Παρασκευή 1 Μαΐου 2009

ΥΠΟ ΤΗ ΣΚΙΑ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΟΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ

Υπό τη δαμόκλειο σπάθη της κρίσης, με το φάσμα της ανεργίας κυρίαρχο στο εργασιακό τοπίο και την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων παρούσα, εορτάστηκε σήμερα (1/5) η Εργατική Πρωτομαγιά. Στις εθνικές οδούς "αναστέναξαν" ωστόσο οι εκδρομείς του τριημέρου, καθώς ουρές σχηματίστηκαν στα διόδια Ελευσίνας και Αφιδνών...

Συλλαλητήρια διοργανώθηκαν σήμερα σε όλες τις χώρες. Ισχυρό αγωνιστικό "παρών" έδωσαν φέτος τα συνδικάτα σε Γαλλία και Ισπανία, ενώ επεισόδια είχαμε το πρωί σε Γερμανία και Τουρκία. Το αγωνιστικό «παρών» έδωσαν οι εργαζόμενοι στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις οποίες έχουν καλέσει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, στην πλατεία Κλαυθμώνος. Η συγκέντρωση ξεκίνησε στις 10.30 ενώ στη συνέχεια ακολούθησε συναυλία με τη συμμετοχή του Θάνου Μικρούτσικου, του Μιλτιάδη Πασχαλίδη και της Ρίτας Αντωνοπούλου. Η ΔΑΚΕ δεν συμμετέχει φέτος στις κινητοποιήσεις της Αθήνας, αλλά στην περιφέρεια.

Το ΠΑΜΕ πραγματοποίησε συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος στις 10.30 αλλά και στην πλατεία Κοραή στο κέντρο του Πειραιά. Στη συγκέντρωση του Συντάγματος τραγούδησε ο Μανώλης Μητσιάς.

Πρωτοβάμια σωματεία διοργάνωσαν τη δική τους συγκέντρωση στις 11 στην πλατεία Βικτωρίας.

Επεισόδιο στη Θεσσαλονίκη

Συλλαλητήριο στην πλατεία Αριστοτέλους πραγματοποίησαν για την Πρωτομαγιά οι εργαζόμενοι, με το συντονισμό του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου της Θεσσαλονίκης. Μικρή ένταση σημειώθηκε ωστόσο κατά την ομιλία του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης Νίκου Γιαννόπουλου. Ο κ. Γιαννόπουλος δέχτηκε επίθεση με αυγά από ομάδα ατόμων, ενώ βρισκόταν στο βήμα. Ξεχωριστή κινητοποίηση είχε το ΠΑΜΕ στο Άγαλμα Βενιζέλου.

Εργαζόμενοι προσπάθησαν να τους εμποδίσουν και προκλήθηκαν μικροσυμπλοκές, που δεν επεκτάθηκαν, ενώ οι αναρχικοί φώναζαν συνθήματα εναντίον των συνδικαλιστών.

Στις Σέρρες βρέθηκε την Πρωτομαγιά ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος, ο οποίος μίλησε για τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης αλλά και της κυβερνητικής πολιτικής σε εργαζόμενους, ανέργους και συνταξιούχους. «Σήμερα, η Πρωτομαγιά έχει ένα πολλαπλό νόημα και μήνυμα, απέναντι στα αδιέξοδα που διαμορφώνει η κυβερνητική πολιτική και που συσσωρεύει η διεθνής κρίση», δήλωσε ο κ. Παπασπύρος.

«Χειρόφρενο» τράβηξαν τα μέσα μεταφοράς για την Πρωτομαγιά, καθώς οι εργαζόμενοι συμμετέχουν στην κινητοποίηση της ημέρας με απεργίες και στάσεις εργασίας. Τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ θα εκτελούν δρομολόγια ως τις 10 το βράδυ. Το Μετρο θα λειτουργεί μέχρι τις 11 το βράδυ, ενώ 24ωρη απεργία πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στον ηλεκτρικό, το τραμ και στον ΟΣΕ.

Τετράωρη στάση εργασίας πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας. Ως τις 12 το μεσημέρι δεν πραγματοποιήθηκαν δρομολόγια από τα λιμάνια της χώρας. Δεμένα τα πλοία στον Πειραιά καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Πηγή: http://www.cosmo.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com