Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

ΥΠΟΙΚ: ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΓΙΑ ΕΑΣ, ΕΛΒΟ, ΛΑΡΚΟ

Τη «μάχη» που δίνεται για το μέλλον των αμυντικών βιομηχανιών της χώρας επιβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, παραδεχόμενος ότι η σχετική διαπραγμάτευση με την τρόικα είναι «πολύ δύσκολη»...

«Θα πρέπει να τους αποδείξουμε ότι η εκκαθάριση σε λειτουργία αφήνει στο δημόσιο μεγαλύτερη περιουσία από ό,τι θα έκανε η πτώχευση», δήλωσε ο κ. Στουρνάρας μιλώντας στο ραδιοσταθμό ΣΚΑΙ.

Τόνισε πάντως ότι ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ είναι «μη βιώσιμες», προσθέτοντας ότι στο φορολογούμενο γύρω στα 150 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Όπως έκανε χθες γνωστό η αναπληρώτρια υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώφη Γεννηματά, η τρόικα απέρριψε, με email προς το ΥΠΟΙΚ, την ελληνική πρόταση για εκκαθάριση εν λειτουργία και αντιπροτείνει λουκέτο, χωρίς την αποζημίωση των εργαζομένων.

Πολιτική λύση θέλει ο Πρωθυπουργός

Μετά από το βετό της τρόικας στα σχέδια για τις τρεις ελληνικές αμυντικές βιομηχανίες στην κυβέρνηση αναζητούν το μίτο της Αριάδνης. Το μόνο σίγουρο είναι το σχέδιο αναδιάρθωσης των ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της υποδόσης του ενός δισ. ευρώ που είναι προγραμματισμένο να διατεθεί στις αρχές Οκτωβρίου.

Ο κ. Σαμαράς ζητεί «πολιτική» λύση στο θέμα και όχι τεχνοοικονομικές συζητήσεις και αναλύσεις που θα τραβήξουν σε βάθος.

Τι ακριβώς όμως εννοεί ο Πρωθυπουργός;

Σύμφωνα με συνεργάτη του, μια τεχνοοικονομική συζήτηση και ανάλυση που θα τραβήξει σε βάθος με μαθηματική ακρίβεια θα καταλήξει σε μια τεχνοκρατικού τύπου λύση που δεν θα απέχει και πολύ από την απαίτηση της τρόικας για οριστικό κλείσιμο.

Στον αντίποδα μια πολιτική λύση δεν μπορεί να παραγνωρίζει το γενικότερο κλίμα μέσα στο οποίο λαμβάνονται οι όποιες αποφάσεις και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν. Επιπτώσεις που δεν αποκλείεται να προκαλέσουν ακόμη και κυβερνητική κρίση που στην παρούσα φάση απεύχονται οι δανειστές μας. Εν όψει μάλιστα και του σκληρού Σεπτέμβρη με όλα τα μέτωπα ανοιχτά θα ήταν ολέθριο σφάλμα είτε για την κυβέρνηση είτε για την τρόικα να ρίξουν λάδι στη φωτιά.

Γι' αυτό ο κ. Σαμαράς ζητά μια πολιτική λύση. Το σίγουρο είναι ότι η εμμονή της τρόικας αυτή τη φορά προκάλεσε έντονο εκνευρισμό στο Μαξίμου. Ο Πρωθυπουργός με όπλο του τις όποιες θετικές ενδείξεις εμφανίζονται στον στόχο της επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος για φέτος προγραμμάτιζε την ομιλία του στη ΔΕΘ με ραχοκοκαλιά το γεγονός ότι για πρώτη ίσως φορά υπάρχει ένα αμυδρό φως στη άκρη του τούνελ. Το θέμα με τη ΛΑΡΚΟ ρίχνει βαριά τη σκιά του στα σχέδια του Μαξίμου.

Θ. Δρίτσας: Να αντιδράσει άμεσα ο Αντ. Σαμαράς

Έκκληση στον Πρωθυπουργό να αντιδράσει άμεσα, επίσημα και δεσμευτικά στο αίτημα της τρόικας για το κλείσιμο των ελληνικών αμυντικών βιομηχανιών απηύθυνε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θόδωρος Δρίτσας, σε συνέντευξή του στο ΑΜΠΕ.

Ο κ. Δρίτσας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «δεν υπερασπίζεται την ελληνική αμυντική βιομηχανία, δεν υπερασπίζεται τους εργαζόμενους, ούτε τη στοιχειώδη παραγωγική διαδικασία στη χώρα μας».

«Από χθες, συγκροτήθηκαν τρεις επιτροπές τεχνοκρατών μετά το e-mail που έστειλε η τρόικα, για να μελετήσουν την εναλλακτική πρόταση, που να συνταιριάζει τις απαιτήσεις της τρόικας σε μια ισορροπία που θα μπορεί ενδεχομένως να γίνει ανεκτή. Από αυτή την άποψη μην κοροϊδεύουν κανέναν», είπε.

Σχολιάζοντας τις θέσεις της κυβέρνησης για την αμυντική βιομηχανία, ο κ. Δρίτσας σημείωσε πως «δεν υπάρχει κανένας λόγος να θεωρήσουμε ως θετική εξέλιξη την περίφημη εκκαθάριση εν λειτουργία. Είναι εξίσου οδυνηρή η κυβερνητική πρόταση για την εκκαθάριση εν λειτουργία των αμυντικών βιομηχανιών, που άλλωστε είχε ληφθεί μέσα στο πλαίσιο των απαιτήσεων της τρόικας».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε ότι «για τις ανάγκες της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, αυτές οι μονάδες μπορεί να λειτουργήσουν, είναι βιώσιμες, τα χρέη τους είναι διαχειρίσιμα και χωρίς επιβάρυνση του ελληνικού λαού, όπως ψευδώς και προπαγανδιστικά διαδίδεται. Από εκεί και πέρα μπορεί να οργανωθεί η εξυγίανσή τους - γιατί πράγματι έχουν γίνει σημεία και τέρατα από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και από τις διοικήσεις ημετέρων που διόριζαν».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ», πρόσθεσε ο κ. Δρίτσας, «μιλάει για ενιαίο φορέα της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, στηριγμένο στις πραγματικές ανάγκες της άμυνας και με διατήρηση και εξυγίανση των παραγωγικών δυνατοτήτων». Πηγή: naftemporiki.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com