ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ
Αντιμέτωποι με άγρια κερδοσκοπία πολλών ιδιωτικών νηπιαγωγείων που έχουν αυξήσει τα δίδακτρά τους έως και 87,5% βρίσκονται οι γονείς, που θα αναγκαστούν και φέτος να στείλουν εκεί τα παιδιά τους, αφού οι υποδομές των δημόσιων σχολείων δεν επαρκούν.
Λίγες ημέρες πριν χτυπήσει το κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς, χιλιάδες γονείς ετοιμάζονται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, καθώς τα δίδακτρα φτάνουν κατά μέσον όρο τα 5.000 ευρώ τον χρόνο. Σύμφωνα με καταγγελίες, σε πολλές περιοχές τα δημόσια νηπιαγωγεία αδυνατούν να καλύψουν τη ζήτηση και έχουν δημιουργήσει ακόμα και λίστες αναμονής για τους υποψήφιους μαθητές...
Το πρόβλημα γίνεται ακόμα μεγαλύτερο καθώς τα δημόσια νηπιαγωγεία όπου μέχρι πρόσφατα λειτουργούσαν και τάξεις προνηπίων δεν κάνουν εγγραφές αλλά παραπέμπουν τα παιδιά στους παιδικούς σταθμούς των δήμων, που όμως και εκείνοι δεν μπορούν να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση. Έτσι, μοιραία οδηγούνται και αυτά στα ιδιωτικά. Από την άλλη, οι μεγάλες αυξήσεις των διδάκτρων στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία σε σχέση με πέρυσι- που φτάνουν έως και το 87,5%- έχουν φέρει σε απόγνωση ακόμα και τις οικογένειες που είχαν από νωρίς αποφασίσει να πληρώσουν εξασφαλίζοντας μια θέση για το παιδί τους, αφού δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις των σχολείων που αύξησαν τα δίδακτρά τους ακόμα και κατά 3.000 ευρώ σε σχέση με πέρυσι.
Και σε δημοτικό, γυμνάσιο
Ανάλογη είναι η εικόνα των αυξήσεων και για τις πρώτες τάξεις των άλλων βαθμίδων της εκπαίδευσης, ενώ κατά 3,32% θα αυξηθούν και τα δίδακτρα των ενδιάμεσων τάξεων, όπως προέκυψε από τον μαθηματικό τύπο του υπουργείου Ανάπτυξης. Οι φετινές αυξήσεις είναι από τις μεγαλύτερες της τελευταίας τετραετίας, από τότε που απελευθερώθηκαν οι τιμές των διδάκτρων των πρώτων τάξεων όλων των βαθμίδων των ιδιωτικών σχολείων. Συγκεκριμένα, οι αυξήσεις για την πρώτη τάξη του νηπιαγωγείου φτάνουν έως και το 87,5% στα εκπαιδευτήρια της Αττικής και έως το 37,75 % στην περιφέρεια. Για την Α΄ δημοτικού σε σχολεία της Αττικής οι αυξήσεις φτάνουν μέχρι και 60%, ενώ στην περιφέρεια έως 36,36%. Για την Α΄ γυμνασίου στην Αττική οι ανατιμήσεις ανέρχονται ακόμη και στο 48,37%, ενώ στην περιφέρεια έως 24,32%.
3.200 ευρώ, από 1.200 πέρυσι
Ενδεικτικά, σε νηπιαγωγείο της Αττικής στο οποίο πέρυσι τα δίδακτρα ήταν 1.200 ευρώ χωρίς τα μεταφορικά, φέτος το αντίστοιχο κόστος φτάνει τα 3.200 ευρώ, δηλαδή καταγράφεται αύξηση της τάξεως του 87,5%. Σε άλλο σχολείο, από 4.790 ευρώ που πλήρωσαν οι γονείς για το προηγούμενο σχολικό έτος, σήμερα θα πρέπει να πληρώσουν 7.500 ευρώ, δηλαδή 56,6% περισσότερα χρήματα από πέρυσι, ενώ σε άλλο νηπιαγωγείο, από 2.900 ευρώ που ήταν το κόστος, για τη σχολική χρόνια 2009-2010 έχει σκαρφαλώσει στα 5.000 ευρώ- αύξηση 72,4%. Όμως και σε εκείνα τα νηπιαγωγεία που δεν προχώρησαν σε υπέρογκες αυξήσεις, ο μέσος όρος τους είναι υψηλός και υπολογίζεται στο 8%.
Ο νόμος που έστρωσε το χαλί στην κερδοσκοπία
ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ στα δίδακτρα κυρίως των νηπιαγωγείων ήταν αποτέλεσμα της απόφασης της κυβέρνησης για υποχρεωτική φοίτηση των νηπίων πριν πάνε στην Α΄ δημοτικού, γεγονός που ανάγκασε αρκετούς από τους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων να ιδρύσουν νηπιαγωγεία για να μη συστεγάζουν, όπως παλαιοτέρα, τα μικρότερα παιδιά του προνηπίου και του παιδικού σταθμού με αυτά του νηπιαγωγείου (όπως ο νόμος ορίζει). Αυτό δημιούργησε πρόσθετο κόστος στις επιχειρήσεις, αλλά και «έστρωσε το χαλί» της κερδοσκοπίας για ορισμένους που αύξησαν κατά το δοκούν τα δίδακτρά τους, καθώς πλέον η ζήτηση είναι μεγάλη.
Η κατάσταση που διαμορφώθηκε από πέρυσι, πρώτη χρονιά εφαρμογής της υποχρεωτικής φοίτησης στα νηπιαγωγεία, φαίνεται και από τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, σύμφωνα με τα οποία την προηγούμενη χρονιά οι εγγραφές νηπίων στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία αυξήθηκαν περίπου κατά 80%, ενώ εκτιμάται ότι κατά τη νέα σχολική χρονιά η ιδιωτική εκπαίδευση συνολικά θα έχει τουλάχιστον 10.000
περισσότερες εγγραφές σε σχέση με πέρυσι.
Ενδεικτικό είναι ότι, σύμφωνα πάντα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδας (ΕΣΥΕ), κατά τη σχολική χρονιά 2008-2009 ο αριθμός των μαθητών των ιδιωτικών νηπιαγωγείων σε απόλυτους αριθμούς έφτασε τους 9.488, έναντι 5.336 την αμέσως προηγούμενη σχολική περίοδο, ενώ την ίδια χρονιά αυξήθηκε και ο αριθμός των ιδιωτικών νηπιαγωγείων, τα οποία από 142 που ήταν το 2007-2008, έφτασαν τα 268 το 2008-2009. Πηγή: http://www.tanea.gr