Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

ΥΠΕΓΡΑΦΗ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΤΩΝ ΚΥΠΡΙΑΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Συμφωνία για την απόκτηση όλων των καταθέσεων, δανείων και καταστημάτων στην Ελλάδα της Τράπεζας Κύπρου, της Cyprus Popular Bank (CPB) και της Ελληνικής Τράπεζας, συμπεριλαμβανομένων των δανείων και καταθέσεων των θυγατρικών τους στην Ελλάδα (leasing, factoring και Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος - IBG), έναντι συνολικού τιμήματος €524 εκατ, υπέγραψε η Τράπεζα Πειραιώς...

Κανονικά από αύριο θα επαναλειτουργήσουν τα καταστήματα των 3 κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση «η Τράπεζα Πειραιώς απέκτησε τις ελληνικές τραπεζικές δραστηριότητες της Τράπεζας Κύπρου, της Cyprus Popular Bank και της Ελληνικής Τράπεζας».

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανακοίνωσης «η συμφωνία καταρτίσθηκε σε συνέχεια πρότασης που υπέβαλε η Τράπεζα Πειραιώς για την εξαγορά του δικτύου καταστημάτων και των δραστηριοτήτων των 3 κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, στο πλαίσιο σχετικής πρόσκλησης που απηύθυναν προς τις ελληνικές τράπεζες η Ελληνική Κυβέρνηση, η Τράπεζα της Ελλάδος και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ)».

Στην ανακοίνωση της Τράπεζας Πειραιώς τονίζεται επίσης:

«Η συμφωνία διασφαλίζει τη σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, συνδράμει την Κύπρο στην αντιμετώπιση της κρίσης και εξασφαλίζει τους καταθέτες, πελάτες και υπαλλήλους των 3 κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα μετά τις πρόσφατες εξελίξεις.

Με την ενσωμάτωση των δραστηριοτήτων αυτών, το συνολικό ενεργητικό του Ομίλου ανέρχεται σε €95 δισ με 1.660 καταστήματα και 24.000 υπαλλήλους.

Ο Όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς διαθέτει μακρά και αποδεδειγμένη εμπειρία απρόσκοπτης και ταχείας ενοποίησης τραπεζών, καθώς έχει πραγματοποιήσει με επιτυχία περισσότερες από 15 εξαγορές και συγχωνεύσεις τα τελευταία 15 χρόνια, γεγονός που ελαχιστοποιεί οποιοδήποτε κίνδυνο υλοποίησης. Η Τράπεζα Πειραιώς θα διαχειριστεί με ιδιαίτερη προσοχή τη διαδικασία ενσωμάτωσης των δραστηριοτήτων των 3 κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, με παράλληλο στόχο τη δημιουργία αξίας και ευκαιριών για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.

Η συναλλαγή αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της αναδιάρθρωσης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, διαδικασία στην οποία η Τράπεζα Πειραιώς έχει συμμετάσχει από την πρώτη στιγμή ως βασικός πυλώνας, συμβάλλοντας στην προσπάθεια για την ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας.
Χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι της Τράπεζας Πειραιώς στη συναλλαγή αυτή είναι η Barclays Bank PLC μέσω της επενδυτικής της Τράπεζας, η Deutsche Bank AG London Branch και η Lazard Freres.

Τα Καταστήματα θα επαναλειτουργήσουν κανονικά την Τετάρτη.

Τα καταστήματα των 3 κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα θα επαναλειτουργήσουν από αύριο Τετάρτη και όλες οι συναλλαγές θα διενεργούνται κανονικά.

Οι καταθέσεις πελατών των ελληνικών καταστημάτων της Τράπεζας Κύπρου, της Cyprus Popular Bank (CPB) και της Ελληνικής Τράπεζας, ως γνωστό, δεν υπόκεινται σε οποιαδήποτε έκτακτη εισφορά ή «κούρεμα» που έχει αποφασισθεί στην Κύπρο.

Για οποιαδήποτε ερωτήματα οι πελάτες και καταθέτες μπορούν να απευθύνονται στο κατάστημα εξυπηρέτησής τους ή στο τηλέφωνο 182838 / +30 210 32 88000».

