Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΣΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΤΟΥ ΤΤ

Με ανατροπές την τελευταία στιγμή ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής προσφορών για την πώληση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, καθώς λίγες μόνο ώρες πριν από την εκπνοή της προθεσμίας το Ταμείο Χρηματοιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) άλλαξε τα δεδομένα του διαγωνισμού, στον οποίο εκδήλωσαν συμμετοχή και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Ο πωλητής, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ενημέρωσε τους ενδιαφερομένους ότι το τίμημα των προσφορών για τα πιστωτικά ιδρύματα που έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί από το πακέτο των 50 δισ. ευρώ μπορεί να περιλαμβάνει μόνο μετοχές και όχι μετρητά, γεγονός που ουσιαστικά θέτει εκτός διαγωνισμού τις υπόλοιπες τράπεζες και δίνει το προβάδισμα στη Eurobank. Τραπεζικοί κύκλοι σημειώνουν ότι με την απόφαση αυτή το ΤΧΣ ουσιαστικά πριμοδοτεί τη Eurobank εις βάρος των λοιπών διεκδικητών - Εθνική, Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς - που οι προτάσεις τους στηρίζονται κυρίως σε μετρητά.

Με τον τρόπο αυτόν δεν λαμβάνεται υπόψη το τίμημα της κάθε προσφοράς. Πρόκειται για μία εξέλιξη που συνάδει με τους σχεδιασμούς της τρόικας, η οποία προκρίνει τη συγχώνευση της Eurobank με το ΤΤ με στόχο τη δημιουργία ενός ομίλου ικανού να προσελκύσει το συντομότερο δυνατόν κεφάλαια από τον ιδιωτικό τομέα με προτίμηση το εξωτερικό.

ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ. Πηγές από την Alpha Bank εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκειά τους για τις εξελίξεις, θεωρώντας ότι τους στέρησαν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν επί ίσοις όροις το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Μάλιστα, παρά το γεγονός ότι κατέθεσαν πρόταση, δεν αποκλείεται να κινηθούν νομικά για την προστασία των συμφερόντων των μετόχων τους. «Ουσιαστική προσφορά που καλύπτει την τράπεζα σε σχέση με τους όρους του διαγωνισμού» κατατέθηκε και από την ΕΤΕ, σύμφωνα με αξιωματούχο της, ο οποίος δεν θέλησε να σχολιάσει τις τελευταίες εξελίξεις. Προσφορά υπέβαλε και η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία προβλέπει την εξαγορά του ΤΤ από την κατά 100% θυγατρική της, Geniki Bank.

Το κλίμα στα ανώτερα διοικητικά κλιμάκια των εμπλεκομένων τραπεζών είναι ηλεκτρισμένο, ενώ χθες το απόγευμα κυκλοφόρησαν και σενάρια περί παραίτησης της διευθύνουσας συμβούλου του ΤΧΣ Αναστασίας Σακελλαρίου, τα οποία ωστόσο διαψεύστηκαν από στενούς συνεργάτες της. Η ανατροπή των όρων του διαγωνισμού αποδίδεται, σύμφωνα με έγκυρους κύκλους της αγοράς, σε παρέμβαση της τρόικας, γεγονός που οδήγησε την κυρία Σακελλαρίου να ζητήσει την ακύρωση του διαγωνισμού, πρόταση όμως που δεν έγινε δεκτή από το ΔΣ του Ταμείου. Τραπεζικά στελέχη χαρακτηρίζουν βαριά την ατμόσφαιρα στη διοίκηση του Ταμείου, υπογραμμίζοντας ότι δεν είναι απίθανο να υπάρξουν και νέες αλλαγές τις επόμενες εβδομάδες στη σύνθεσή της, μετά και την πρόσφατη παραίτηση του Μάριου Κολλιόπουλου από τη θέση του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου.

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ. Εφόσον επαληθευθούν οι εκτιμήσεις της αγοράς το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο θα καταλήξει στη Eurobank, γεγονός που θα διευκολύνει τη διαδικασία πώλησης του νέου ομίλου από το ερχόμενο φθινόπωρο. Ειδικότερα, η τράπεζα, που θα αποτελέσει τον τέταρτο πόλο του συστήματος, θα αποκτήσει ένα πιστωτικό ίδρυμα με ρευστότητα από αποταμιεύσεις 11 δισ. ευρώ, δείκτη δανείων προς καταθέσεις 64,50% και επισφάλειες στο 50% του μέσου όρου του κλάδου. Εξάλλου, μετά και τις παρεμβάσεις της διοίκησής του προς την κατεύθυνση μείωσης του κόστους λειτουργίας του, συνδυάζει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που καθιστούν σήμερα ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα ελκυστικό και υγιές. Πηγή: tanea.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com