Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

ΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ ΣΑΡΩΝΕΙ Ο «ΣΑΝΤΙ»

Σε κατάσταση «μέγιστης καταστροφής» κήρυξε ο αμερικανός πρόεδρος την πολιτεία της Νέας Υόρκης, που έχει μέχρι στιγμής πληγεί περισσότερο από το πέρασμα του «Σάντι», όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος...

Με την απόφαση αυτή «ομοσπονδιακά κεφάλαια είναι διαθέσιμα για τους πληγέντες στα διαμερίσματα Μπρονξ, Κινγκς, Νασάου, Νέας Υόρκης, Ρίτσμοντ, Σάφολκ και Κουίνς», διευκρινίζεται σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου



Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων, στις 5 τα ξημερώματα τοπική ώρα, ο τυφώνας, που έχει υποβαθμιστεί σε κυκλώνα, κινείται δυτικά στην Πενσυλβάνια και το κέντρο του βρισκόταν περίπου 90 μίλια δυτικά της Φιλαδέλφειας. Αναμένεται να περάσει από το δυτικό τμήμα της πολιτείας της Νέας Υόρκης απόψε και στον Καναδά από αύριο.

Δεκαέξι άνθρωποι έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους από το πέρασμα του Σάντι, που έπληξε τις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ με θυελλώδεις ανέμους και πλημμύρες.




Η στάθμη των υδάτων στην πόλη της Νέας Υόρκης έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ, προκαλώντας πλημμύρες σε σταθμούς του μετρό και βυθίζοντας στο σκοτάδι μεγάλο τμήμα του νότιου Μανχάταν.

Πολλές γέφυρες και σήραγγες έχουν κλείσει, όπως και όλα τα αεροδρόμια, ενώ το κόστος των ζημιών υπολογίζεται ότι μπορεί να ξεπεράσει τα 50 δις. δολάρια.

Ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Νέας Υόρκης εκκενώθηκε και αρκετά άλλα βρίσκονται σε κατάσταση επιφυλακής για κάθε ενδεχόμενο.

Κλειστό θα παραμείνει και σήμερα το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Συνολικά περίπου 50 εκατομμύρια άνθρωποι εκτιμάται ότι θα επηρεαστούν από τον κυκλώνα.

Έσπασε φράγμα στο Νιου Τζέρσεϊ



Στο μεταξύ, φράγμα στο βόρειο Νιου Τζέρσεϊ έσπασε, πλημμυρίζοντας τις πόλεις Μούναχι, Λιτλ Φέρι και Καρλσταντ, όπου η στάθμη των υδάτων έφτασε τα 1,2 με 1,5 μέτρα.

«Βρισκόμαστε σε φάση διάσωσης», είπε η Τζιν Μπαράτα, επικεφαλής των τοπικών αρχών στην κομητεία Μπέργκεν. Μέχρι τώρα δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα.

Η ίδια πρόσθεσε πως οι τρεις αυτές πόλεις «αφανίστηκαν» από τις πλημμύρες.

Η τεράστια πυρκαγιά που έχει ξεσπάσει στην πλημμυρισμένη παραλιακή κωμόπολη Μπρίζι Πόιντ του Κουίνς, στην περιοχή Ρόκαγουέις της Νέας Υόρκης , επεκτάθηκε στη διάρκεια των πρώτων ωρών της ημέρας με αποτέλεσμα να έχουν καταστραφεί πενήντα κατοικίες, σύμφωνα εκπρόσωπο της πυροσβεστικής.

Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα εκατομμύρια άνθρωποι

Η κατάσταση επιδεινώνεται από τις πολυάριθμες διακοπές ρεύματος, που έχουν βυθίσει στο σκοτάδι ολόκληρες γειτονιές στο νότιο τμήμα του Μανχάταν, όπου περίπου 250.000 σπίτια είναι χωρίς ρεύμα, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Συνολικά σε όλη την πολιτεία της Νέας Υόρκης σχεδόν δύο εκατομμύρια άνθρωποι είναι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση του κυβερνήτη της πολιτείας. Σε όλη τη χώρα ο αριθμός ξεπερνά τα 6,5 ακτομμύρια.

Για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης, ειδικά στις πλημμυρισμένες περιοχές, εκτιμάται ότι θα χρειαστούν αρκετές μέρες.

Αγνόησαν τις διαταγές για εκκένωση περιοχών

Η πλειονότητα των κατοίκων της Νέας Υόρκης δεν χρειάστηκε να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους, ωστόσο πολλοί είναι εκείνοι που αγνόησαν και πάλι τις διαταγές εκκένωσης περιοχών.

«Μείνετε στο σπίτι, είναι πολύ αργά για να φύγετε», δήλωσε χθες ο Μάικλ Μπλούμπεργκ, ο οποίος νωρίτερα είχε ζητήσει την εκκένωση 375.000 ατόμων από τις περιοχές με μεγάλη επικινδυνότητα για πλημμύρες.

Συνολικά, περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι σε όλη τη χώρα αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.


Πηγή: naftemporiki.gr, youtube.com, web

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com