Παρασκευή, 10 Μαΐου 2013

OΛΟΙ ΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΠΟΥ ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ - «ΔΕΝ ΒΓΑΙΝΟΥΝ» 2.000 ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ

Σε έναν διπλό αγώνα, να συμφωνήσει με τους αρμόδιους υπουργούς τα προς κατάργηση νομικά πρόσωπα και, ταυτόχρονα, να εξασφαλίσει τον αριθμό των 2.000 υπαλλήλων που βάσει μνημονιακών υποχρεώσεων θα αποχωρήσουν άμεσα από τις θέσεις τους, έχει αποδυθεί η κυβέρνηση, καθώς οι προθεσμίες εξαντλούνται...

Παράλληλα, η κυβέρνηση «τρέχει», όπως αναγνώρισε και ο κ. γ. Στουρνάρας μετά τη συνάντηση που είχε χθες βράδυ με τον Πρωθυπουργό, να κλείσει τις εκκρεμότητες εις ότι αφορά τις διοικητικές πράξεις και υπουργικές αποφάσεις που αφορούν στα προαπαιτούμενα προκειμένου να αποτραπεί ένα... ατύχημα ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας.

Στο μέτωπο των δημοσίων υπαλλήλων, ο υπουργός Επικρατείας Δημ. Σταμάτης ανέλαβε να αποστείλει, ήδη από σήμερα, επιστολές «κατ’ εντολήν πρωθυπουργού» προς όλους τους εμπλεκόμενους υπουργούς, προκειμένου να αρθούν οι όποιες αντιρρήσεις και να οριστικοποιηθεί, το ταχύτερο, η σχετική λίστα με τα πρώτα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου που θα τεθούν σε λύση και το προσωπικό τους θα απολυθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», στο στόχαστρο της κυβέρνησης μπαίνουν όχι μόνον φορείς που θα καταργηθούν ή θα συγχωνευθούν αλλά ακόμη και ανώνυμες εταιρείες που βρίσκονται ήδη προς ιδιωτικοποίηση στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ (ΟΔΙΕ, Αμυντικά Συστήματα) και στις οποίες θα επιδιωχθεί η μείωση του προσωπικού. Σε αυτή την περίπτωση, μάλιστα, οι κινήσεις της κυβέρνησης δεν αποκλείεται να επηρεάσουν θετικά και το τίμημα των ιδιωτικοποιήσεων.

Χθες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου της «επιτροπής έργου» που έχει επιφορτιστεί με το έργο της αποχώρησης των 15.000 δημοσίων υπαλλήλων μέχρι τα τέλη του 2014 στην οποία συμμετέχουν οι Αντ. Μανιτάκης, Δημ. Σταμάτης, Μ. Βολουδάκης, Δημ. Βαρτζόπουλος, Στ. Παπασταύρου, καθώς και οι Γραμματείς των υπουργείων Διοικ. Μεταρρύθμισης, Ανάπτυξης, Εσωτερικών και Οικονομικών με αντικείμενο την εξεύρεση των οργανισμών προς κατάργηση.

Σύμφωνα με κάποιες πηγές, και παρά τις ενστάσεις αρκετών υπουργών, η Επιτροπή έχει στα χέρια της, ήδη, μία πρώτη λίστα οργανισμών που θα καταργηθούν, ωστόσο, όπως αναγνωρίζουν κυβερνητικά στελέχη που συμμετέχουν στις συσκέψεις, είναι αμφίβολο αν από αυτούς εξασφαλίζεται ο «μαγικός» αριθμός των 2.000 που απαιτείται να απομακρυνθούν τον προσεχή μήνα. Κατά άλλες πηγές, πάλι, οι επιστολές Σταμάτη έχουν ως στόχο να εξευρεθούν, άμεσα, επιπλέον φορείς προς κατάργηση προκειμένου να καλυφθεί ο στόχος των 2.000 απολύσεων.

Αντιδράσεις εκ των έσω

Ως προς τις ενδοκυβερνητικές αντιδράσεις, κύρια αιτία της δυστοκίας φαίνεται ότι είναι οι αντιστάσεις που προβάλλουν ορισμένοι υπουργοί στο ενδεχόμενο κατάργησης φορέων που έχουν υπό την εποπτεία τους, προφανώς λόγω πολιτικού κόστους. Επικαλούνται, πάντως, κάποιοι εξ αυτών, ότι οι προτεινόμενοι για κατάργηση οργανισμοί διαχειρίζονται κονδύλια του ΕΣΠΑ. «Το πρωί καταρτίζουμε μία λίστα, το βράδυ έχει εξαφανισθεί» σημείωνε χθες στέλεχος του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, θέλοντας προφανώς να καταδείξει το μέγεθος του πρωτόγνωρου για το ελληνικό πολιτικό σύστημα προβλήματος που καλείται να διαχειρισθεί η κυβέρνηση.

Ζητούμενο, πάντως, αποτελεί και ο χρόνος δημοσιοποίησης των προς κατάργηση φορών που αναμένεται να εγκαινιάσει και τον κύκλο αντιδράσεων από τους θιγόμενους εργαζόμενους. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρώτη λίστα δεν αποκλείεται να ανακοινωθεί ακόμη και την προσεχή εβδομάδα.

Οι οργανισμοί

Σειρά ερευνητικών κέντρων, «ακαδημίες» και ιδρύματα που δημιουργήθηκαν από τη Βουλή των Ελλήνων χωρίς ουσιαστικό αντικείμενο, αλλά και ο Οργανισμός Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος (σ.σ. ο οποίος ωστόσο ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ και άρα μπορεί να υπάρξει μόνον μείωση του προσωπικού και όχι κατάργηση ή συγχώνευση της εταιρείας) περιλαμβάνει η λίστα με τους επικρατέστέρους, μέχρι στιγμής, προς κατάργηση φορείς που έχει στα χέρια της η κυβέρνηση. Σύμφωνα με στελέχη του Μαξίμου, πάντως, η διαδικασία «ακτινογράφησης» των φορέων βρίσκεται ακόμη σε πλήρη εξέλιξη.

Ωστόσο, ισχυρή «υποψηφιότητα» έχουν θέσει οι οργανισμοί: Ηλεκτρομηχανική Κύμης ΕΠΕ, Κέντρο Μελετών Ασφαλείας, Ελληνικό Κέντρο Ευρωπαϊκών Μελετών, Κέντρο Ερευνών για θέματα Ισότητας, Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, Οργανισμός Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδας, Μητροπολιτικός Φορέας Ανάπλασης και Διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών Αττικής, Εθνικό Κέντρο Ερευνας-Πρόληψης και Θεραπείας Σακχαρώδους Διαβήτη, Ελληνικό Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών, Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρωπίνου Δυναμικού, Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Δικονομικών Μελετών, Εθνικό ίδρυμα Ερευνών «Θ. Κολοκοτρώνης», Διεθνής Ακαδημία Ελευθερίας, Κεφάλαιο Επιχ. Συμμετοχών Υψηλής Τεχνολογίας Α.Ε. και Ινστιτούτο Νησιωτικής Πολιτικής. Πηγή: kathimerini.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com