Δευτέρα 17 Αυγούστου 2009

ΤΕΛΙΚΗ ΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΛΕΓΙΑ

Ενα βήμα πριν από την ολοκλήρωση του σχεδίου για τα κολέγια που περιλαμβάνει -στην τελική του φάση- την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος, με το οποίο θα αναγνωρίζονται τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων κολεγίων, βρίσκεται η κυβέρνηση.
Το υπουργείο Παιδείας έχει προγραμματίσει -για το τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου- εντατικούς επιτόπιους ελέγχους στα 33 κολέγια που εξασφάλισαν στα τέλη Ιουνίου άδεια ίδρυσης και εισέρχεται στην τελική ευθεία για την έκδοση του ΠΔ, το οποίο αφορά περίπου 25.000 παλαιούς αποφοίτους αλλά και 4.000 εν ενεργεία σπουδαστές...

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει μέχρι στιγμής από το υπουργείο Παιδείας, στις 22 Αυγούστου θα ξεκινήσουν οι επιτόπιοι έλεγχοι της αρμόδιας Επιτροπής Ελέγχου και Αξιολόγησης (ήδη έχουν ειδοποιηθεί τα πρώτα κολέγια), προκειμένου να δοθούν άδειες ίδρυσης σε όσα από τα 33 κολέγια αδειοδοτήθηκαν.

Το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΕΠΘ προβλέπει ολοκλήρωση των ελέγχων έως και τις 31 Αυγούστου, αν και θεωρείται από πολλούς ότι πρόκειται για δύσκολο εγχείρημα στην περίπτωση που γίνουν ουσιαστικοί έλεγχοι. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Επιτροπή Ελέγχου και Αξιολόγηση των Κολεγίων έχει χωριστεί σε τρεις ομάδες, προκειμένου να «μοιράσουν» τη δουλειά και να ολοκληρωθούν ταχύτερα οι έλεγχοι.

Παράταση
Στο μυαλό των αρμόδιων στελεχών του υπουργείου Παιδείας υπάρχει και η σκέψη της παράτασης των ελέγχων για όσο διάστημα χρειαστεί, αν και σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως τα μέσα Σεπτεμβρίου, προκειμένου να ξεκινήσουν και οι εγγραφές των σπουδαστών και εν συνεχεία τα μαθήματα (λίγο μετά τις 15 Οκτωβρίου).

Επιπλέον ένα «αγκάθι», πάντως, στη διαδικασία ελέγχου των κολεγίων, που ανέκυψε τις τελευταίες ημέρες, αφορά την παραίτηση ενός μέλους της Επιτροπής και συγκεκριμένα του προέδρου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεόδωρου Φορτσάκη, ο οποίος κατήγγειλε προσπάθειες υπονόμευσής του αλλά και υποβάθμισης της Επιτροπής σε τυπικό όργανο.

Μάλιστα ο κ. Φορτσάκης μετά την παραίτησή του επανήλθε με νέα του παρέμβαση και με αφορμή διαρροές από «κύκλους του υπουργείου Παιδείας», σύμφωνα με τις οποίες «είχε πλησιάσει μέσω της νομικής εταιρείας, της οποίας είναι ιδιοκτήτης, κολέγια που επιθυμούσαν να λάβουν άδεια λειτουργίας προκειμένου να αναλάβει τη νομική εκπροσώπησή τους». Ο κ. Φορτσάκης διέψευσε τις διαρροές, υποστηρίζοντας ότι για τη δικηγορική εταιρεία στην οποία συμμετέχει και, όπως λέει, δεν είναι ιδιοκτήτης, «ουδέποτε ανέλαβα ή είχα διαπραγματευτεί προκειμένου να αναλάβω ή είχα την πρόθεση προκειμένου να αναλάβω οποιοδήποτε υποψήφιο κολέγιο για τη νομική εκπροσώπησή του».

Αντιθέτως, αναφέρει ο κ. Φορτσάκης, «αρνήθηκα τη νομική συνδρομή μου σε υποψήφια κολέγια, για τον λόγο ότι συμμετείχα στην Επιτροπή αξιολόγησης».

Τυπικά, πρόβλημα με την αντικατάσταση του κ. Φορτσάκη δεν υπάρχει, καθώς στην Επιτροπή προβλέπεται αναπληρωτής - μέλος ΔΕΠ, ωστόσο υπάρχει θέμα ουσίας και δεν είναι άλλο από τις καταγγελίες που είχε κάνει εις βάρος του υπουργείου.

Αίτημα
Πριν από λίγες ημέρες, εξάλλου, η ομοσπονδία των πανεπιστημιακών, με αφορμή το ζήτημα της παραίτησης Φορτσάκη αλλά και τις καταγγελίες που έκανε, έχει ζητήσει από τον κ. Σπηλιωτόπουλο να ορίζει η ομοσπονδία σε συνεργασία με τη Σύνοδο Πρυτάνεων τον εκπρόσωπο των πανεπιστημιακών στην Επιτροπή.

Κατά τα λοιπά, ο υπουργός Παιδείας Αρης Σπηλιωτόπουλος αναζητεί την κατάλληλη χρονική στιγμή για την έκδοση του περίφημου ΠΔ, με το οποίο θα ενσωματώνεται η σχετική κοινοτική οδηγία (36/2005) στο εθνικό δίκαιο και η οποία προβλέπει -ούτε λίγο ούτε πολύ- την αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων στους αποφοίτους κολεγίων.

Το υπουργείο Παιδείας προσπαθεί να κερδίσει χρόνο έως ότου ανακοινωθεί η τελική απόφαση του Ευρωδικαστηρίου, αλλά και το πρόστιμο που θα προβλέπεται εξαιτίας της μη συμμόρφωσης με την απόφαση. Τότε, θέλοντας και μη, και αφού έχει εξαντλήσει όλα τα χρονικά περιθώρια, θα προχωρήσει στην έκδοση του ΠΔ.

«ΘΕΡΜΟ» ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

Μόνο και μόνο η προοπτική της έκδοσης του Προεδρικού Διατάγματος αποτελεί «αιτία πολέμου» για πανεπιστημιακούς αλλά και φοιτητές.

Θεωρείται δεδομένο ότι η φοιτητική κοινότητα δεν πρόκειται να κάτσει με σταυρωμένα τα χέρια σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αφού νιώθει ότι με το υπό έκδοση ΠΔ θα υποβαθμιστούν τα πτυχία της. Μόλις ανοίξουν τα ανώτατα ιδρύματα, οι φοιτητικοί σύλλογοι αλλά και η ομοσπονδία των πανεπιστημιακών θα σταθμίσουν τα δεδομένα και αναλόγως θα πάρουν τις αποφάσεις τους.

Αλλωστε, η πρόσφατη ιστορία έχει δείξει ότι φοιτητές και πανεπιστημιακοί έχουν τη δύναμη να κερδίζουν μάχες, όπως για παράδειγμα έγινε με τους πολύμηνους αγώνες τους για τη μη αναθεώρηση του άρθρου 16. Πηγή: http://www.ethnos.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com