ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ "ΜΠΑΡΑΖ" ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΩΝ ΣΤΗΝ FRANCE TELECOM
Η γαλλική κυβέρνηση αποφάσισε να παρέμβει στην κρίση που περνά ο τηλεπικοινωνιακός κολοσσός της χώρας France Telecom, 23 υπάλληλοι του οποίου αυτοκτόνησαν τους τελευταίους 18 μήνες, εξαιτίας του στρες και της διαρκούς αναδιάρθρωσης που γίνεται στην εταιρεία, όπως λένε τα συνδικάτα των εργαζομένων...
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Ντιντιέ Λομπάρ, κλήθηκε από τον υπουργό Εργασίας, Ζαβιέ Νταρκός, ο οποίος θα τον την Τρίτη. Η κυβέρνηση ζήτησε από τον Λομπάρ να καλέσει στην εταιρεία συμβούλιο διευθυντών προκειμένου να συζητήσουν το πρόβλημα των αυτοκτονιών, "απίστευτων σε μία και μόνο επιχείρηση", σύμφωνα με τα λεγόμενα του υπουργού Προϋπολογισμού, Ερίκ Βέρτ.
Τη Δευτέρα σε όλα τα γραφεία της France Telecom κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη της υπαλλήλου που την Παρασκευή πήδησε από το παράθυρο του γραφείου της.
Τα εργατικά συνδικάτα καταλογίζουν τις αυτοκτονίες στις μεθόδους διοίκησης του ομίλου τηλεπικοινωνιών, ο οποίος απασχολεί περίπου 100.000 υπαλλήλους στη Γαλλία.
Με συμμετοχή 26% το κράτος είναι ο κύριος μέτοχος του ομίλου που ιδιωτικοποιήθηκε το 1997. Όσοι ήταν μόνιμοι υπάλληλοι την εποχή που η μετοχή της εταιρείας εισήχθηκε στο χρηματηστήριο διατήρησαν τα δικαιώματά τους και σήμερα απότελούν το 65% των υπαλλήλων.
Οι 23 αυτοκτονίες των υπαλλήλων "είναι σίγουρα 23 διαφορετικές ιστορίες, αλλά όλες συνέβησαν στην ίδια εταιρεία και συχνά αποτελούν έκφραση μεγάλης σύγχυσης και μοναξιάς μέσα σε αυτή", δήλωσε η υπουργός Οικονομικών, Κριστίν Λαγκάρντ.
"Πρέπει όλοι να δουλέψουμε για να φτάσουμε στη ρίζα του προβλήματος και να καταλάβουμε αν είναι οι αναδιαρθρώσεις, οι αλλαγές εργασίας", αυτές που ευθύνονται για τις αυτοκτονίες πρόσθεσε η υπουργός.
Εδώ και πολλά χρόνια τα εργατικά συνδικάτα καταγγέλλουν την άσχημη κατάσταση στο χώρο της δουλειάς και τη μείωση μισθών. Σύμφωνα με την άποψή τους οι μέθοδοι διοίκησης ευθύνονται για τις αυτοκτονίες που έχουν καταγραφεί από τον Φεβρουάριο του 2008 και μετά, με μέσο όρο 5,4 αυτοκτονίες το χρόνο ανά 100.000 εργαζόμενους, σε αντίθεση με 1,6 ανά 100.000 ανθρώπους που αντιστοιχεί στον υπόλοιπο ενεργό πληθυσμό της Γαλλίας.
"Πρέπει να πέσει φως στις αιτίες αυτού του δράματος και στην αυξανόμενη δυσφορία που υπάρχει σε αυτή την επιχείρηση. Πρέπει γρήγορα να ληφθούν μέτρα για το μέλλον", εκτίμησαν σήμερα τα συνδικάτα Force Ouvriere και CFTC και ζήτησαν τη δημιουργία μιας κοινοβουλευτικής επιτροπής διερεύνησης. Πηγή: http://www.skai.gr