Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

ΕΞΙ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΑ ΤΗΣ ΤΡΟΙΚΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ

Σαφείς εντολές για τα θέματα που θα πρέπει να έχουν κλείσει μέχρι να επιστρέψει, άφησε η τρόικα προς το οικονομικό επιτελείο προτού αναχωρήσει από την Αθήνα. Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη, οι εκπρόσωποι της τρόικας ζήτησαν από το οικονομικό επιτελείο να επισπεύσουν τις διαδικασίες για την προώθηση 6 δράσεων, ενώ ακολούθησε 4σέλιδο σημείωμα από τα τεχνικά κλιμάκια, που εξειδικεύει το τι πρέπει να γίνει έως ότου επιστρέψει η τρόικα. Κάτι που προβλέπεται να γίνει στην καλύτερη περίπτωση προς τα τέλη του μήνα...

Πέραν αυτού, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρας δήλωσε χθες ότι το έλλειμμα γενικής κυβέρνησης του 2013 θα είναι χαμηλότερο του 3% του ΑΕΠ, σύμφωνα και με τη μεθοδολογία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat), ενώ θα καταγραφεί και ένα μικρό πρωτογενές πλεόνασμα.

Μάλιστα, σημείωσε ότι, εάν επιτευχθεί ο στόχος του 2014 για πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ, τότε θα διατηρηθεί σε επίπεδα χαμηλότερα του 3% του ΑΕΠ το έλλειμμα και το επόμενο έτος.

Σε ό,τι αφορά τις εντολές της τρόικας, σύμφωνα με πληροφορίες, τα «καυτά» μέτωπα αφορούν:

1. Στην ολοκλήρωση προϋπολογισμού 2014. Είναι το πρόβλημα που χρήζει άμεσης λύσης, δεδομένου ότι το προσχέδιό του θα πρέπει να κατατεθεί την ερχόμενη Δευτέρα. Η «τρύπα» σύμφωνα με την τρόικα για το 2014 διαμορφώνεται πέριξ των 2,5 δισ. ευρώ, αν και στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν πως το «κενό» δεν ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ. Η τρόικα εκτιμά πως η τρύπα είναι τόσο μεγάλη, καθώς από τα ασφαλιστικά ταμεία υπολογίζεται ότι το «κενό» υπολογίζεται από τους εκπροσώπους των δανειστών της χώρας στο 1,5 δισ. ευρώ. Επίσης, ζητούν μέτρα που θα αντικαταστήσουν την εισφορά 0,2% επί του τζίρου των επιχειρήσεων υπέρ του ΟΑΕΕ (με απόδοση περίπου 700 εκατ. ευρώ) και τη μείωση των συντάξεων των αποστράτων (απόδοσης 250 εκατ. ευρώ).

Στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν πως το «κενό» είναι περίπου 500 εκατ. ευρώ, αλλά εκτιμούν ότι στο τέλος της διαπραγμάτευσης οι δύο πλευρές θα καταλήξουν σε μέτρα της τάξεως του 1 δισ. ευρώ. Το οικονομικό επιτελείο αποκλείει νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, καθώς και την επιβολή νέων φόρων. Μάλιστα, αρμόδια στελέχη αναφέρουν ότι έχουν προταθεί δύο μέτρα στην τρόικα και αναμένεται η απάντησή της.

2. Κατάρτιση επικαιροποιημένου Μεσοπρόθεσμου. Ανεξαρτήτως του δημοσιονομικού κενού που εντοπίζεται για το 2014, με το επικαιροποιημένο Μεσοπρόθεσμο θα πρέπει να προσδιορίζεται αρχικά το ύψος του δημοσιονομικού κενού έως και το 2017, καθώς και οι τομείς – κατ’ ελάχιστον– από τους οποίους θα καλυφθεί το κενό.

3. Αναθεώρηση προγράμματος αποκρατικοποιήσεων 2014. Ακόμα δεν έχει καθοριστεί με ακρίβεια ο στόχος των εσόδων για το επόμενο έτος, αλλά θα πρέπει να κυμανθούν στα επίπεδα των 3,5 - 4 δισ. ευρώ, για να μην προκύψουν μεγαλύτερα προβλήματα με το πρόγραμμα χρηματοδότησης της Ελλάδας. Το ζητούμενο είναι το πώς θα διασφαλιστεί η είσπραξη των εσόδων αυτών.

4. Κάλυψη της «τρύπας» των ασφαλιστικών ταμείων. Δεδομένου του ύψους της «τρύπας», στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται και το ενδεχόμενο νέας περικοπής συντάξεων και ειδικά στον ΟΑΕΕ, όπου το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο. Ειδικά για τον ΟΑΕΕ έχει υπολογιστεί πως από μία περικοπή στις συντάξεις των νέων συνταξιούχων (εκείνων που θα συνταξιοδοτηθούν από το 2014 και μετά) το όφελος θα ήταν μικρό (της τάξεως των 40 - 50 εκατ. ευρώ) και γι’ αυτό εξετάζεται ενδεχόμενη μείωση των μεγάλων συντάξεων που δίνονται αυτή τη στιγμή. Πάντως, η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει νέες περικοπές στις συντάξεις.

5. Υλοποίηση προαπαιτούμενων για την υποδόση του 1 δισ. ευρώ. Στόχος είναι να βρεθεί κοινός τόπος για τα σχέδια αναδιάρθρωσης των ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ, ώστε η εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ να γίνει έως τα μέσα Οκτωβρίου. Οι άλλες δράσεις (νέος κώδικας δικηγόρων, τοποθέτηση 12.500 δημοσίων υπαλλήλων σε καθεστώς διαθεσιμότητας και αποπληρωμή χρεών του Δημοσίου προς ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ) έχουν σχεδόν κλείσει.

6. Διαμόρφωση των αναπτυξιακών παρεμβάσεων. Το ζητούμενο από εδώ και πέρα είναι να επιστρέψει η ελληνική οικονομία σε βιώσιμους ρυθμούς μεγέθυνσης και για τον λόγο αυτό η τρόικα έχει ζητήσει από το οικονομικό επιτελείο να ετοιμάσει και να προωθήσει άμεσα δέσμη μέτρων για την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας και την αντιμετώπιση της ανεργίας. Πηγή: skai.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com