ΟΙ ΚΛΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ «ΠΡΟΩΘΗΣΑΝ» ΣΤΟ ΕΔΩΛΙΟ
Ρόλο-κλειδί στις αστυνομικές έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη κατηγορουμένων που από την περασμένη Τρίτη κάθονται στο εδώλιο για την υπόθεση των Ζωνιανών διαδραμάτισε η ανάλυση των τηλεφωνικών κλήσεων. Στη μέθοδο που χρησιμοποιήθηκε έγινε και επεξεργασία δεδομένων από τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας...
Τα στοιχεία από τις τηλεφωνικές κλήσεις, όπως ποιος τηλεφώνησε σε ποιον, τι ώρα, από ποιο σημείο, τοποθετήθηκαν σε λογισμικό με την επωνυμία «analyst’s Notebook» που διαθέτουν οι διωκτικές αρχές από την περίοδο των τηλεφωνικών υποκλοπών. Η άρση του τηλεφωνικού απορρήτου και η ανάλυση των τηλεφωνικών κλήσεων έδωσαν τα περισσότερα στοιχεία στους δικαστές για να στείλουν στο ακροατήριο τους φερόμενους ως δράστες.
Ο ΕΤ.Κ έχει στη διάθεσή του την έκθεση ανάλυσης των τηλεφωνικών κλήσεων που έσπασε τη φραγή της ανωνυμίας των πρωταγωνιστών στη φονική ενέδρα.
Η... απόβαση στα Ζωνιανά κράτησε σχεδόν 3 μήνες. Η σύλληψη ενός 23χρονου Ζωνιανού για εμπορία ναρκωτικών και η διαφυγή συνομήλικου φίλου του ήταν η αφορμή που αναζητούσαν οι αστυνομικές αρχές για να «σπάσουν» το «άβατο» του ορεινού Μυλοποτάμου καθώς υπήρχαν πληροφορίες ότι στα Ζωνιανά «εδρεύει» και ο βασικός πυρήνας της διαβόητης συμμορίας των ΑΤΜ.
Στις 10 το πρωί της 5ης Νοεμβρίου 2007 και ενώ το κομβόι με τους 49 αστυνομικούς και τη δικαστική λειτουργό κατευθυνόταν στο χωριό, ομάδα νεαρών έστησε ενέδρα και «γάζωσε» την αυτοκινητοπομπή. Τρεις ειδικοί φρουροί τραυματίστηκαν από τις σφαίρες των καλάσνικοφ, με σοβαρότερα τραυματία τον 28χρονο Στάθη Λαζαρίδη που δέχτηκε μια σφαίρα στο κεφάλι. Μέχρι και σήμερα παραμένει καθηλωμένος σε ένα κρεβάτι και επικοινωνεί μόνο με το βλέμμα…
Οσα αναφέρονται στο βούλευμα είναι αποκαλυπτικά. Καταγράφεται επίσης ότι δεν ταυτοποιήθηκαν όλοι όσοι συμμετείχαν στην ενέδρα.
Η δικογραφία προκαλεί έντονες αντιδράσεις από την πλευρά των κατηγορουμένων, που ισχυρίζονται ότι ο πραγματικός δράστης που πυροβόλησε τον Λαζαρίδη κυκλοφορεί ελεύθερος. Πώς ξεκίνησε όμως η έρευνα στα κινητά τηλέφωνα;
Το Τμήμα Ασφάλειας Ρεθύμνου, όπως αναφέρεται στην έκθεση της ΕΛ.ΑΣ. με ημερομηνία 20 Ιανουαρίου 2008, «υπέβαλε στο Τμήμα Ανάλυσης Εγκληματικότητας στοιχεία τηλεπικοινωνιών, τα οποία προέκυψαν μετά από άρση του απορρήτου».
Στις 64 σελίδες της έκθεσης αποτυπώνονται με γραφικά, χάρτες και σχεδιαγράμματα οι κλήσεις που έγιναν μεταξύ κατηγορουμένων τρεις ημέρες πριν από την αιματηρή συμπλοκή, όταν συνελήφθη εμπλεκόμενος και διέφευγε ένας άλλος. Πραγματοποιούνται κλήσεις με χρήση κεραίας ανάμεσα στις περιοχές Φόδελε και Αγία Πελαγία όπου έγινε η σύλληψη.
Καταγράφονται ακόμη και τα δευτερόλεπτα κατά τα οποία παρουσιάζονται αυξημένες οι επικοινωνίες μεταξύ των φερομένων ως δραστών. Στο σχέδιό τους είναι να καλύψουν τον ύποπτο που διέφευγε!
Σε άλλο σημείο της έκθεσης καταγράφονται οι κλήσεις με ενεργοποίηση κεραίας της πλατείας Ελευθερίας Ηρακλείου. Το πρόσωπο που έχει συλληφθεί αναμένεται να οδηγηθεί στον εισαγγελέα. Πέντε άτομα, αδέλφια, ξαδέλφια, θείος, βρίσκονταν σε περιοχή κοντά στα δικαστήρια περιμένοντας.
