ΔΙΑΜΑΧΗ ΓΙΑ ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΛΕΪΑΤΡΙΚΗΣ
Η δημιουργία της πρώτης ιστοσελίδας τηλεϊατρικής στη Γερμανία προχθές (28.11) από δύο Γερμανούς γιατρούς με έδρα στο Λονδίνο προκαλεί την έντονη αντίδραση του ιατρικού κόσμου της χώρας...
Στη διεύθυνση DrEd.com μπορεί να βρει πλέον κάποιος την πρώτη γερμανόφωνη διαδικτυακή ιατρική πλατφόρμα. Οι δύο Γερμανοί γιατροί προσφέρουν από την αγγλική πρωτεύουσα στους ασθενείς τους τη δυνατότητα ηλεκτρονικών διαγνώσεων και συνταγογράφησης των κατάλληλων σκευασμάτων. «Ο ασθενής δεν χρειάζεται να βγει καθόλου από το σπίτι του», υπόσχονται οι δύο Γερμανοί γιατροί, οι οποίοι εργάζονται εδώ και χρόνια στο Λονδίνο.
«Εξαιρετικά προβληματικό και επικίνδυνο»
Η ευρωπαϊκή νομοθεσία επιτρέπει την ελεύθερη επιλογή γιατρών από τους ασθενείς στην επικράτεια της ΕΕ. Εκπρόσωποι της ιατρικής κοινότητας στη Γερμανία θεωρούν τη νέα υπηρεσία «εξαιρετικά προβληματική και επικίνδυνη». Ο επικεφαλής της Ένωσης Γιατρών Virchow Ντιρκ Χάινριχ λέει, ότι «η τηλεδιάγνωση είναι στη Γερμανία από ιατρική σκοπιά παράνομη για ευνόητους λόγους». Κανένας γιατρός δεν μπορεί να φροντίσει σωστά έναν ασθενή μόνο μέσω εγγράφων, υποστηρίζει ο κ. Χάινριχ, καθώς αυτό «θα μπορούσε να οδηγήσει σε επικίνδυνα λάθη».
Στο ίδιο μήκος κύματος τοποθετείται και ο Ιατρικός Σύλλογος της Γερμανίας. Εκπρόσωπός του θεωρεί, ότι η νέα αυτή μέθοδος ιατρικής αντιμετώπισης διακυβεύει την εμπιστοσύνη μεταξύ γιατρού και ασθενή την οποία υποβαθμίζει σε μία σχέση τεχνικού χαρακτήρα.
Οι ασθενείς χρήστες της ιστοσελίδας συμπληρώνουν ερωτηματολόγια, μετρούν μόνοι τους την πίεσή τους, απαντούν σε ερωτήσεις του γιατρού μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και σπανιότερα στέλνουν φωτογραφίες ή κάποιο δείγμα ούρων για εργαστηριακή ανάλυση.
Χωρίς ασφαλιστική κάλυψη
Το κόστος αυτής της υπηρεσίας κυμαίνεται μεταξύ 9 και 29 ευρώ. Τα ασφαλιστικά ταμεία δεν καλύπτουν κανένα μέρος του ποσού, το οποίο όμως είναι χαμηλό λόγω της εξοικονόμησης των εξόδων επίσκεψης σε ένα ιατρείο.
Το φάσμα των υπηρεσιών που προσφέρει η ιατρική πλατφόρμα των γιατρών περιορίζεται προς το παρόν σε λίγες περιπτώσεις, όπως ακμή, ανικανότητα και αφροδίσια νοσήματα, για τα οποία πολλοί ασθενείς διστάζουν να επισκεφτούν ένα γιατρό.
Ο εκπρόσωπος της εταιρίας DrEd.com Γενς Άπερμαν κατανοεί την επικριτική στάση των Γερμανών γιατρών, καθώς «η τηλεϊατρική είναι ακόμη καινούρια στη Γερμανία και έτσι είναι λογικές οι επιφυλάξεις». Πηγή: skai.gr