στο υψηλό επιτόκιο δανεισμού, που έφθασε στο 6,3%, γεγονός που αποδεικνύει ότι η ανησυχία των ξένων, ήταν για το αν θα μπορέσουμε να μαζέψουμε χρήματα!...

ΒΒC: Υπερκαλύφθηκε το ελληνικό ομολογιακό δάνειο

Μεγάλη ζήτηση προέκυψε για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, μία κίνηση που δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στη χώρα που κλυδωνίζεται από το υψηλό χρέος

Η έκδοση των 5 δισ. ευρώ (6,8 δισ. $, £ 4.5δισ.) υπερκαλύφθηκε και έτσι αποτέλεσε μία ένδειξη ότι ορισμένοι επενδυτές ανησυχούν υπερβολικά για την Ελλάδα ως προς την αθέτηση των χρεών της. Αλλά η κυβέρνηση έπρεπε να προσφέρει ένα υψηλό επιτόκιο για να προσελκύσει επενδυτές. Την Τετάρτη, η Ελλάδα ανακοίνωσε μια δέσμη μέτρων λιτότητας αξίζει 4.8 δις. ευρώ με σκοπό την μείωση των επιπέδων του χρέους της. Παρά την έντονη ζήτηση ομολόγων, το ευρώ υποχώρησε έναντι του δολαρίου.

Στα 16 πιο διαπραγματεύσιμα νομίσματα, το ευρώ υποχώρησε περισσότερο από 1% σε 1,3584 δολάρια. Το ευρώ είχε αυξηθεί αισθητά την Τετάρτη.

Η αύξηση των φόρων

Πράγματι, οι ανησυχίες ότι τα υψηλά επίπεδα στην Ελλάδα του χρέους μπορεί να οδηγήσει τους επενδυτές ν μακριά. Αυτοί οι φόβοι αποδείχθηκαν αβάσιμοι.

"Είμαστε ικανοποιημένοι γιατί υπάρχει πολύ μεγάλη ζήτηση, και αυτό σημαίνει κάτι, αυτό είναι ένδειξη [της εμπιστοσύνης στα ελληνικά ομόλογα]", δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής. Η Ελλάδα οφείλει να συγκεντρώσει τα χρήματα από τις διεθνείς αγορές κεφαλαίου, προκειμένου να εξυπηρετήσει τα υψηλά επίπεδα του χρέους της, που σήμερα φθάνουν τα 300 δισ. ευρώ. Πρέπει να συγκεντρώσει επιπλέον 20 δισ. ευρώ προκειμένου να εξοφλήσει το χρέος τον Απρίλιο και Μάιο. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να προσφέρει μια καλή απόδοση, ενώ οι πρόσφατη δημοπρασία υποδηλώνει ότι πρέπει να πληρώσει απόδοση της τάξης του 6,5%.

Independent: Η Ελλάδα είναι έτοιμη για διάσωση από το ΔΝΤ εάν η Ευρωζώνη δε σπεύδει
Αssociated Press: Τιμωρία το 6,3% για τον χθεσινό δανεισμό, αλλά η χθεσινή διάθεση κρατικών ομολόγων ήταν κλειδί, για το δανεισμό της χώρας.


Süddeutsche Zeitung: Τα νέα μέτρα άλλαξαν τη δυναμική των αγορών

«Γύρισε ο αέρας – πώς ο Έλληνας πρωθυπουργός Παπανδρέου έκανε το πρώτο βήμα διεξόδου από την κρίση με τη συνέργεια του Βερολίνου και των Βρυξελλών», είναι ο τίτλος ολοσέλιδου αφιερώματος της Süddeutsche Zeitung.

Η εφημερίδα αναφέρεται στη χθεσινή έκδοση νέου κοινοπρακτικού ομολόγου και επισημαίνει ότι υπήρχαν πάνω από 400 προσφορές, κυρίως θεσμικών επενδυτών, και επίσης ότι η Ελλάδα κατάφερε να αντλήσει το ποσόν των 5 δις με επιτόκιο 6,3%, ενώ πριν από λίγες μέρες γινόταν λόγος για 7%. Πηγή: http://www.nooz.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com