ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΣΕ ΡΟΛΟ ΝΟΣΟΚΟΜΑΣ
Ανοιξαν για να κλείσουν τελικά τα σχολεία της χώρας; Αυτό το ερώτημα απασχολεί την εκπαιδευτική κοινότητα από την περασμένη Παρασκευή, όπου χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες μπήκαν για πρώτη ημέρα στις σχολικές αίθουσες. Η νέα σχολική χρονιά ξεκίνησε επίσημα στις 11 Σεπτεμβρίου στη σκιά των καταγγελιών των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών της χώρας (δάσκαλοι και καθηγητές) για «ανοχύρωτα» σχολεία και απουσία επαρκούς σχεδίου πρόληψης της εξάπλωσης της γρίπης από το υπουργείο Παιδείας...
Από σήμερα οι δάσκαλοι και οι καθηγητές αναλαμβάνουν διπλό ρόλο νοσοκόμων αλλά και καθαριστριών- οι ίδιες οι καθαρίστριες περιμένουν ακόμη τους μισθούς του προηγούμενου έτους- και οι διευθυντές των σχολείων θα συμπληρώνουν καθημερινά «λίστες» κρουσμάτων. Καθημερινά, οι δάσκαλοι και οι καθηγητές θα πρέπει να απολυμαίνουν όλα τα κοινόχρηστα αντικείμενα, τα πόμολα και τις επιφάνειες στις τάξεις που έχουν στην ευθύνη τους σε όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του σχολείου και στα διαλείμματά του. Ταυτόχρονα και όπως αναφέρει το σχέδιο δράσης που έχει εκπονηθεί, κάθε διευθυντής θα συμπληρώνει κάθε πρωί σε κάθε σχολείο απουσιολόγιο, θα καταγράφει τα τυχόν κρούσματα και θα τα αποστέλλει στις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, οι οποίες με τη σειρά τους θα ενημερώνουν κεντρικά το υπουργείο Παιδείας που θα συνεργάζεται στενά με το υπουργείο Υγείας.
Ο υπουργός Παιδείας κ. Α. Σπηλιωτόπουλος από την πλευρά του υποσχέθηκε ότι όλοι θα βρίσκονται στις θέσεις τους και όλα θα λειτουργήσουν ομαλά και απέδωσε τις καταγγελίες που ακούστηκαν για ελλείψεις στα σχολεία σε προεκλογικές σκοπιμότητες. «Δεν υπάρχουν καινούργιες καθαρίστριες » παραδέχθηκε σε δηλώσεις του ο κ. Σπηλιωτόπουλος, εξηγώντας ωστόσο ότι δεν μπορεί να αποφασίσει το υπουργείο Παιδείας για τη μονιμοποίησή τους και ότι « οι συμβάσεις των καθαριστριών θα ανανεωθούν, όπως κάθε χρόνο ».
Στο σχέδιο δράσης του υπουργείου εντάσσονται η λειτουργία τηλεφωνικής γραμμής ενημέρωσης για τη νέα γρίπη (1550) και η εκπόνηση ειδικού προγράμματος δύο εβδομάδων στην εκπαιδευτική τηλεόραση που θα εκλαϊκεύει τις οδηγίες για τα παιδιά του Δημοτικού, του Γυμνασίου και του Λυκείου, αλλά και τους γονείς τους. Ακόμη, ενημέρωση και οδηγίες γύρω από τα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης της γρίπης θα υπάρχουν και στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας (www. ypeprth.gr). Οσον αφορά τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα ο υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι έχουν ήδη σταλεί σχετικές οδηγίες και κάθε ίδρυμα θα λαμβάνει ξεχωριστά τα μέτρα του.
Ενα από τα προβλήματα που προκύπτει ωστόσο με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, είναι το θέμα της οικονομικής «στενότητας» των σχολικών επιτροπών που καλούνται να προμηθευτούν αναλώσιμα είδη (καθαριστικά, απολυμαντικά, μάσκες, γάντια κ.λπ.). Από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας τονίζεται ότι τα απαραίτητα κονδύλια έχουν δοθεί. Οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες της χώρας όμως τονίζουν ότι οι σχολικές επιτροπές δεν έχουν καταφέρει ακόμη να πληρώσουν τους περυσινούς λογαριασμούς των ΔΕΚΟ και δεν θα μπορέσουν να φέρουν σε πέρας την προμήθεια των αναλώσιμων ειδών που χρειάζονται.
Πάντως, ο κ. Σπηλιωτόπουλος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να κλείσουν τα σχολεία στην περίπτωση εξάπλωσης της γρίπης, αλλά όπως είπε, αυτό είναι κάτι που οπωσδήποτε θα το αποφασίσει η Ειδική Επιστημονική Επιτροπή που λειτουργεί στο υπουργείο Υγείας. «Στην περίπτωση εξάπλωσης της γρίπης, κάτι που απευχόμεθα», εξήγησε ο κ. Σπηλιωτόπουλος, «υπάρχει πρόγραμμα ειδικό στην εκπαιδευτική τηλεόραση, εκπαιδευτικού περιεχομένου για να μην μένουν πίσω στα μαθήματα τα παιδιά που θα κριθεί απαραίτητο να μείνουν στα σπίτια τους».
Σε αυτή τη φάση δεν κρίνεται απαραίτητος ο εμβολιασμός μαθητών, δήλωσε τις προηγούμενες ημέρες ο υπουργός Παιδείας και επανέλαβε ότι έχει γίνει προμήθεια 45.000 εμβολίων για το εκπαιδευτικό προσωπικό. Οπως είπε ο κ. Σπηλιωτόπουλος, ο χειρότερος σύμβουλος είναι η άγνοια, η ανευθυνότητα και ο πανικός, διότι δεν υπάρχει λόγος δημιουργίας τους. Πηγή: http://www.tovima.gr