Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΗΣ ΚΡΙΣΙΜΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ

Τη στρατηγική που θα ακολουθηθεί στην κρίσιμη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Πέμπτη και την Παρασκευή, επεξεργάζεται η ελληνική αντιπροσωπεία, υπό τον Δ. Αβραμόπουλο...

Σήμερα το πρωί πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Εξωτερικών, υπό τον κ. Αβραμόπουλο, με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Ζανιά, του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, του υφυπουργού Ανάπτυξης Νότη Μηταράκη, του βουλευτή Επικρατείας Χρύσανθου Λαζαρίδη και του κυβερνητικού εκπροσώπου Σίμου Κεδίκογλου.

Η ομάδα που θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας αναμένεται να έχει και νέα σύσκεψη την Τετάρτη, καθώς σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών αναχωρεί για την Κωνσταντινούπολη προκειμένου να εκπροσωπήσει τη χώρα στη σύνοδο των κρατών της Παρευξείνιας Συνεργασίας.

Υπενθυμίζεται ότι λόγω του προβλήματος υγείας που αντιμετωπίζει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς - ο οποίος αναμένεται να λάβει το απόγευμα εξιτήριο από το νοσοκομείο- δεν επιτρέπεται να ταξιδέψει και γι΄αυτό το λόγο όρισε τον υπουργό Εξωτερικών ως επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στη Σύνοδο Κορυφής. Τον κ. Αβραμόπουλο θα συνοδεύουν ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζανιάς, ο νέος υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Πάντως, ο κ. Σαμαράς ενημερώνεται λεπτομερώς από τους συνεργάτες του και όπως μετέδωσε η ΝΕΤ, στις 18:50 θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Aμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, ενώ θα ακολουθήσουν επικοινωνίες και με Ευρωπαίους ηγέτες.

Συνάντηση Ευ. Βενιζέλου - Φ. Κουβέλη

Στο μεταξύ, στις 2 το μεσημέρι θα έχουν συνάντηση στη Βουλή οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς, Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης, προκειμένου να αποφασίσουν σχετικά με τη συμμετοχή τους στη διαπραγμάτευση που θα γίνει στη Σύνοδο Κορυφής.

«Βήμα - βήμα» η επαναδιαπραγμάτευση

Σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου δήλωσε ότι επαναδιαπραγμάτευση θα αρχίσει βήμα - βήμα.

Μιλώντας στο ραδιοσταθμό ΒΗΜΑ, επισήμανε ότι η συμφωνία των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση αναφέρεται σε ορίζοντα τετραετίας και εξήγησε ότι τα ζητήματα δεν θα τεθούν όλα μαζί.

«Για παράδειγμα, αυτήν τη στιγμή, είναι ώριμο να συζητήσουμε την επαναδιαπραγμάτευση της επιμήκυνσης του χρέους, γιατί είναι κάτι που και οι εταίροι μας έχουν αρχίσει να το συζητάνε. Μπορούμε να θέσουμε το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ γιατί έχουμε στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η αύξηση του ΦΠΑ οδήγησε σε μείωση των εσόδων, αύξηση της ανεργίας και πολλαπλασιασμό των λουκέτων στις επιχειρήσεις. Αυτά είναι ζητήματα που θεωρούμε ότι μπορούν να τεθούν και να βρούμε κατανόηση και να καταλήξουμε σε μια άλλη ρύθμιση με τους εταίρους μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τόνισε ακόμη ότι θα τεθεί σύντομα και το θέμα της φορολόγησης των επενδύσεων, σημειώνοντας: «Όταν όλοι συμφωνούν ότι η Ελλάδα πρέπει να προσελκύσει επενδύσεις, δεν μπορεί να της επιβάλουν να έχει πολλαπλάσιο συντελεστή από ό,τι έχει η γειτονική Βουλγαρία». Σε συνάρτηση με την πορεία της οικονομίας θα τεθούν, όπως είπε και θέματα, όπως η μετενέργεια.

Ερωτηθείς σχετικά με την ορκωμοσία του κ. Ράπανου, διευκρίνισε ότι δεν θα ορκιστεί αυτή την εβδομάδα, λόγω του γεγονότος ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να παραμείνει κλινήρης.

«Επειδή έχουν ειπωθεί και γραφτεί πολλά, εγώ θα σας καταθέσω αυτό που γνωρίζω. Γνωρίζω το τηλεφώνημα που έγινε την Παρασκευή, το μεσημέρι, από τον πρωθυπουργό στον κ. Ράπανο. Τότε, ο Αντώνης Σαμαράς πληροφορήθηκε, για πρώτη φορά, το ιστορικό της υγείας του κ. Ράπανου, και ο κ. Ράπανος τον διαβεβαίωσε ότι είναι ένα χρόνιο ζήτημα, έχει μάθει να ζει μ΄ αυτό κι ότι μπορεί να αντεπεξέλθει στα καθήκοντά του. Αυτή είναι η εικόνα που έχω εγώ», ξεκαθάρισε.

Εκτίμησε, τέλος, ότι με βάση και τις προβλέψεις του θεράποντος ιατρού του κ. Σαμαρά, ο πρωθυπουργός θα μπορεί να συναντηθεί με την τρόικα την ερχόμενη Τρίτη ή Τετάρτη. Πηγή: naftemporiki.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com