Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΤΕΙ Η ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΩΣ ΤΟ 2014

Στο ζήτημα της εξασφάλισης της οικονομικής βιωσιμότητας της Ελλάδας για τα επόμενα δύο χρόνια επικεντρώνεται η προσπάθεια των υπουργών του Eurogroup, δήλωσε την Παρασκευή η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μαριάν Κόιτε...

Η κ. Κότιε επισήμανε ότι τα μέλη του Eurogroup συμφωνούν ότι το τρέχον πρόγραμμα βοήθειας πρέπει να έλθει στον σωστό δρόμο και πρόσθεσε:

«Tο πρόγραμμα "τρέχει" ως το 2014 και αυτό είναι, αυτή τη στιγμή, το ζήτημα».

Υπογράμμισε δε, ότι η λύση για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού θα συνίσταται σε μίγμα διαφόρων μέτρων, ενώ ανέφερε ενδεικτικά το θέμα των επιτοκίων δανεισμού.

Η εκπρόσωπος του κ. Σόιμπλε διέψευσε τις φήμες που θέλουν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να αποχωρεί από την τρόικα. «Δεν γνωρίζω κάποια απειλή του ΔΝΤ να αποχωρήσει από το πρόγραμμα» δήλωσε και αντέτεινε ότι όλες oι πλευρές προσπαθούν να βρουν λύση.

Από την πλευρά της καγκελαρίας, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γκέοργκ Στράιτερ, υπενθύμισε ότι τη βάση για τις αποφάσεις θα αποτελέσει η έκθεση της τρόικας, η οποία, όπως διευκρίνισε η κ. Κότιε, δεν είναι γνωστό πότε θα είναι έτοιμη στο σύνολό της.

Η θέση της Bundesbank για την Τραπεζική Ενωση

Ο επικεφαλής της Κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας Γενς Βάιντμαν, μιλώντας σε οικονομικό συνέδριο στο Βερολίνο, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μιας νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους στο μέλλον.

«Στο τέλος θα χρειαστούμε "κούρεμα", προκειμένου η Ελλάδα να αποκτήσει και πάλι πρόσβαση στις αγορές» σημείωσε ο κ. Βάιντμαν, αλλά διερωτήθηκε αν κάτι τέτοιο, αυτήν τη στιγμή, θα έδινε τα «σωστά κίνητρα».

Ανέφερε, δε, ως ζήτημα που θα πρέπει να διερευνηθεί μήπως θα είχε τελικά νόημα να συνδεθεί η παραίτηση των δανειστών από απαιτήσεις, με την πραγματική υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα.

«Το "κούρεμα" δεν λύνει τα προβλήματα» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Bundesbank.

Σε άρθρο του στη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, ο κ. Βάιντμαν είχε πει ότι δεν πρέπει να υπάρξει σπουδή για τη δημιουργία της τραπεζικής ένωσης στην Ευρώπη και ότι χρειάζεται ένα μηχανισμός για την εκκαθάριση και αναδιάρθρωση των τραπεζών με χρηματοδότηση από τα ίδια τα πιστωτικά ιδρύματα.

Ο μηχανισμός αυτός «θα έπρεπε να χρησιμοποιεί εθνικούς ή ευρωπαϊκούς πόρους μόνο συμπληρωματικά ή σε εξαιρετικές περιπτώσεις», είχε σημειώσει.

Ο ίδιος είχε αναφέρει ότι οι τραπεζικοί κίνδυνοι που απορρέουν από το παρελθόν θα πρέπει να αντιμετωπισθούν από τα κράτη-μέλη, υπό την ευθύνη των οποίων δημιουργήθηκαν. Πηγή: tovima.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com