Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΙΣ 100.000 ΕΥΡΩ

Ανησυχία επικρατεί για τις καταθέσεις μετά την απόφαση του Ecofin για διάσωση των τραπεζών μέσω κουρέματος. Επισήμως γίνεται λόγος για εγγύηση των καταθέσεων έως 100.000 ευρώ, ωστόσο, σύμφωνα με δημοσιεύματα αυτό δεν ισχύει. Ψιλά γράμματα της απόφασης αφήνουν ανοιχτό παράθυρο και για τις καταθέσεις κάτω από 100.000 ευρώ μιλώντας για έμμεσο «κούρεμα» αν χρειαστεί κι εφόσον εκλείψουν όλες οι άλλες επιλογές. Πάντως ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιώργος Προβόπουλος καθώς και το ΥΠΟΙΚ καθησυχάζουν...

Οι υπ. Οικονομικών προσυπέγραψαν με
την απόφασή τους  το «κούρεμα» των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ. Αυτές δεν θα διασφαλίζονται σε περίπτωση ενεργοποίησης του μηχανισμού διάσωσης των τραπεζών σε ένα κράτος μέσω του ESM.

Όπως αναφέρει το capital.gr, βάσει της απόφασης που ελήφθη, απαγορεύεται μεν να «κουρευτούν» άμεσα οι καταθέσεις αλλά, όπως εξηγούν κοινοτικές πηγές, υπάρχει ένα «παράθυρο» και για τις καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ αν εκλείψουν όλες οι άλλες επιλογές (μέτοχοι, ομόλογα, μη διασφαλισμένες καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ) και προκειμένου να αποφευχθεί η επιβάρυνση του δημοσίου και των φορολογουμένων, να αντληθούν χρήματα και από τα αντίστοιχα ΤΕΚΕ των κρατών – μελών.

Όμως, τα Ταμεία Εγγύησης Καταθέσεων ανά την ΕΕ, χρηματοδοτούνται από τις τράπεζες οι οποίες στηρίζονται στα κεφάλαια των καταθέσεων. Έτσι, συνεχίζουν οι ίδιοι κοινοτικοί κύκλοι, αν παραστεί ανάγκη να συνεισφέρουν, τότε αυτή η συνεισφορά ουσιαστικά ισοδυναμεί με έμμεσο κούρεμα των καταθέσεων, πάντα ως «έσχατη λύση».

Να καθησυχάσει τους καταθέτες επιχείρησε χθες το ΥΠΟΙΚ
 
«Οι καταθέσεις των Ελλήνων, αλλά και των άλλων πολιτών της ΕΕ στα πιστωτικά ιδρύματα, με βάση τη χθεσινή απόφαση του Ecofin, είναι απολύτως εγγυημένες τουλάχιστον μέχρι του ποσού των 100.000 ευρώ ανά άτομο και ανά τράπεζα, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών» ανέφερε σε σχετική ανακοίνωση.

«Επιπλέον, στην Ελλάδα, όπου για τις τράπεζες έχει ήδη διατεθεί ποσό 50 δισ. ευρώ για τη θωράκισή τους, οι καταθέσεις είναι απολύτως διασφαλισμένες στο σύνολό τους, τονίζει το υπουργείο και χαρακτηρίζει απολύτως ανακριβή τη περί του αντιθέτου φημολογία που αναπτύσσεται» προσθέτει.

Καθησυχαστικός εμφανίζεται και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος με δηλώσεις του την Παρασκευή στην εφημερίδα Τα Νέα. «Όλες οι καταθέσεις είναι εξασφαλισμένες στο προβλεπτό μέλλον» τονίζει και εξηγεί ότι ακόμη κι αν οι τράπεζες χρειαστούν περισσότερα κεφάλαια (παρά την ανακεφαλαιοποίησή τους) υπάρχει ένα μαξιλάρι ασφαλείας για τον σκοπό αυτό. Πηγή: tvxs.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com