Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010

ΜΕΓΑΛΗ Η ΔΙΑΡΡΟΗ ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΟΥ ΜΕΘΑΝΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΡΚΤΙΚΗ

Το μεθάνιο, ένα από τα ισχυρότερα «αέρια του θερμοκηπίου», διαρρέει από το βυθό των παγωμένων Αρκτικών θαλασσών, βόρεια της Σιβηρίας, με πολύ ταχύτερο ρυθμό, από ό,τι αναμενόταν, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα, που εγείρει αυξημένες ανησυχίες για περαιτέρω ταχεία άνοδο της θερμοκρασίας και ξαφνική πια επιδείνωση της κλιματικής αλλαγής στον πλανήτη μας...

Οι προηγούμενες μελέτες είχαν εστιαστεί κυρίως στην έκλυση μεθανίου από τους επιφανειακούς αρκτικούς πάγους, αλλά η νέα μελέτη επισημαίνει ότι η απελευθέρωση του αερίου από τους παγωμένους βυθούς είναι πολύ χειρότερη. Μέχρι τώρα ο βυθός είχε θεωρηθεί αδιαπέραστο φράγμα που παγιδεύει αποτελεσματικά το μεθάνιο από κάτω του, αλλά τα νέα στοιχεία δείχνουν ότι οι πάγοι του αρκτικού βυθού σταδιακά αποσταθεροποιούνται λόγω της ανόδου της θερμοκρασίας και γίνονται πλέον πορώδεις σε ορισμένα σημεία, επιτρέποντας στο αέριο να διαρρέει προς την επιφάνεια του νερού.

Το μεθάνιο έχει παγιδευτεί εδώ και πολύ καιρό στην παγωμένη Αρκτική και τώρα, εξαιτίας της υπερθέρμανσης της Γης, αρχίζει να αναδύεται στην επιφάνεια των θαλασσών του Βορρά και να απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα. Η εξέλιξη αυτή απειλεί να αντισταθμίσει τα όποια οφέλη από την μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα και να αχρηστεύσει τις διεθνείς προσπάθειες για συγκράτηση της κλιματικής αλλαγής.

Η έρευνα των αμερικανών, ρώσων και σουηδών επιστημόνων, υπό τη Ναταλία Σάκοβα του Διεθνούς Κέντρου Αρκτικών Ερευνών του Πανεπιστημίου της Αλάσκας, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Science”, σύμφωνα με τα ξένα πρακτορεία. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι «η ποσότητα του μεθανίου που αυτή τη στιγμή διαρρέει από την Αρκτική υφαλοκρηπίδα της ανατολικής Σιβηρίας (σ.σ. με έκταση γύρω στα 2 εκατ. τετραγωνικά χιλιόμετρα) είναι συγκρίσιμη με την ποσότητα του μεθανίου που εκλύεται από όλους τους ωκεανούς του κόσμου», δηλαδή γύρω στα 8 εκατ. τόνους μεθανίου ετησίως (έναντι συνολικών παγκόσμιων εκπομπών περίπου 440 εκατ. τόνων).

Η έρευνα εκτιμά ότι πάνω από το 80% των υδάτων του βυθού και πάνω από το 50% των επιφανειακών υδάτων της Αρκτικής έχουν επίπεδα μεθανίου οκταπλάσια σε σχέση με αυτά του φυσιολογικού θαλασσινού νερού.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αν και η προσοχή της διεθνούς κοινής γνώμης έχει στραφεί στο διοξείδιο του άνθρακα, το μεθάνιο μπορεί να είναι 30 φορές χειρότερο στο να παγιδεύσει την θερμοκρασία του πλανήτη. Ιστορικά, οι συγκεντρώσεις μεθανίου στη γήινη ατμόσφαιρα έχουν κυμανθεί από 0,3 έως 0,4 μέρη ανά εκατομμύριο κατά τις ψυχρές περιόδους και από 0,6 έως 0,7 μέρη κατά τις θερμές περιόδους. Όμως η τρέχουσα συγκέντρωση μεθανίου στην Αρκτική περιοχή βρίσκεται κατά μέσο όρο στα 1,85 μέρη ανά εκατομμύριο, που είναι η μεγαλύτερη ποσότητα εδώ και 400.000 χρόνια.

Το μεγαλύτερο μέρος του μεθανίου (γύρω στο 60%) απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα από ανθρώπινες δραστηριότητες, όπως οι χωματερές, η εκτροφή ζώων κ.α., ενώ το υπόλοιπο απελευθερώνεται από φυσικές πηγές, όπως τα φυτά, οι ωκεανοί, οι πυρκαγιές και οι…τερμίτες. Πηγή: http://www.enet.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com