ΤΟ ΒΡΑΔΥ Η ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ
Με την φανερή ονομαστική ψηφοφορία, ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2012. Στις 6 το απόγευμα, θα ξεκινήσει η συνεδρίαση κατά την οποία θα μιλήσουν οι πολιτικοί αρχηγοί και ο Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος...
Αύριο, ο κ. Παπαδήμος θα αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.
Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της συζήτησης του νέου προϋπολογισμού είναι η στήριξη του από τα τρία κόμματα της κυβέρνησης συνεργασίας, εν μέσω διαξιφισμών των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, καθώς και η σκληρή κριτική που δέχεται από τα κόμματα της Αριστεράς, το ΚΚΕ και το ΣΥΡΙΖΑ.
Το πολιτικό ενδιαφέρον επικεντρώνεται, πέραν της αντιπαράθεσης ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, στις διαφορετικές γραμμές που εκφράζονται στο εσωτερικό των δύο κομμάτων. Στο μεν ΠΑΣΟΚ για το θέμα της διαδοχής και την επόμενη μέρα, στη δε ΝΔ για την στάση και τη στήριξη που πρέπει να έχει, ως προς τη κυβέρνηση συνεργασίας.
Υπέρ του προϋπολογισμού τάχθηκαν οι βουλευτές που εκπροσωπούν την «Δημοκρατική Συμμαχία», ενώ οι βουλευτές της «Δημοκρατικής Αριστεράς» δήλωσαν ότι θα τον καταψηφίσουν.
Ο προϋπολογισμός του 2012 ήδη πριν ψηφισθεί από την Βουλή θεωρείται ότι είναι στον «αέρα», καθώς πολλές από τις προβλέψεις και τις υποθέσεις που υπάρχουν σε αυτόν έχουν έντονο το στοιχείο της αβεβαιότητας.
Καθοριστικής σημασίας για την ομαλή εκτέλεση του προϋπολογισμού είναι η πορεία που θα έχει το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, στο πλαίσιο της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα (PSI) στο νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα.
Ένα υψηλό ποσοστό συμμετοχής των ιδιωτών θα προσφέρει σημαντική ανακούφιση, καθώς θα μειωθούν δραστικά οι δαπάνες για τόκους.
Οι δανειακές ανάγκες του 2012, χωρίς το PSI, εκτιμώνται στα 118,5 δισ. ευρώ. Η κύρια πηγή κάλυψης των δανειακών αναγκών είναι ο μηχανισμός στήριξης, από τον οποίο το συνολικό ύψος έχει προσδιοριστεί σε 106 δισ. ευρώ.
Από τα 106, τα 80 δισ. ευρώ θα καταβληθούν εντός του πρώτου τριμήνου, εκ των οποίων τα 30 δισ. ευρώ σε θεσμικούς επενδυτές για τη συμμετοχή στο PSI, και 30 ή και 40 δισ. ευρώ θα διατεθούν για την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Τα 20 δισ. ευρώ θα δοθούν σε χρεολύσια και στην κάλυψη του ελλείμματος του προϋπολογισμού (προβλέπεται στα 13,4 δισ. ευρώ). Μέρος του ποσού αυτού θα διατεθεί και για την αποπληρωμή χρεών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, που ήδη έχουν σκαρφαλώσει στα 6,5 δισ. ευρώ, στερώντας πολύτιμη ρευστότητα από την αγορά.
Έντονη αβεβαιότητα υπάρχει και για τις προβλέψεις για την ανάπτυξη ή καλύτερα την ύφεση της οικονομίας το 2012.
Η πρόβλεψη για ύφεση 2,8% και για σχηματισμό πρωτογενούς πλεονάσματος θεωρείται εκ των πραγμάτων «πολύ αισιόδοξη» και ενδέχεται τελικώς η συρρίκνωση της οικονομίας να είναι αρκετά μεγαλύτερη από την αναμενόμενη.
Άλλωστε, όπως αποδείχθηκε από την ίδια την πραγματικότητα, οι περισσότερες προβλέψεις για την οικονομία τα δύο τελευταία χρόνια έπεσαν έξω.
Επιπλέον, ανοικτό το είναι και το ενδεχόμενο να ληφθούν πρόσθετα μέτρα, καθώς η πορεία των κρατικών εσόδων συνεχίζει να είναι απογοητευτική.
Παρά τις έκτακτες εισφορές και την καταβολή του τέλους ακινήτων μέσω της ΔΕΗ, το Νοέμβριο τα έσοδα μειώθηκαν κατά 13,3% σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα, ενώ στο 11μηνο σημείωσαν πτώση 5%.
Προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος που έχει τεθεί από το οικονομικό επιτελείο απαιτείται να εισπραχθούν 8,3 δισ. ευρώ μέσα σε 90 ημέρες, ώστε τελικά τα δημόσια ταμεία να κλείσουν με έσοδα ύψους 51 δισ. ευρώ.
Με δεδομένη πλέον την άσχημη πορεία των εσόδων, το έλλειμμα του 2011 είναι πιθανό να ξεπεράσει το 9% του ΑΕΠ. Πηγή: tanea.gr