Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

ΣΧΕΔΙΑ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΚΗΣ ΖΩΝΗΣ

Μεγαλεπήβολα φαίνεται πως είναι τα σχέδια για την αξιοποίηση της παραλιακής ζώνης από το Φάληρο έως και το Σούνιο, καθώς οι προοπτικές υπεραξιών είναι πολύ μεγάλες, εφ’ όσον επιλυθούν πολεοδομικά ζητήματα...

Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα, η προοπτική συνολικής ανάπλασης και αναμόρφωσης και της περιοχής των πρώην Λιπασμάτων στη Δραπετσώνα, μέσω της κατασκευής πίστας προδιαγραφών Φόρμουλα 1 (χωρίς να υπάρχει προς το παρόν κάποια ξεκάθαρη εγγύηση ότι η πίστα θα ενταχθεί στο καλεντάρι της διοργανώτριας αρχής των αγώνων), εκτιμάται ότι θα διευρύνει ακόμη περισσότερο την έκταση των παρεμβάσεων, που αναμένεται ότι θα περιλαμβάνουν, εκτός από το έργο του Ελληνικού, και τις εκτάσεις των Αλυκών Αναβύσσου, όπου υπάρχουν περιθώρια τουριστικής αξιοποίησης, όπως επίσης και άλλα σημεία στο ενδιάμεσο της διαδρομής έως το Σούνιο, που θα εξεταστούν ανά περίπτωση.

Προς το παρόν, βέβαια, το πιο ώριμο από τα νέα έργα που θα αναβαθμίσουν την παραλία της Αττικής είναι ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Ο λόγος για την ανάπτυξη της νέας Λυρικής Σκηνής και του νέου κτιρίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης, ένα έργο συνολικής επένδυσης 566 εκατ. ευρώ, που χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από το Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος». Από τη συνολική έκταση του οικοπέδου (240.000 στρέμματα), 210.000 τ.μ. αφορούν στο Κέντρο Πολιτισμού και την Εσπλανάδα (Πάρκο «Σταύρος Νιάρχος») και τα υπόλοιπα 30.000 τ.μ. τη δημιουργία δημοτικού αθλητικού πάρκου, μια προσφορά προς τον Δήμο Καλλιθέας.

Το 85% της έκτασης (145 στρέμματα) θα αποτελεί πράσινο και κοινόχρηστους χώρους, ενώ η δόμηση περιορίζεται στο 15% και θα αφορά στα υπερσύγχρονα κτίρια της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Λυρικής Σκηνής, με «πράσινη οροφή» διαστάσεων 100 μ. επί 100 μ. Η συνολική επιφάνεια των κτιρίων δεν θα ξεπεράσει τα 60.000 τ.μ. Το έργο θα ενταχθεί και στη συνολική ανάπλαση του φαληρικού όρμου, που αφορά έκταση 760 στρεμμάτων και προβλέπει μεταξύ άλλων τη «βύθιση» της παραλιακής λεωφόρου και την ενοποίηση του όλου χώρου με την έκταση του παλαιού Ιπποδρόμου. Ηδη άλλωστε, το Ιδρυμα συμφώνησε να χρηματοδοτήσει την προμελέτη της ανάπλασης, που έχει αναλάβει επίσης ο Ιταλός αρχιτέκτονας Ρέντζο Πιάνο, υπεύθυνος και για το Κέντρο Πολιτισμού.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της προωθεί την ίδρυση των εταιρειών «Παράκτιο Αττικό Μέτωπο Α.Ε.» και «Σύνθετες Επενδύσεις Ακίνητης Περιουσίας Ενα Α.Ε.». Η πρώτη θα έχει ως αντικείμενο την αξιοποίηση της δημόσιας έκτασης και των εγκαταστάσεων της περιοχής που βρίσκεται μεταξύ του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ) και του ακρωτηρίου Σουνίου. Η δεύτερη εταιρεία έχει σκοπό τη διαχείριση και την αξιοποίηση ακινήτων που θα περιέλθουν στην αρμοδιότητά της, είτε αυτά αφορούν ακίνητα του υπουργείου Ανάπτυξης είτε άλλων υπουργείων.

Του Νικου Χ. Ρουσανογλου για την καθημερινή
Πηγή: kala-nea.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com