Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΜΗΚΟΣ ΚΥΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΕΛΛΑΔΑ - ΙΤΑΛΙΑ

Κοινή γραμμή πλεύσης έχουν Ελλάδα και Ιταλία σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της κρίσης, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά και του Ενρίκο Λέτα, μετά το πέρας της συνάντησής τους στο Μέγαρο Μαξίμου το μεσημέρι της Δευτέρας. Οι δύο πρωθυπουργοί τάχθηκαν υπέρ του συνδυασμού των μεταρρυθμίσεων με την ανάπτυξη...

Ο Ενρίκο Λέτα εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Ελλάδα μπορεί να βγει από την κρίση και τόνισε ότι η Ιταλία θα είναι στο πλευρό της χώρας μας στην προσπάθειά της αυτή. Έπειτα από σχετική ερώτηση, δε, ο ιταλός πρωθυπουργός άσκησε κριτική στην τρόικα και την Ευρώπη για τις αποφάσεις που πήρε για την Ελλάδα προκειμένου να αντιμετωπίσει την κρίση.

Ο Αντώνης Σαμαράς υπογράμμισε ότι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος είναι από τους σημαντικότερους στόχους της χώρας, καθώς από αυτό εξαρτάται η ανάπτυξη.

Επιπλέον, οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν για ενεργειακά θέματα, με τον αγωγό TAP να βρίσκεται στο επίκεντρο. Όπως έγινε γνωστό, ο Ενρίκο Λέτα θα επισκεφθεί στις 11 Αυγούστου το Μπακού, προκειμένου να συζητήσει με τους Αζέρους για την έναρξη κατασκευής του έργου.

Παράλληλα, οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Ιταλίας συζήτησαν την ανάληψη κοινής πρωτοβουλίας για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, καθώς και άλλα ζητήματα που σχετίζονται με την προεδρία της ΕΕ, την οποία το επόμενο εξάμηνο αναλαμβάνει η Ελλάδα και το μεθεπόμενο η Ιταλία.

Ο Ενρίκο Λέτα κάλεσε τον Αντώνη Σαμαρά να επισκεφθεί τη Ρώμη τον προσεχή Οκτώβριο.

Αναλυτικότερα, στις πρώτες κουβέντες, που αντήλλαξαν, ο έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε τη συμπαράστασή του στον ιταλό ομόλογό του για την τραγωδία στην Καμπανία της Ιταλίας. Ο Ενρίκο Λέτα ευχαρίστησε τον κ. Σαμαρά, τονίζοντας ότι η στήριξη της Ελλάδας δίνει ανακούφιση στην Ιταλία και παράλληλα σημείωσε ότι δυστυχώς, οι πληγές θα παραμείνουν για τις οικογένειες των θυμάτων και για όλη τη χώρα.

Ο Αντώνης Σαμαράς τόνισε την ανάγκη εφαρμογής πολιτικών που συνδυάζουν τις μεταρρυθμίσεις και την εξάλειψη των ελλειμμάτων με την ανάπτυξη και τόνισε πως η ύφεση επιτείνει τα προβλήματα. Επισήμανε, δε, ότι η Ελλάδα είναι σταθερά στον δρόμο της δημοσιονομικής προσαρμογής και των μεταρρυθμίσεων, εξηγώντας: «Δεν μπορούμε να πετύχουμε ανάπτυξη, όταν η Ευρώπη υποχωρεί σε ύφεση».

Η ανάπτυξη, ανέφερε, αποτελεί πρωταρχικό στόχο για την Ελλάδα και ιδιαιτέρως για τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, που δοκιμάζονται.

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμη, ότι από κοινού με τον κ. Λέτα συζήτησαν για το θέμα της παράνομης μετανάστευσης και ότι μίλησαν για κοινή αντιμετώπιση του προβλήματος από τα κράτη της Μεσογείου, όπως η Μάλτα, η Κύπρος και η Ισπανία. Επίσης, είπε ότι συζήτησαν για την αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών θαλάσσιων πόρων των δύο χωρών.