«Πράσινο φως» από την Επιτροπή Ανταγωνισμού»

Το πράσινο φως στην απόκτηση από την Τράπεζα Πειραιώς του δικτύου των καταστημάτων των πιστωτικών ιδρυμάτων της Τράπεζας Κύπρου, της Cyprus Popular Bank και της Ελληνική Τράπεζα στην Ελλάδα, άναψε η Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ανεξάρτητης Αρχής

«Η Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού σε έκτακτη συνεδρίασή της, και αφού έλαβε υπόψη την ανάγκη προστασίας της χρηματοοικονομικής σταθερότητας στην ελληνική τραπεζική αγορά και διασφάλισης της άμεσης πρόσβασης του κοινού σε υπηρεσίες και προϊόντα των υποκαταστημάτων στην Ελλάδα των πιστωτικών ιδρυμάτων: «ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ ∆ΗΜΟΣΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΛΙΜΙΤΕ∆», «CYPRUS POPULAR BANK PUBLIC CO LTD» και «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ∆ΗΜΟΣΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΛΙΜΙΤΕ∆» με έδρα την Κύπρο, αποφάσισε ομόφωνα και επέτρεψε, κατόπιν σχετικού αιτήματος της «ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α.Ε.», την πραγματοποίηση της συγκέντρωσης που αφορά στην απόκτηση από την αιτούσα επιλεγμένων στοιχείων ενεργητικού και παθητικού στην Ελλάδα των ως άνω πιστωτικών ιδρυμάτων, πριν από την έκδοση σχετικής εγκριτικής απόφασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού».

Πήραν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ όσο ήταν κλειστές οι τράπεζες στην Κύπρο!

Αναλήψεις από υποκαταστήματα του εξωτερικού, μεταφορές κεφαλαίων με το αιτιολογικό ότι προορίζονταν για «ανθρωπιστική βοήθεια», αγορά φαρμάκων ή ακόμη και καυσίμων αεροσκαφών ήταν μερικά από τα κόλπα που χρησιμοποίησαν (μεγάλοι) πελάτες τραπεζών της Κύπρου για να σηκώσουν όσα περισσότερα χρήματα μπορούσαν ενόσω διαρκούσαν οι διαπραγματεύσεις της Λευκωσίας με την τρόικα που οδήγησαν τελικά στο κούρεμα των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ, σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει το Reuters.

Με τον τρόπο αυτό έφυγαν από το νησί δεκάδες, ή κατ' άλλους εκατοντάδες, εκατομμύρια ευρώ όσο ήταν κλειστές οι τράπεζες και λίγο πριν παρθεί η απόφαση για την αναδιάρθρωσή τους.

Τα στελέχη της ΕΕ κατάλαβαν ότι κάτι δεν πήγαινε καλά όταν η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου άρχισε να ζητά περισσότερα χαρτονομίσματα από όσα δήλωνε στα κεντρικά της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη, και ότι έκαναν αναλήψεις πελάτες τραπεζών της Μεγαλονήσου, αναφέρουν πηγές του Reuters. «Τα ποσά που δήλωναν οι Κύπριοι σε ημερήσια βάση ήταν πολύ λιγότερα από όσα ήταν στην πραγματικότητα».

Σήμερα εξακολουθεί να υπάρχει σύγχυση για τα ποσά που μπόρεσαν να τραβήξουν οι καταθέτες των κυπριακών τραπεζών ακολουθώντας τις πρακτικές αυτές, όπως και για το πού κατέληξαν. Τα παραδείγματα που παρατίθενται είναι ενδεικτικά της κατάστασης που επικρατούσε: Η Λαϊκή Τράπεζα και η Τράπεζα Κύπρου έχουν υποκαταστήματα στο Λονδίνο τα οποία παρέμειναν ανοικτά ολόκληρη την εβδομάδα και μάλιστα δεν είχαν κανένα όριο στις αναλήψεις. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα οι τράπεζες στην Κύπρο (και οι κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα) παρέμειναν κλειστές μέχρι να οριστικοποιηθεί η συμφωνία με την τρόικα. Επίσης η Τράπεζα Κύπρου ελέγχει το 80% της ρωσικής Uniastrum Bank, η οποία δεν έθεσε κανένα όριο αναλήψεων στα υποκαταστήματά της στη Ρωσία.

Κι ενώ πολλοί μικροκαταθέτες κύπριοι έκαναν ουρές στα ΑΤΜ για να πάρουν μερικές μόνο εκατοντάδες ευρώ, άλλοι που είχαν πρόσβαση κυρίως σε εταιρείες χρησιμοποίησαν μια σειρά τεχνάσματα για να σηκώσουν περισσότερο ρευστό. Εταιρείες έπαιρναν πράσινο φως για αναλήψεις δηλώνοντας ότι έπρεπε να καλύψουν επενδυτικά ανοίγματα (margin calls), ενώ επιτράπηκαν ακόμη και μεταφορές κεφαλαίων για όσους τις ζητούσαν με αιτιολογικό την αγορά ανθρωπιστικής βοήθειας, φαρμάκων ή καυσίμων για αεροσκάφη. Πηγή: tanea.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com