Τρίτη 5 Μαΐου 2009

ΤΟ «ΣΟΦΟ» WEB ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΑ

Όσο και αν τα τελευταία χρόνια εκατομμύρια χρήστες του παγκόσμιου ιστού θα ήθελαν να έχουν ένα κλασσικό τρόπο απαντήσεων στις ερωτήσεις αυτό ήταν αδύνατον. Παρόμοια υπηρεσία δεν υπήρχε, παρά μόνον η κλασσική Google και άλλες λιγότερο ισχυρές μηχανές...

Όμως τώρα ένας βρετανικής καταγωγής επιστήμονας υπόσχεται πως θα τους προσφέρει ένα πολύ πιο ευέλικτο τρόπο επικοινωνίας με το δίκτυο. Ενα τρόπο που θυμίζει διαλογική συζήτηση με ένα ειδικό που δέχεται ερωτήματα και αναλόγως απαντά.

Ο Stephen Wolfram είναι μαθηματικός και μέσα στο Μάιο υποστηρίζει ότι θα συναρπάσει τους χρήστες με αυτό που θα εμφανίσει στο διαδίκτυο. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία πρόκειται για την εφαρμογή Wolfram Alpha που δεν θεωρείται κατά ανάγκη μια ακόμη μηχανή αναζήτησης, ούτε κατά συνέπεια και μηχανισμός άμεσης εξόντωσης της Google. Κατά ορισμένους αυτή η μηχανή είναι ένα βήμα παραπέρα στην προσπάθεια να επικοινωνήσουμε με το διαδικτυακές βάσεις δεδομένων χρησιμοποιώντας όμως περισσότερο της φυσική γλώσσα και όχι τις τυποποιημένες μορφές αναζήτησης. Δηλαδή στη συγκεκριμένη περίπτωση με απλές ερωτήσεις.

Ας θυμηθούμε λίγο τι ισχύει μέχρι σήμερα. Κάθε απορία που έχουμε συνήθως διατυπώνεται με ένα συντομογραφικό τρόπο. Δηλαδή με λέξεις κλειδιά που εννοιολογικά παραπέμπουν μεν στο ζητούμενο αλλά δεν συνθέτουν μια πρόταση. Μια οι περισσότερες σχετικές λέξεις πληκτρολογούνται στο πρόγραμμα αναζήτησης και αυτό αναλαμβάνει για λογαριασμό μας να φέρει στην οθόνη συχνά ένα τεράστιο όγκο πληροφοριών όπως αυτές διατίθενται από τις βάσεις δεδομένων. Κείμενα, φωτογραφίες ακόμη και βίντεο προσφέρονται σε εμάς για αξιολόγηση. Επομένως απαιτείται επεξεργασία των διαθέσιμων στοιχείων με προσωπικές κρίσεις γνώση, συγκρίσεις κλπ. Συχνά και δαπάνη χρόνου.

Σε αντίθεση προς αυτή την καθιερωμένη φόρμα η νέα εφαρμογή υπόσχεται να είναι πολύ πιο ευέλικτη. Αντί να κατεβάζει στην οθόνη ένα πολύ μεγάλο μη επεξεργασμένο όγκο δεδομένων θα διαμορφώνει για λογαριασμό μας τις σωστές απαντήσεις σε πολύ συγκεκριμένα ερωτήματα. Το μυστικό δείχνει να βρίσκεται στις υπολογιστικές διαδικασίες επεξεργασίας γνώσης που θα κάνει εν αγνοία μας. Άλλωστε σε διαφορετική περίπτωση θα ήταν περίπου αδύνατον να δίδει απαντήσεις. Ουσιαστικά δηλαδή πρόκειται για μια μηχανή που θα λαμβάνει τις ερωτήσεις μας και αναλόγως θα επεξεργάζεται την διαθέσιμη γνώση για να δώσει απαντήσεις.

Μερικά από τα απλά παραδείγματα είναι που βρίσκεται μια συγκεκριμένη πόλη, ποτέ ένας επιφανής πολιτικός επισκέφθηκε έναν ομόλογο του, ποιος είναι ο πρόεδρος σε μια δεδομένη χώρα, πόση είναι η μέση στάθμη βροχοπτώσεων επίσης σε μια συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή, απαντήσεις σε επιστημονικά ερωτήματα κλπ. Με άλλα λόγια το μυστικό είναι ότι το σύστημα αυτό αξιοποιώντας τις δυνατότητες της φυσικής γλώσσας κατανοεί την σημασία των ερωτήσεων που τίθενται και κάνει όλες τις αναγκαίες επεξεργασίες για να δώσει ακριβή απάντηση. Δεν ανασύρει για να δώσει έτοιμες πληροφορίες αλλά κάθε φορά παράγει πλήρεις στοιχείων κατανοητές απαντήσεις που ικανοποιούν άμεσα κάθε ερώτημα που θα τεθεί.

Στην πραγματικότητα βεβαία εκτός από το ότι θα προσφέρει απαντήσεις παράλληλα θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για αλληλουχία διαδοχικών ερωτημάτων ως συνέχεια του αρχικού. Και για να είναι περισσότερο πλήρης οι απαντήσεις θα συνοδεύονται από πίνακες γραφήματα, επίσης παραπομπές και συσχετίσεις με συναφή ερωτήματα. Κάποιοι συνεργάτες του Stephen Wolfram, δημιουργού της νέας εφαρμογής, περιγράφοντας τις ιδιότητες της μιλούν για ένα είδος αλμανάκ που χαρακτηρίζεται από υπολογιστικές διαδικασίες. Αυτό εκτός της επιστήμης υπόσχεται ότι θα περιλαμβάνει μεγάλες ενότητες όπως τεχνολογία, πληροφορίες καιρού, στοιχεία οικονομίας, μουσική, μαγειρική, επιχειρήσεις, ταξίδια και πολλά άλλα.

Είναι ενδιαφέρον ότι δεν παραπέμπει σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας με ένα παγκόσμιο μυαλό να βρίσκεται στη θέση του δικτύου, διακατεχόμενο από συναισθήματα και προθέσεις, ούτε θα έχει συνειδητές επιλογές. Τουλάχιστον προς το παρόν. Άλλωστε η νέα εφαρμογή θα βασίζεται σε τέσσερεις σημαντικές ενότητες. Το μεγάλο όγκο δεδομένων που συγκέντρωσαν οι συνεργάτες του Wolfram, την υπολογιστική μηχανή δηλαδή το ειδικό λογισμικό που τρέχει σε ισχυρούς υπολογιστές, το μηχανισμό για την κατανόηση των ερωτημάτων και ένα τρόπο που μέσω της διεπαφής με τους χρήστες θα απεικονίζει με κατανοητό τρόπο τις απαντήσεις.

Ωστόσο θα πρέπει να αναφερθεί ότι μαζί με τα θετικά σχόλια δέχτηκε και κριτική από ορισμένους επιστημονικούς κύκλους για τις δυνατότητες και τον τρόπο λειτουργίας του. Επίσης υποστηρίζεται ότι υπάρχουν παρόμοιες εφαρμογές που βασίζονται στην επεξεργασία της φυσικής γλώσσας. Πάντως σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί η εφαρμογή θα διατίθεται στο κοινό από τα μέσα Μαΐου. Η Wolfram Alpha παρουσιάστηκε στο κέντρο Μπερκμαν για το Ιντερνετ και την Κοινωνία του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com