Παρασκευή 1 Μαΐου 2009

ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΕΝΑΣ ΣΤΟΥΣ ΔΥΟ ΓΟΝΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΧΤΥΠΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ

«Το ξύλο βοηθάει στην πειθαρχία των παιδιών, όσο και ο άνεμος στο σβήσιμο των πυρκαγιών», ανέφερε ο συγγραφέας Ευγένιος Τριβιζάς, στην εκδήλωση που έγινε την Πέμπτη (30/4) στο Ζάππειο για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Σωματικής Τιμωρίας των Παιδιών...

Ωστόσο έρευνες δείχνουν ότι η φυσική τιμωρία των παιδιών είναι «κανόνας» στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πρακτική αποδεκτή από το κοινωνικό σύνολο.

Με την εξαίρεση της Σουηδίας (όπου η σωματική τιμωρία των παιδιών έχει απαγορευτεί από το 1979) η σωματική τιμωρία φαίνεται ότι είναι ο κανόνας στην ανεπτυγμένη Ευρώπη.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες η χρήση βίας εναντίον των παιδιών έχει οδυνηρά αποτελέσματα καθώς:

• Εθίζει τα παιδιά στη βία και τα κάνει πιο «εύκολα» θύματα βίας

• Μπορεί να προκαλέσει σοβαρή σωματική και ψυχική βλάβη

• Φέρνει αντίθετα αποτελέσματα

• Είναι παράνομη βάση της Χάρτας των Δικαιωμάτων του Παιδιού καθώς παραβιάζει την σωματική ακεραιότητα την αξιοπρέπεια και την ίση προστασία τους σύμφωνα με το νόμο.

Στην εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα που γιορτάζεται στις 30 Απριλίου και φέτος είχε σύνθημα «Σηκώστε τα χέρια σας κατά της σωματικής τιμωρίας», ο Συνήγορος του Παιδιού –υπηρεσία που δέχεται καταγγελίες παιδιών- Γιώργος Μόσχος δήλωσε ότι τα παιδιά ζητούν από τους ενήλικες να τα ακούν με προσοχή, να τους μιλούν περισσότερο, να τους δίνουν χρόνο από τη ζωή τους, να επικοινωνούν μαζί τους.

Ο Συνήγορος του Πολίτη Γιώργος Καμίνης επισήμανε ότι «πρέπει οι άνθρωποι να καταλάβουν ότι με τη σωματική τιμωρία το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να αναπαράγουν τη βία».

Τι γίνεται στην Ελλάδα και στην υπόλοιπη Ευρώπη

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι γονείς από 47% ως 84% αποδέχονται ότι χρησιμοποιούν την σωματική τιμωρία, τα παιδιά δηλώνουν σε ποσοστό από 53% ως 93% ότι έχουν υποστεί σωματική τιμωρία από τους γονείς τους.

Η σωματική τιμωρία φαίνεται να είναι ανεκτή από την κοινωνία, καθώς μεταξύ 70% και 99% οι ενήλικοι που απάντησαν στις έρευνες, είπαν ότι είναι αποδεκτό να χτυπούν τα παιδιά τους.

Ελλάδα

Στην Ελλάδα, η σωματική τιμωρία απαγορεύτηκε δια νόμου το 2006, ωστόσο υπάρχει έλλειψη ερευνών για το πώς είναι η κατάσταση με τη βία κατά των παιδιών. Μελέτη του 1997 – στην περιοχή της Αττικής- δείχνει ότι το 65,5% των γονέων χρησιμοποιούσαν την σωματική τιμωρία των παιδιών τους. Σε πρόσφατη έρευνα – μετά τη θεσμοθέτηση της απαγόρευσης - σε δείγμα από νησιά του Β. Αιγαίου, αναδεικνύεται ότι 53%, των γονιών χτυπούν τα παιδιά τους.

Ωστόσο στην περίπτωση της Σουηδίας, όπου η απαγόρευση ισχύει από το 1979, το ποσοστό αποδοχής της σωματικής τιμωρίας από τους γονείς έπεσε από το 35% το 1979 σε λιγότερο από 10% σήμερα.

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com