Τρίτη 5 Μαΐου 2009

ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΗΜΑ ΜΕΣΩ ΚΙΝΗΤΟΥ

Από τις πλέον ενδιαφέρουσες καινοτομίες της τεχνολογίας την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα μπορεί να θεωρηθεί η δυνατότητα να γίνονται υπερηχογραφήματα μέσω των λεγόμενων έξυπνων κινητών (smartphones). Η έμπνευση ανήκει σε δύο επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις και αναμένεται να συνεισφέρει σημαντικά στην Ιατρική...

Η συσκευή που προ αρκετών ετών είχε μέγεθος μεγάλου κιβωτίου σήμερα μπορεί να χωράει στην παλάμη. Με τις κατάλληλες προσαρμογές και τροποποιήσεις θα κάνει υπερηχογράφημα κατά περίπτωση σε συκώτι, νεφρό, ουροδόχο κύστη, φλέβες, αγγεία, ενδομήτριο τμήμα σαλπίγγων, προστάτη κ.λπ.

Οι William D. Richard και David Zar, αντίστοιχα συνεργαζόμενος καθηγητής και ερευνητής στον τομέα Επιστήμης των Υπολογιστών στο πανεπιστήμιο αυτό, σκέφθηκαν το περίπου αυτονόητο. Με δεδομένες τις πολλές δυνατότητες που έχουν αρκετά από τα σημερινά κινητά τηλέφωνα, είναι εύκολη η συνεργασία τους και με ένα κατάλληλα σχεδιασμένο εξωτερικό εξάρτημα μεγέθους λίγων εκατοστών.

Η συσκευή του υπερηχογραφήματος συνδέεται μέσω θύρας USB με το κινητό, με μοναδική προϋπόθεση το τηλέφωνο να «τρέχει» λειτουργικό των Windows mobile. Ισως, μάλιστα, με το συνδυασμό αυτό να δημιουργείται μια μοναδική υπολογιστική πλατφόρμα που αναμένεται να χρησιμοποιηθεί με ευκολία και απλότητα. Αλλωστε, γι’ αυτό το λόγo εκτιμάται ότι θα είναι πολλές οι εφαρμογές της.

Οπως σχολιάζει ο David Zar, η προοπτική, έτσι όπως διαμορφώνεται σήμερα, είναι ο νέος αυτός συνδυασμός κινητού και συσκευής υπερηχογραφήματος να χρησιμοποιηθεί στις αναπτυσσόμενες χώρες. Η σκέψη αυτή έχει ήδη συζητηθεί με επιστήμονες του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης. Με την κατάλληλη εκπαίδευση το προσωπικό θα είναι σε θέση να κάνει το υπερηχογράφημα και στη συνέχεια να το αποστείλει μέσω του κινητού σε εξειδικευμένα κέντρα για διάγνωση.

Μια άλλη, εξίσου ενδιαφέρουσα εφαρμογή θα είναι οι περιπτώσεις ατόμων που πάσχουν από μυϊκή δυστροφία Duchene. Πρόκειται για εκφυλιστική νόσο που συνήθως προσβάλλει νεαρά άτομα και δεν έχει θεραπεία. Ο μοναδικός τρόπος αντιμετώπισης είναι η καθημερινή χορήγηση στεροειδών που επιβραδύνουν την εξέλιξη της νόσου.

Ομως, οι ουσίες αυτές προκαλούν και παρενέργειες, με επιπτώσεις στη συμπεριφορά του ατόμου και το σωματικό βάρος, γι’ αυτό και είναι αναγκαίο να εξατομικεύεται η δόση. Οι ειδικοί μπορούν να το πετύχουν γνωρίζοντας τις φυσικές αλλαγές στους ιστούς των μυών, κάτι που είναι εφικτό με το υπερηχογράφημα. Επομένως μπορούν αναλόγως να προσαρμόσουν τη δόση.

Η ωφέλεια από τη χρήση της φορητής συσκευής υπερηχογραφημάτων μέσω κινητού έχει και επιπλέον προοπτικές για τα άτομα με την ασθένεια αυτή. Επειδή συνήθως είναι καθηλωμένα σε αναπηρική πολυθρόνα, με όλες τις προφανείς δυσκολίες, είναι αναγκαίο να μεταφέρονται στο νοσοκομείο για εξέταση κατά διαστήματα. Ομως, τώρα, με τη φορητή συσκευή το υπερηχογράφημα μπορεί να γίνεται στο σπίτι με εξ αποστάσεως διάγνωση και αντίστοιχη προσαρμογή στη δόση των φαρμάκων.

Η ανάπτυξη της σύσκεψης πραγματοποιήθηκε χάρη στην επιβράβευση και την οικονομική ενίσχυση των δύο επιστημόνων από τη Microsoft το 2008. Το εγχείρημα δεν ήταν εύκολο, καθώς οι ειδικοί είχαν να βελτιστοποιήσουν μια σειρά από σημαντικούς παράγοντες για τη λειτουργία της συσκευής, όπως μέγεθος, απόδοση ηλεκτρονικών κυκλωμάτων, ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων, προγράμματα διαχείρισης εικόνας κ.λπ.

Για την ανάπτυξη της συσκευής έγινε και διαμοιρασμός αρμοδιοτήτων. Ο David Zar ανέλαβε να γράψει το λογισμικό για τα κινητά τηλέφωνα, καθώς και το firmware. Από την πλευρά του, ο William Richard επιφορτίσθηκε με τη σχεδίαση των ηλεκτρονικών χαμηλής ισχύος. Επιλέγοντας τον προ 25ετίας ογκώδη εξοπλισμό, έπειτα από διαδοχικές σμικρύνσεις κατέληξε σε μια μικρή πλακέτα με τελευταίας τεχνολογίας κυκλώματα. Συγκριτικά, μια συμβατική φορητή συσκευή υπερηχογραφημάτων κοστίζει περί τα 30.000 δολάρια, ενώ η συγκεκριμένη περί τα 2.000 δολάρια, με προοπτική να μειωθεί η τιμή της (Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις). Πηγή: http://www.e-tipos.com

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com