Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012

ΞΕΠΛΥΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΣ ΜΕΣΩ ΤΡΙΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΚΑΙ ΣΥΓΓΕΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΚΗ ΨΩΜΙΑΔΗ

«Οικογενειακή» επιχείρηση για ξέπλυμα χρήματος φέρεται ότι είχε στήσει ο Μάκης Ψωμιάδης, καθώς πλήθος συγγενικών του προσώπων συμμετείχαν στις εν λόγω δραστηριότητες μέσω κοινών τραπεζικών λογαριασμών, επενδύσεων σε μετοχές και ακίνητα αλλά και άλλων αγορών, σύμφωνα με το πόρισμα αντιεισαγγελέως Πρωτοδικών, Πόπης Παπανδρέου. Το ποσό της υπεξαίρεσης από την ΠΑΕ ΑΕΚ προσδιορίζεται στα 21 εκατομμύρια ευρώ και στη συνέχεια ξεπλύθηκε από την οικογένεια Ψωμιάδη.

Κατά την Εισαγγελέα ο Μάκης Ψωμιάδης «επιλέγοντας ως πάγια τακτική να παραμένει στο παρασκήνιο των δραστηριοτήτων του, φαίνεται να χρησιμοποιεί ένα δίκτυο συγγενικών προσώπων και φίλων, ώστε να ελέγχει εταιρίες, οι οποίες συνδέονται με τα ενδιαφέροντά του και του ανήκουν στα χαρτιά».

Σύμφωνα με το Έθνος, τα πρόσωπα - συγγενείς του Χρυσόστομου Ψωμιάδη και μη, έχουν επιδέξια χρησιμοποιηθεί από αυτόν ως κλειδιά ασφαλείας, προκειμένου να αποκρύπτει ή έστω να συγκαλύπτει και να κάνει λιγότερο αισθητή την παρουσία του στις εταιρίες συμφερόντων του. Στο μεταξύ τις έρευνες δυσκολεύουν το γεγονός ότι δεν έχει περιουσιακά στοιχεία στο όνομά του και κάνει τις πληρωμές του σε μετρητά. Τα άτομα δε του περιβάλλοντός του «διακατέχονται από αίσθημα φόβου και δεν επιθυμούν να συνεργαστούν με τις δικαστικές αρχές».

Η Εισαγγελέας αναφέρει στο πόρισμα της ότι ο Μάκης Ψωμιάδης και οι συγκατηγορούμενοι του, σύζυγος, παιδιά και δύο εξάδελφοι του, χρησιμοποιούσαν ως εταιρίες «πλυντήριο» τρεις εταιρείες. Η μία δραστηριοποιείται στον χώρο του τουρισμού, η δεύτερη σε real estate και η τρίτη ήταν η εταιρεία που είχε το εκτροφείο αλόγων. Στις εταιρείες αυτές έμπαιναν υπό τη μορφή της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου τα χρήματα που φέρεται να προέρχονται από την υπεξαίρεση στην ΠΑΕ ΑΕΚ και την κακουργηματική φοροδιαφυγή.

«Οι κατηγορούμενοι -αναφέρει η Εισαγγελέας- συνέστησαν και συμμετείχαν σε οργάνωση με σκοπό τη διάπραξη νομιμοποίησης εσόδων από τα εγκλήματα τουλάχιστον της κακουργηματικής υπεξαίρεσης και της κακουργηματικής φοροδιαφυγής, ενώ η οργάνωση αυτή δραστηριοποιήθηκε για εξαιρετικά μεγάλο διάστημα - για μια δεκαετία - πραγματοποίησε πλήθος συναλλαγών για νομιμοποίηση εσόδων και την συγκάλυψη της δράσης της».

O γιος του Μάκη Ψωμιάδη, Σταύρος που κρίθηκε χθες προφυλακιστέος, μετά την απολογία του ενώπιον της ανακρίτριας, αρνήθηκε την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και υποστήριξε ότι δεν έχει υπάρξει καταδικαστική απόφαση ώστε να συνδεθεί η πράξη της υπεξαίρεσης με την κατηγορία της νομιμοποίησης παράνομων χρημάτων.

Αμφισβητεί επίσης οποιαδήποτε φορολογική παράβαση λέγοντας ότι «έχω προσέλθει στα όργανα ελέγχου πάνω από δέκα φορές και πάντοτε ήμουν πρόθυμος και βοήθησα την έρευνά τους, άσχετα αν αυτοί δεν το επιθυμούσαν. Για όλες τις εταιρείες που είμαι μέτοχος έχει γίνει φορολογικός έλεγχος από το ΣΔΟΕ και από τις αρμόδιες ΔΟΥ και όπως με ενημέρωσαν προφορικά δεν έχει βρεθεί κανένα φορολογικό παράπτωμα και για το λόγο αυτό δεν έχει εκδοθεί κάποιο πρόστιμο».

Και η αδελφή του, Χριστίνα Ψωμιάδη, που αφέθηκε ελεύθερη με περιοριστικούς όρους μετά την απολογία της στην ανακρίτρια, αρνείται την πράξη που της αποδίδεται. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να περάσουν το κατώφλι της ανακρίτριας για τις απολογίες τους οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι στην υπόθεση. Πηγή: tvxs.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com