«Το 2014 θα είναι χρονιά ορόσημο για το μέλλον της Ευρώπης» συνέχισε ο κ. Σαμαράς, ο οποίος αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι Ελλάδα και Ιταλία θα αναλάβουν την προεδρία της ΕΕ διαδοχικά την επόμενη χρονιά και επ' αυτού θα καθορίσουν κοινές προτεραιότητες.

Επ' αυτού, ο ιταλός πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα εργαστούν από κοινού και προσκάλεσε τον Αντώνη Σαμαρά να ταξιδέψει στη Ρώμη τον προσεχή Οκτώβριο.

Ο κ. Λέτα τόνισε, επίσης, πως το γεγονός ότι η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση αποτελεί σημαντική είδηση για την Ευρώπη και την Ιταλία και διαβεβαίωσε ότι η χώρα του θα είναι στο πλευρό της Ελλάδας.

Επισήμανε ότι είναι σημαντικό από την πλευρά τής Ελλάδας να τηρηθούν οι δεσμεύσεις και οι συμφωνίες και υπογράμμισε πως οι θυσίες του ελληνικού λαού δεν αποτελούν αυτοσκοπό, αλλά, όπως σημείωσε, «εργαλείο για να φτάσουμε στη γη της Επαγγελίας, που είναι η ανάπτυξη».

Έπειτα από σχετική ερώτηση, ο Ιταλός πρωθυπουργός άσκησε κριτική στην τρόικα και την Ευρώπη για τις αποφάσεις που πήρε για την Ελλάδα προκειμένου να αντιμετωπίσει την κρίση. Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για σφάλματα στα χρονοδιαγράμματα και τα εργαλεία και εκτίμησε πως η κρίση θα ήταν διαφορετική και δεν θα είχαν χαθεί τόσες θέσεις εργασίας, αν η στάση της Ευρώπης ήταν αρχικά διαφορετική.

Επ' αυτού ο Αντώνης Σαμαράς απάντησε πως κορυφαίος στόχος για την Ελλάδα είναι τώρα η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, καθώς, όπως εξήγησε, αυτό θα απαλλάξει τη χώρα από την ανάγκη να ζητάει κάθε λίγο δανεικά. Πρόσθεσε: «Η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο διαρθρωτικό πλεόνασμα και θα μπορούσαμε να πιάσουμε πολύ μεγάλους ρυθμούς ανάπτυξης, αν δεν έπρεπε να δανειζόμαστε συνεχώς».

Σε ό,τι αφορά την κατασκευή του αγωγού TAP, ο έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι απόφαση, που ελήφθη χωρίς τυμπανοκρουσίες, πως βάζει τη χώρα στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη και έδειξε ότι από κοινού οι δύο χώρες μπορούν να πετύχουν πολλά.

Αντίστοιχα, δε, ο ιταλός πρωθυπουργός είπε ότι ο αγωγός ΤAP είναι μια καλή είδηση για την Ελλάδα και την Ιταλία και πως θα έχει θετικές επιπτώσεις για τα επόμενα 20 χρόνια, όπως για παράδειγμα χαμηλότερες τιμές και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Η συνάντηση των δύο ηγετών διήρκεσε μία ώρα και ένα τέταρτο. Μετά τις δηλώσεις των δύο ηγετών ακολούθησε γεύμα εργασίας με τη συμμετοχή και του αντιπροέδρου και υπουργού Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλου.

Εν συνεχεία ο ιταλός πρωθυπουργός θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Σημειώνεται ότι το πολύνεκρο δυστύχημα στην Ιταλία έφερε ανατροπές στο πρόγραμμα του Ενρίκο Λέτα, καθώς σε ένδειξη πένθους δεν επισκέφθηκε την Ακρόπολη. Πηγή: in.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com