Το χρονικό της επίθεσης
- «Εκτιμάται ότι ο χρόνος κατά τον οποίο ρίχτηκαν οι πυροβολισμοί εναντίον των αστυνομικών ήταν ανάμεσα στις ώρες 10.16 έως 10.17, αφού το συγκεκριμένο διάστημα ξεκινούν οι επικοινωνίες των αριθμών που εκτιμάται ότι σχετίζονται με την απόπειρα ανθρωποκτονιών και οι κλήσεις του αναπληρωτή αστυνομικού διευθυντή προς τον επικεφαλής της αστυνομικής επιχείρησης (ώρα 10.15 πριν από τη ρίψη των πυροβολισμών) και προς το γενικό αστυνομικό επιθεωρητή Κρήτης (ώρα 10.20, όταν έχει ήδη τελειώσει η επίθεση).
- «Οι αριθμοί που εκτιμάται ότι σχετίζονται με την απόπειρα δεν πραγματοποιούν κλήσεις μεταξύ τους αλλά και με τρίτους τουλάχιστον 30 λεπτά πριν από τις 10.14, γιατί βρίσκονται όλοι μαζί στο στάδιο προετοιμασίας για την ενέδρα. Μετά τους πυροβολισμούς πραγματοποιούν αρκετές σύντομες κλήσεις μεταξύ τους, διότι εκτιμάται ότι χωρίζονται σε μικρές ομάδες και φεύγουν σε διαφορετικές κατευθύνσεις».
Το απόρρητο «διά ταύτα» της έκθεσης
Εκτός από την ενέδρα είχαν εμπλακεί και στη φυγάδευση υπόπτου δύο ημέρες νωρίτερα.
Το συμπέρασμα της έκθεσης της ΕΛ.ΑΣ… ενεργοποιεί τα τηλέφωνα των εμπλεκομένων και «δίνει το σήμα» για τη σύλληψή τους.
Στο τελευταίο κεφάλαιο γράφεται ο επίλογος της υπόθεσης που συγκλόνισε το πανελλήνιο, ως «συμπεράσματα»:
- Εντεκα αριθμοί κλήσης κινητών τηλεφώνων αποτελούν μία ομάδα, της οποίας οι επικοινωνίες δείχνουν να σχετίζονται με την ενέδρα και τους πυροβολισμούς εναντίον των αστυνομικών, στις 5-11-2007 στα Ζωνιανά Μυλοποτάμου.
- Οι έξι χρήστες από τους αριθμούς συμμετείχαν στις 2 και τις 3/11/2007 στην επιχείρηση της διαφυγής του ΚΑΒΒΑΛΟΥ Χαρίλαου του Γεωργίου από το σημείο της αστυνομικής επέμβασης και σύλληψης του ΚΛΙΝΗ Μιχαήλ του Ιωάννη, σε περιοχή του Φόδελε Ηρακλείου μέχρι τα Ζωνιανά Μυλοποτάμου.
- Τρεις από τους παραπάνω αριθμούς είχαν παρουσία στην πλατεία Ελευθερίας Ηρακλείου στις 3-11-2007, κατά την αναμονή μεταφοράς στον κ. εισαγγελέα του συλληφθέντα ΚΛΙΝΗ Μιχαήλ του Ιωάννη.
- Εκτιμάται ότι οι χρήστες των 11 αριθμών ανήκουν σε μια ομάδα, η οποία από το χρονικό σημείο της αστυνομικής επέμβασης στην περιοχή Φόδελε Ηρακλείου στις 2-11-2007, όπου συνελήφθη ο ΚΛΙΝΗΣ Μιχαήλ του Ιωάννη, βοήθησε και υποστήριζε συνεχώς τον ΚΑΒΒΑΛΟ Χαρίλαο του Γεωργίου να αποφύγει να συλληφθεί από την Ελληνική Αστυνομία. Για την αποφυγή της σύλληψής του, κυρίως, στήθηκε ενέδρα σε αστυνομικούς και ρίχτηκαν εναντίον τους πυροβολισμοί στις 5-11-2007, λίγο έξω από το χωριό Ζωνιανά. Με τη συγκεκριμένη ενέδρα και την απόπειρα ανθρωποκτονίας εκτιμάται ότι σχετίζονται οι επικοινωνίες των 11 αριθμών κλήσης κινητών τηλεφώνων. Η συγκεκριμένη εγκληματική ενέργεια εκτιμάται ότι αποτελεί συνέχεια των ενεργειών των χρηστών των αριθμών κλήσης κινητών τηλεφώνων.
- Η ένταξη σε κοινή ομάδα των χρηστών ενισχύεται από το γεγονός ότι έχουν είτε συγγενικούς δεσμούς είτε κοινή καταγωγή στα Ζωνιανά Μυλοποτάμου.
- Από το διαθέσιμο πληροφοριακό υλικό φαίνεται ότι επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω των κινητών. Πηγή: http://www.e-tipos.com