Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2009

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ: ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΠΟΛΙΚΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ;

Η διπολική διαταραχή -γνωστή και ως μανιοκατάθλιψη- είναι μια ψυχιατρική πάθηση που χαρακτηρίζεται από δυο συναισθηματικές διαταραχές, τη μανία και την κατάθλιψη.Το κύριο σύμπτωμα της διπολικής διαταραχής είναι οι δραματικές και απρόβλεπτες διακυμάνσεις της συναισθηματικής διάθεσης...

Η ασθένεια έχει δύο έντονες αντίθετες φάσεις (πολικές).

1- Διπολική μανία ή υπομανία

* Ευφορία ή ευερεθιστότητα

* Υπερβολική ομιλία και φευγαλέες σκέψεις

* Διογκωμένη αυτοεκτίμηση

* Ασυνήθιστη ενεργητικότητα και λιγότερη ανάγκη για ύπνο

* Παρορμητικότητα, συνεχής ανάγκη για ψώνια, ταξίδια, σεξ, υψηλού κινδύνου επιχειρηματικές επενδύσεις και γρήγορη και απρόσεκτη οδήγηση

2- Διπολική κατάθλιψη ή μείζων κατάθλιψη

* Καταθλιπτική διάθεση και χαμηλή αυτοεκτίμηση

* Χαμηλά επίπεδα ενέργειας και απάθεια

* Θλίψη, μοναξιά, ανικανότητα, ενοχή

* Αργή ομιλία, κόπωση, και κακός συντονισμός

* Αϋπνία ή υπερβολικός ύπνος

* Αδυναμία συγκέντρωσης

* Έλλειψη ενδιαφέροντος ή ευχαρίστησης σε συνήθεις δραστηριότητες

* Αρνητικά συναισθήματα και αυτοκτονικές σκέψεις

Τα άτομα με διπολική διαταραχή συχνά αρνούνται ότι οτιδήποτε είναι λάθος, ειδικά στην μανιακή φάση. Αν ανησυχείτε για ένα μέλος της οικογένειάς σας ή κάποιον στενό φίλο ή παρατηρήσετε αρκετά από αυτά τα συμπτώματα στον εαυτό σας, καλό είναι να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό, που θα σας προσφέρει συμβουλές για το πώς να χειριστείτε την κατάσταση.

Η κλινική εμπειρία δείχνει ότι η μανία μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για την οικογένεια σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Για παράδειγμα οι υπερβολικές δαπάνες, στις οποίες μπορεί να οδηγηθεί το άτομο στη φάση της μανίας μπορούν να επιφέρουν συσσωρευμένα χρέη, η ριψοκίνδυνη οδήγηση και η κατάχρηση ουσιών μπορούν να δημιουργήσουν τεράστια προβλήματα και η παρορμητική υπερβολική σεξουαλικότητα μπορούν να καταστρέψουν ένα γάμο ή μια σχέση. Τα πρώτα σημάδια της μανίας μπορεί να είναι η σταδιακή απώλεια του ύπνου και η υπερβολική ενέργεια.

Διάγνωση

Λόγω της προκατάληψης που δυστυχώς υπάρχει για τη διπολική διαταραχή (όπως και για πολλές άλλες ψυχικές ασθένειες), οι ασθενείς είναι συχνά απρόθυμοι να παραδεχτούν τα λάθη τους και οι γιατροί δυσκολεύονται να αναγνωρίσουν τη διαταραχή.

Επιπλέον τα συμπτώματα μπορεί μερικές φορές να φαίνονται ότι αποτελούν απλώς υπερβολικές εκφράσεις των φυσιολογικών διαθέσεων. Σε κάθε περίπτωση, η έρευνα δείχνει ότι σχεδόν στο 75% των περιπτώσεων είτε δεν υπάρχει διάγνωση είτε δεν ακολουθείται η κατάλληλη θεραπεία.

Η κατάχρηση αλκοόλ ή ναρκωτικών δεν αποκλείεται να συνοδεύει τη διπολική διαταραχή με αποτέλεσμα τα συμπτώματα να καλύπτονται και η διάγνωση και η θεραπεία της ασθένειας να δυσκολεύει ακόμη περισσότερο.

Θεραπεία

Η διπολική διαταραχή θεραπεύεται με ειδική φαρμακευτική αγωγή ή με ψυχοθεραπεία. Σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις, δηλαδή όταν υπάρχει κίνδυνος για τον ίδιο ή για το περιβάλλον του, μπορεί να χρειαστεί ο ασθενής να νοσηλευτεί.

Η ψυχοθεραπεία αποτελεί σημαντικό κομμάτι της αντιμετώπισης της νόσου, αφού δίνει στον ασθενή τη δυνατότητα να συζητήσει για τα συναισθήματα και τις σκέψεις, που τον οδηγούν σε συγκεκριμένες συμπεριφορές που ενδεχομένως προκαλούν προβλήματα.

Η συζήτηση με έναν ειδικό τον βοηθάει να κατανοήσει τις επιπτώσεις της διπολικής διαταραχής στην οικογενειακή, κοινωνική και επαγγελματική του ζωή αλλά και να μείνει πιστός στη φαρμακευτική αγωγή, που του έχει συστηθεί. Το σημαντικότερο είναι ότι η ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει τον ασθενή να αποκτήσει μια θετική εικόνα για τον εαυτό του και να βελτιώσει τον τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς του και τελικά τη ζωή του. Πηγή: http://www.cosmo.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com