ΕΝΑΣ ΣΤΟΥΣ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ
Η κρίση, όπως ήταν αναμενόμενο, έχει αλλάξει τις καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων, επιτείνοντας την ύφεση...
Όπως επισημαίνει η ΕΣΕΕ, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες ελληνικών και ξένων εταιρειών, οι 9 στους 10 καταναλωτές έχουν περικόψει δαπάνες για ένδυση και υπόδηση, αλλά και δαπάνες για εξόδους.
Οι 8 στους 10 περιόρισαν δαπάνες για οικιακά αγαθά και διασκέδαση, ενώ επίσης δηλώνουν ότι έχει περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό η αγοραστική τους δύναμη.
Επιπλέον, ο ένας στους τέσσερις Έλληνες δηλώνει ότι δεν του περισσεύουν καθόλου χρήματα μετά την κάλυψη των βασικών αναγκών, ενώ οι δύο στους τέσσερις συνεχίζουν να διαθέτουν όλο το υπόλοιπο του εισοδήματός τους για αποπληρωμή δανείων και πιστωτικών καρτών και τέλος ένας στους τέσσερις προσπαθεί, επειδή φοβάται την απόλυση, να αποταμιεύσει.
Αντίστοιχα, ένας στους τέσσερις ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας, ο έτερος ένας στο όριο και οι δύο στους τέσσερις "τρώνε από τα έτοιμα", ενώ και στις δύο αναλύσεις δεν περισσεύει "ρευστό" να διοχετευθεί στην αγορά με αποτέλεσμα, η μικρομεσαία ελληνική επιχειρηματικότητα να έχει στην κυριολεξία "στεγνώσει" και να κινδυνεύει με αποσύνθεση.
Αλλαγή καταναλωτικών συνηθειών
Τα ελληνικά νοικοκυριά ζουν πλέον με νέα δεδομένα. Κάθε τύπου οικογενειακή δαπάνη, από την προμήθεια ειδών βασικής διατροφής και πρώτης ανάγκης από τα σούπερ μάρκετ μέχρι το πετρέλαιο για τη θέρμανση, τους λογαριασμούς ΔΕΚΟ, τη μετακίνηση, τα δάνεια, το ενοίκιο, τα σχολεία και τα φροντιστήρια, όλα υπόκεινται σε μικρές ή μεγάλες περικοπές.
Όσον αφορά τα είδη διατροφής παρατηρείται μεγάλη μετακίνηση στα είδη ιδιωτικής ετικέτας. Οι προσφορές έχουν επίσης την τιμητική τους. Γι' αυτό και δεν επιδιώκουμε να εγκαταλειφθούν, αφού έχουν γίνει πλέον απαραίτητες, έχουν παγιωθεί και οι καταναλωτές έχουν εξοικειωθεί και περιμένουν να ανακοινωθούν για να αγοράσουν φτηνά.
Στον χώρο της ένδυσης-υπόδησης είναι επίσης μόνιμο φαινόμενο, αφού τα εκπτωτικά καταστήματα (outlets) και τα εμπορικά κέντρα (malls) προσφέρουν καθ' όλη τη διάρκεια της χρονιάς επώνυμα προϊόντα με έκπτωση πάνω από 50%.
Σημαντική παρέμβαση στο λιανεμπόριο εμφανίζεται και από τη σημαντική αύξηση των πωλήσεων μέσω διαδικτύου, όπου οι χρήστες επικαλούνται ότι εξασφαλίζουν χαμηλότερες τιμές.
Μάλιστα, στα ηλεκτρονικά και τις ηλεκτρικές συσκευές μπορεί κανείς να εξοικονομήσει ένα 10%, εφόσον η αγορά πραγματοποιηθεί μέσω και όχι από το φυσικό κατάστημα.
Επίσης, μέσω Ίντερνετ ανθίζει η ανταλλακτική οικονομία καθώς ανταλλάσσονται αντικείμενα και προϊόντα τα οποία παλαιότερα πετιούνται.
Επιπλέον, παρατηρείται στροφή των καταναλωτών ράφτες και μοδίστρες για μεταποιήσεις παλαιών ρούχων και στους τσαγκάρηδες για επιδιορθώσεις παπουτσιών.
Το θέμα των μειώσεων των ενοικίων λογίζεται ως βασική εξοικονόμηση όχι μόνο των νοικοκυριών, αλλά και των επιχειρήσεων. Οι λογαριασμοί των ΔΕΚΟ δείχνουν ότι πολλοί προσπαθούν μέσω εναλλακτικών παροχών να μειώσουν λογαριασμούς ΔΕΗ και ΟΤΕ, ενώ πολλοί εντάχθηκαν στο κοινωνικό και νυχτερινό τιμολόγιο.
Στην περίπτωση της κινητής τηλεφωνίας περιόρισαν τη χρήση των κινητών, ενέταξαν την σταθερή τηλεφωνία χωρίς χρέωση, σε συνδυασμό με σύνδεση ίντερνετ, με μείωση παγίων ακόμα και με διακοπή του ΟΤΕ στα εξοχικά.
Η επιστροφή της ξυλόσομπας αντί του πετρελαίου θέρμανσης αποτελεί λύση μαζί με τις σόμπες υγραερίου και άλλες φορητές θερμάστρες στη "μάχη" της θέρμανσης των σπιτιών. Ένα άλλο κοστολογικό άγχος είναι αυτό των αυτοκινήτων, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι να επιλέγουν πλέον τα μέσα μαζικής μεταφοράς με κάρτες απεριόριστων διαδρομών και να χρησιμοποιούν το ΙΧ τους σε περιπτώσεις ανάγκης.
Τέλος, η μέθοδος "φτιάξτο μόνος σου" ή "επισκεύασε το μόνος σου", "βάψτο μόνος σου", σίγουρα εξοικονομεί σημαντικά ποσά από τα νοικοκυριά, αλλά στερεί δουλειά από όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Γροθιά στο λιανεμπόριο
Με απώλειες που αναμένεται να ξεπεράσουν το 10% και με μείωση του συνολικού τζίρου σε απόλυτα μεγέθη πάνω από 18 δισ. ευρώ θα κλείσει η αγορά των αλυσίδων λιανικού εμπορίου την εφετινή χρονιά, όπως εκτιμά η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου.
Ως αποτέλεσμα, η απώλεια εσόδων από ΦΠΑ από την πτώση του τζίρου είναι 2 δισ. ευρώ από τον κλάδο του αυτοκινήτου, 1,4 δισ. ευρώ από το λιανεμπόριο και 2,5 δισ. ευρώ από το χονδρικό εμπόριο.
Όπως επισημαίνει ο φορέας, το ελληνικό εμπόριο, παρά τις ιδιαίτερα αρνητικές συνθήκες που επικρατούν στην αγορά, επιμένει να ελπίζει και βασίζεται στις παραδοσιακές χριστουγεννιάτικες συνήθειες του έλληνα καταναλωτή, ώστε να αντλήσει μια ανάσα ζωής, για να συνεχίσει τον αγώνα επιβίωσής του και το 2012. Πηγή: nooz.gr