Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010

ΕΤΣΙ ΘΑ ΖΗΣΟΥΜΕ (ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ) ΩΣ ΤΑ 100

Eπί δεκαετίες οι επιστήμονες πίστευαν ότι η αύξηση του μέσου όρου ζωής των ανθρώπων δεν θα μπορούσε να συνεχιστεί πέραν κάποιου ορίου. Σύμφωνα όμως με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Science», οι άνθρωποι του 21ου αιώνα θα ζουν όλο και περισσότερα χρόνια, ενώ σε μερικές δεκαετίες τα 100 χρόνια θα είναι σχεδόν... εύκολη κατάκτηση για τον πληθυσμό του αναπτυγμένου κόσμου...

Ηδη οι επιστήμονες βρήκαν ότι μπορούμε να αυξήσουμε τις πιθανότητες να ζήσουμε υγιείς ως μια προχωρημένη ηλικία αν ακολουθήσουμε μερικές απλές καθημερινές συνήθειες, όπως να πίνουμε πράσινο τσάι, να κάνουμε χορταστικές διακοπές, να έχουμε δραστήρια κοινωνική ζωή και να γελάμε περισσότερο. Οι ερευνητές Τζιμ Οπεν και Τζέιμς Βόπελ, των Πανεπιστημίων του Κέιμπριτζ στην Αγγλία και του Ροστόκ στη Γερμανία, γράφουν ότι έχουμε κάθε λόγο να ελπίζουμε ότι το προσδόκιμο ζωής θα συνεχίσει να αυξάνεται ασταμάτητα τις ερχόμενες δεκαετίες. Συγκρίνοντας τις διαφορές στο προσδόκιμο επιβίωσης ανάμεσα στις βιομηχανικές χώρες, οι δύο επιστήμονες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το 2070 ο μέσος όρος ζωής των γυναικών στις ΗΠΑ μπορεί να έχει φθάσει τα 101 χρόνια, όταν οι επίσημες προβλέψεις για το 2010 είναι μόλις τα 83,9 χρόνια.

Τα κορίτσια που γεννιούνται σήμερα στην Ιαπωνία ή στη Γαλλία (τις δύο χώρες με το μεγαλύτερο προσδόκιμο επιβίωσης) έχουν ήδη πιθανότητες 50% να φθάσουν τα 100 χρόνια ζωής. Στη Γαλλία οι γυναίκες προβλέπεται να φθάνουν τα 100 το 2060, ενώ στην Ιαπωνία το 2085.

«Υπήρχε ήδηαπό το 1920η θεωρία ότι ο μέσος όρος ζωής θα ανέβει λίγοωσότου φθάσει σε ένα ανώτατο όριο που δεν θα μπορεί να ξεπεραστεί. Σήμερα, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να ισχύει» λέει ο δρ Οπεν, ο οποίος πιστεύει ότι « δεν έχουμε φθάσει ακόμη στο ανώτατο όριο του προσδόκιμου ζωής».

Σ τη μελέτη τους, οι επιστήμονες περιγράφουν τη διαρκή αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης από το 1840 σαν «ένα μαζικό επίτευγμα που χαρακτηρίζεται από την πλέον αξιοσημείωτη σταθερότητα που έχει παρατηρηθεί ποτέ». Αναφέρουν χαρακτηριστικά το παράδειγμα της Βρετανίας, όπου ο μέσος όρος ζωής των ανδρών αυξήθηκε από τα 48 χρόνια το 1901 στα 75 χρόνια το 2000. Ειδικότερα, μεταξύ 1981 και 1997, το προσδόκιμο υγιούς ζωής στη Βρετανία ανέβηκε για τους άνδρες από τα 70,9 στα 74,6 χρόνια και για τις γυναίκες από τα 64,4 στα 66,9 χρόνια.

Αυτή τη στιγμή, σε ολόκληρο τον κόσμο, ο μέσος όρος ζωής είναι γύρω στα 65 χρόνια για τους άνδρες και στα 70 για τις γυναίκες- σχεδόν διπλάσιος σε σχέση με πριν από 200 χρόνια. Η Ελλάδα κατατάσσεται ανάμεσα στις χώρες με υψηλό προσδόκιμο ζωής, με 78,1 χρόνια και 449 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους. Πρώτη είναι η Ιαπωνία, με προσδόκιμο ζωής τα 79,9 χρόνια και 364 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους.

Γιατί γερνάμε;
ΛΟΝΔΙΝΟ. Τέσσερις θεωρίες των βιολόγων για τους μηχανισμούς γήρανσης του ανθρώπου:

1 Με την πάροδο των ετών, το ορμονικό μας σύστημα παύει να λειτουργεί σωστά, αδυνατώντας έτσι να δώσει στο σώμα τις απαραίτητες ποσότητες ορμονών για να διατηρηθεί υγιές.

2 Ο ανθρώπινος γενετικός κώδικας είναι προγραμματισμένος για τον θάνατο μόλις ο άνθρωπος εκπληρώσει το δαρβίνειο πεπρωμένο του, δημιουργώντας απογόνους ή ξεπερνώντας μια ορισμένη ηλικία.

3 Οξειδωνόμαστε λόγω των τοξινών που εισβάλλουν στο σώμα μας μέσω της διατροφής αλλά και λόγω της μόλυνσης του περιβάλλοντος, την υπεριώδη ακτινοβολία και το ψυχολογικό στρες.

4 Τέλος, υπάρχει και η θεωρία των «ελευθέρων ριζών», η οποία εστιάζει στα άτομα που τους λείπει ένα ηλεκτρόνιο, τα λεγόμενα «άζευτα άτομα». Οι ελεύθερες ρίζες, προκειμένου να αποκτήσουν το ηλεκτρόνιο που τους λείπει, επικάθονται σαν μαγνήτες στις κυτταρικές μεμβράνες για να «κλέψουνε» το ηλεκτρόνιο αυτό, καταστρέφοντας τα κύτταρα και οδηγώντας σε βιολογική γήρανση. Πηγή: http://www.tovima.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com