Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009

Ο ΣΚΑΡΠΕΛΗΣ ΚΑΡΦΩΣΕ ΤΟΝ «FRANZ»

Ένα πρώην ανώτατο στέλεχος της Siemens κατονόμασε απολογούμενος χθες ο πρώην διευθυντής του ΟΤΕ Γιώργος Σκαρπέλης ως το πρόσωπο που κινούσε τα νήματα του λογαριασμού με την κωδική ονομασία «Franz», που κατά την κατηγορία αποδίδεται στον ίδιο, συνδέοντάς τον με τη διακίνηση ύποπτων εμβασμάτων από τα μαύρα ταμεία της Siemens.
Ήταν η πρώτη φορά που ο κατηγορούμενος απολογήθηκε επί της ουσίας για τα αδικήματα της δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και όχι μόνο αρνήθηκε ότι εισέπραξε με παράνομο τρόπο χρήματα για την υπογραφή της σύμβασης 8002/1997 σχετικά με την ψηφιοποίηση του δικτύου του ΟΤΕ, αλλά έδειξε ευθέως προς την πλευρά έτερου συγκατηγορουμένου του...

Ξανά στον Κορυδαλλό
Ο Γ. Σκαρπέλης πέντε μέρες μετά την αποφυλάκισή του με βούλευμα που έκρινε άκυρη την προηγούμενη προσωρινή κράτησή του (σ.σ. είχε απολογηθεί χωρίς να έχει πρόσβαση στο σύνολο της δικογραφίας) και την εκ νέου σύλληψή του, ακολούθησε το γνωστό πια γι΄ αυτόν δρομολόγιο που τον οδηγεί πίσω στη φυλακή του Κορυδαλλού.

Οι υπερασπιστικοί ισχυρισμοί του, όπως αποδείχθηκε, δεν έπεισαν τον 4ο ειδικό ανακριτή Ν. Ζαγοριανό και τον εισαγγελέα Χρ. Μπαρδάκη, οι οποίοι ομόφωνα έκριναν προφυλακιστέο τον κατηγορούμενο θεωρώντας ότι από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των πράξεων που του αποδίδονται είναι επικίνδυνος για την τέλεση και νέων αδικημάτων.

«Απάνθρωπη η προφυλάκιση»
«Παράνομη και απάνθρωπη» χαρακτήρισε ο εκ των συνηγόρων του Δημήτρης Τσοβόλας τη νέα απόφαση για την προφυλάκιση του εντολέα του, κάνοντας λόγο για «επιλεκτική εφαρμογή του μέτρου». «Όταν το πείσμα και η εμπάθεια κλείνουν τα μάτια ανακριτή και εισαγγελέα, τότε οι κατηγορούμενοι κλείνονται στη φυλακή», πρόσθεσε ο δικηγόρος του ίδιου κατηγορούμενου Γιάννης Μαντζουράνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο 60σέλιδο υπόμνημά του ο Γ. Σκαρπέλης αρνήθηκε ότι αυτός είναι ο «Franz» στον οποίο κατέληξαν, όπως περιγράφεται στο κατηγορητήριο, περισσότερα από 3.000.000 ευρώ που εμβάστηκαν από τη μητρική Siemens σε τράπεζα της Αυστρίας.

«Ήταν... κοινόχρηστος»
Αντίθετα, ο κατηγορούμενος επικαλούμενος έγγραφα της δικογραφίας ισχυρίστηκε ότι άλλος ήταν εκείνος που χειριζόταν τον επίμαχο λογαριασμό, ο οποίος μέχρι ενός χρονικού σημείου ήταν- κατά τα λεγόμενά του- «κοινόχρηστος». Αυτό σήμαινε, όπως λέει, ότι στην πράξη μπορούσε να κινήσει τον λογαριασμό οποιοδήποτε πρόσωπο, αρκεί να είχε στην κατοχή του το βιβλιάριο και να γνώριζε τον εξαψήφιο κωδικό που αντιστοιχούσε στον «Franz», χωρίς να χρειάζεται οποιοδήποτε άλλο νομιμοποιητικό έγγραφο.

Πρακτική που ακολουθείτο, όπως λένε νομικοί, ώστε οι εκάστοτε... πελάτες να μην αφήνουν ίχνη μετά τις επίμαχες συναλλαγές. Ωστόσο, το 1997 και η Αυστρία με την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση υποχρεώθηκε να εναρμονίσει τη νομοθεσία της με την Κοινοτική Οδηγία για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και για τον λόγο αυτόν η τράπεζα ζήτησε να γνωρίζει συγκεκριμένο πρόσωπο που νομιμοποιείτο με τον κωδικό «Franz».

Τότε εμφανίζεται με βάση έγγραφο που περιλαμβάνεται στη δικογραφία ως «πρόσωπο νομιμοποίησης» του επίμαχου κωδικού ο Γ. Σκαρπέλης, ο οποίος αμφισβητεί την «πατρότητα» του εγγράφου ζητώντας μάλιστα από τον ανακριτή να διενεργήσει γραφολογική πραγματογνωμοσύνη για να διαπιστώσει τον αληθινό συντάκτη. Επιπλέον, ισχυρίζεται ότι υπάρχουν στη δικογραφία και άλλα έγγραφα που αποκαλύπτουν τον διαχειριστή του λογαριασμού, καθώς φέρεται ότι από συγκεκριμένο αριθμό φαξ στέλνονται εντολές για τη διακίνηση χρημάτων. Τέλος, ο Γ. Σκαρπέλης, διά των υπερασπιστών του έβαλε και κατά της νομικής βάσης του κατηγορητηρίου, υποστηρίζοντας ότι για να θεμελιωθεί το αδίκημα της δωροδοκίας με βάση νόμο απαιτείται ο φερόμενος χρόνος τέλεσης να αφορά μελλοντική και όχι παρελθοντική πράξη ή παράλειψη του δημοσίου υπαλλήλου. Αντίθετα, στη συγκεκριμένη περίπτωση ο πρώην διοικητής του ΟΤΕ φέρεται ότι δωροδοκήθηκε περίπου οκτώ μήνες μετά την υπογραφή της επίμαχης σύμβασης για το ψηφιακό δίκτυο του Οργανισμού. Πηγή: http://www.tanea.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com