H ΠΑΡΝΗΘΑ ΒΡΙΣΚΕΙ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΣΤΟΝ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ «ΠΥΡΗΝΑ» ΤΗΣ
Εις το βουνό ψηλά εκεί, το μεράκι μιας παρέας φίλων που αγαπούν το δάσος και δουλεύουν στην καρδιά του, ετοιμάζει ένα μουσείο για την Πάρνηθα. Το όνομα αυτού «Πυρήνας», επειδή βρίσκεται κοντά στον πυρήνα του τραυματισμένου Εθνικού Δρυμού και πιο συγκεκριμένα στο καταφύγιο Μπάφι του Ελληνικού Ορειβατικού Συνδέσμου Αθηνών...r
Μέσα στον Δεκέμβριο, ο επιμέρους χώρος αναμένεται να ανοίξει τη φιλόξενη αγκαλιά του, φιλοδοξώντας να κάνει τον επισκέπτη να πάρει μυρωδιά του βουνού και ενός ολόκληρου κόσμου που αυτό εξακολουθεί να κρύβει παρά την τεράστια καταστροφή που υπέστη κατά την πυρκαγιά του Ιουνίου του 2007. Το βορειοανατολικό μέρος του Εθνικού Δρυμού παραμένει πράσινο και εκεί ο επισκέπτης μπορεί να δει ελάφια θηλυκά, αρσενικά και τα μικρά τους, να εξερευνήσει μονοπάτια διαφόρων βαθμών δυσκολίας, να δει μανιτάρια, και να χαζέψει ενδημικά είδη φυτών.
«Ο κόσμος ανεβαίνει στο Καταφύγιο για μια βόλτα, για να φάει ή να διανυκτερεύσει, αλλά ουσιαστικά δεν γνωρίζει, δεν συνειδητοποιεί τον φυσικό πλούτο που τον περιβάλλει» εξηγεί ο 33χρονος Στέφανος Σιδηρόπουλος που από το 2004 διαχειρίζεται τη λειτουργία του καταφυγίου Μπάφι. Με αυτό το δεδομένο, οι Παρνηθιστές, όπως ονομάζεται η δεκατετραμελής ομάδα που έχει αναλάβει το εγχείρημα, έξι εκ των οποίων εργάζονται στο Μπάφι, δημιουργούν με απλά μέσα έναν χώρο που θα συγκεντρώνει πληροφορίες: από τη νομοθεσία που προστατεύει τον Εθνικό Δρυμό, την ιστορία και τη γεωμορφολογία του, μέχρι τη χλωρίδα και την πανίδα, τι καταστράφηκε στην πυρκαγιά, πώς προχωρά η αποκατάσταση, κ.λπ.
Η ομάδα συνεργάζεται με ειδικούς, ούτως ώστε το αποτέλεσμα να είναι άρτιο και ορθό πληροφοριακά. Ηδη, αυτήν την περίοδο, υλικό περνά από τα έμπειρα μάτια της δασολόγου στο δασαρχείο Πάρνηθας, Σύλβιας Παπίκα (έχει κάνει διδακτορική διατριβή στο κόκκινο ελάφι που ζει στην Πάρνηθα), αλλά και του δασολόγου - περιβαλλοντολόγου και συνεργάτη της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, Παναγιώτη Λατσούδη. Στον «Πυρήνα» θα αξιοποιηθεί ο υπάρχων εξοπλισμός που χρησιμοποιείται για εκπαιδευτικές προβολές, ενώ οπτικά θα συμπληρώνεται από εκτυπώσεις πάνω σε ξύλο.
Το κόστος του όλου εγχειρήματος έχει υπολογιστεί μεταξύ 15.000 και 20.000 ευρώ, μέρος του οποίου, ύψους 5.200 ευρώ καλύπτει πρόγραμμα της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς. Για την υλοποίηση του υπόλοιπου κομματιού, όπως οι φωτισμοί των εκθεμάτων, το δάπεδο, κ.λπ., βρίσκονται σε αναζήτηση χορηγιών. Η εικόνα κόκκινων ελαφιών να βόσκουν λίγα μέτρα από την είσοδο του καταφυγίου, αλλά και οδηγώντας στη διαδρομή προς το Μπάφι, ίσως ξαφνιάσει τον επισκέπτη. «Γι’ αυτό και οι οδηγοί πρέπει να οδηγούν πολύ προσεκτικά και με ταχύτητα όχι μεγαλύτερη των 60 χλμ./ώρα». Πληροφορίες σαν αυτή θα περιλαμβάνονται στον «Πυρήνα».
Οδηγίες επισκεπτών
Οι «τρόποι σωστής συμπεριφοράς στο βουνό», περιλαμβάνουν ακόμη, την οδήγηση χωρίς τη μουσική στη διαπασών, αφού «η Φύση περιμένει να ανοίξουμε τα αυτιά μας και να αφουγκραστούμε τους δικούς της ήχους», σημειώνει ο κ. Σιδηρόπουλος, όπως επίσης, την περισυλλογή των σκουπιδιών και την απόρριψή τους σε κάδους όχι στο βουνό, αλλά στην πόλη.
«Ο αέρας μπορεί να σηκώσει το καπάκι του κάδου και μια αλεπού να σκίσει σακούλες, κ.ο.κ.» εξηγεί. Εχοντας συμπληρώσει επτά χρόνια στο βουνό, ο ίδιος εντυπωσιάζεται από ορισμένους γονείς που δεν αφήνουν τα παιδιά τους να χαρούν το δάσος, αλλά και αρκετούς οι οποίοι ανεβάζουν τους κατοικίδιους σκύλους τους και τους παρατούν στο δάσος, ιδιαίτερα το καλοκαίρι. «Καλό είναι, επίσης, να μη φέρνουν τους σκύλους, επειδή είναι στη φύση τους να κυνηγούν», συστήνει.
Εκδηλώσεις και εκδρομές
Εκπαιδευτικές εκδρομές σχολείων αποτελούν σημαντικό κομμάτι των δραστηριοτήτων που αναπτύσσονται στο Μπάφι. Μαθητές της Σχολής Μωραΐτη πέρασαν το περασμένο Σαββατοκύριακο στο Καταφύγιο, και καθισμένοι δίπλα στα τζάκια, έμαθαν για το βουνό από κοντά. Δυστυχώς, «οι ακυρώσεις μονοήμερων επισκέψεων δημοσίων σχολείων είναι πάρα πολλές. Φέτος δεν έχει ανεβεί κανένα», σύμφωνα με τον κ. Σιδηρόπουλο. Η οικονομική κρίση κάνει τους γονείς να σκέπτονται ακόμη και τα 7 ευρώ που κοστίζει η ξενάγηση, χωρίς τη μεταφορά και το προσιτό οικονομικά φαγητό. Ωστόσο, ο χώρος αξιοποιείται και για άλλες εκδηλώσεις, όπως ένα πάρτι σουίνγκ που διοργανώθηκε πρόσφατα, με παράλληλη διανυκτέρευση.
Της Ιφιγενειας Διαμαντη για την καθημερινή
Πηγή: kala-nea.g