Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2012

ΔΥΣΦΟΡΙΑ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟ EUROGROUP

Την έντονη δυσφορία τους προς τους πιστωτές της Ελλάδας εξέφρασαν ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς καθώς και οι Πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος και της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης, μετά την εμπλοκή που σημειώθηκε στο Eurogroup, η συνεδρίαση του οποίου διεκόπη χωρίς τη λήψη απόφασης...

«Η Ελλάδα έκανε εκείνο που έπρεπε και στο οποίο είχε δεσμευτεί», αναφέρει ο Πρωθυπουργός σε ανακοίνωσή του, ενώ ο Βαγγέλης Βενιζέλος τονίζει οτι «η ευρωζώνη δεν μπορεί να χρησιμοποιεί ως άλλοθι την Ελλάδα». «Να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους», καλεί τους εταίρους και τους δανειστές ο Φώτης Κουβέλης. Μάλιστα, ο κ. Σαμαράς ανέβαλε το προγραμματισμένο ταξίδι του στο Κατάρ, προκειμένου να παραστεί στη νέα συνεδρίαση που ορίστηκε για την ερχόμενη Δευτέρα, ενώ αύριο θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στις Βρυξέλλες, ενόψει της Συνόδου Κορυφής.

Τους καλεί ουσιαστικά να αναλάβουν τις ευθύνες τους τονίζοντας πως «η Ελλάδα έκανε εκείνο που έπρεπε και στο οποίο είχε δεσμευτεί» και πως οι εταίροι, μαζί με το ΔΝΤ «επίσης οφείλουν να κάνουν εκείνο που έχουν αναλάβει».

Οπως αναφέρει σε δήλωσή του, «από την επιτυχή ολοκλήρωση αυτής της προσπάθειας τις επόμενες μέρες, δεν εξαρτάται μόνο το μέλλον της δικής μας χώρας, αλλά και η σταθερότητα ολόκληρης της ευρωζώνης».

Ο κ. Σαμαράς υπογραμμίζει τέλος πως «οι όποιες τεχνικές δυσκολίες στην εξεύρεση της τεχνικής λύσης, δε συγχωρούν καμία ολιγωρία ή καθυστέρηση».

Σήμερα ο Πρωθυπουργός αναχωρεί για τις Βρυξέλλες, καθώς αύριο θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. με αντικείμενο τον κοινοτικό προϋπολογισμό για τα έτη 2014-2020.

Αν και το ζήτημα της Ελλάδας δεν περιλαμβάνεται επισήμως στην ατζέντα, ο κ. Σαμαράς αναμένεται να προωθήσει την ελληνική θέση για λήψη οριστικής απόφασης άμεσα. Στο πλαίσιο αυτό θα έχει συνάντηση και με τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Βενιζέλος: «H ευρωζώνη δεν μπορεί να χρησιμοποιεί ως άλλοθι την Ελλάδα

«H ευρωζώνη δεν μπορεί να χρησιμοποιεί ως άλλοθι την Ελλάδα, προκειμένου να δικαιολογεί την αδυναμία της να αντιμετωπίζει με αποτελεσματικό, οριστικό και διορατικό τρόπο τις διάφορες εκφάνσεις της κρίσης που αφορά την ευρωζώνη ως σύνολο και σίγουρα τη μεγάλη πλειονότητα των μελών της» δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος και ζήτησε «το ταχύτερο δυνατόν να οριστικοποιηθεί το σχήμα της βιωσιμότητας».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημειώνει, ακόμη: «Η Ελλάδα έχει κάνει στο ακέραιο αυτά που έπρεπε παίρνοντας πολύ δύσκολες αποφάσεις για πολλοστή φορά.

»Το πρόβλημα της βιωσιμότητας του χρέους, με το οποίο είναι απολύτως συνδεδεμένο το ζήτημα της επιμήκυνσης, δεν προέκυψε τώρα. Είχε αντιμετωπιστεί τον περασμένο Φεβρουάριο ως αποτέλεσμα δύσκολων και μακρών διαπραγματεύσεων και όλοι ήξεραν ποιές συμπληρωματικές κινήσεις πρέπει να γίνουν. Ούτε η διαφωνία μεταξύ Ευρωζώνης και ΔΝΤ είναι κάτι καινούργιο.

»Έπρεπε συνεπώς να υπάρξει χθες απόφαση ώστε να διευκολυνθεί και η Σύνοδος Κορυφής της Πέμπτης για τον κοινοτικό προϋπολογισμό και το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο.

»Τις επόμενες ημέρες -το ταχύτερο δυνατόν- πρέπει να οριστικοποιηθεί το σχήμα της βιωσιμότητας. Όχι μόνο γιατί η Ελλάδα χρειάζεται και αξίζει μία νέα αφετηρία αλλά γιατί η ίδια η Ευρωζώνη χρειάζεται επειγόντως ένα πλαίσιο αυτοπροστασίας και προοπτικής».

Κουβέλης: «Εταίροι και δανειστές πρέπει να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους»
«Η Ελλάδα έλαβε όλα τα απαιτούμενα μέτρα και η κοινωνία σηκώνει μεγάλο βάρος, όπως αναγνωρίζεται από όλους. Οι εταίροι και οι δανειστές μας πρέπει τώρα να ανταποκριθούν στις δικές τους υποχρεώσεις» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης.

Στην ανακοίνωση επίσης τονίζεται ότι οι υποχρεώσεις των δανειστών αφορούν τόσο τη συνέχιση του προγράμματος χρηματοδότησης, αλλά και τη δραστική μείωση των επιβαρύνσεων του χρέους, «ώστε να επιστρέψει η χώρα σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και να καταστεί βιώσιμη κοινωνικά η διαχείριση του χρέους».

«Είχαμε εγκαίρως επισημάνει την ανάγκη να μην συνδεθεί υποχρεωτικά η καταβολή της δόσης με τη λήψη οριστικής απόφασης για την πλήρη και οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος της βιωσιμότητας του χρέους.

» Σήμερα επαναλαμβάνουμε ότι είναι αναγκαία η επίτευξη εντός των επόμενων ημερών, μιας μεταβατικής συμφωνίας μεταξύ ΔΝΤ και ευρωζώνης, σε σχέση με τα μέτρα μείωσης των επιβαρύνσεων του χρέους. Οποιαδήποτε περαιτέρω καθυστέρηση συνιστά επικίνδυνη περιδίνηση για τη Ελλάδα και την ευρωζώνη» καταλήγει ο κ. Κουβέλης. Πηγή: tanea.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com