Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

ΤΕΣΣΕΡΑ ΝΕΑ ΠΑΡΚΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Τέσσερα νέα πάρκα δημιουργούνται το 2012 σε κομβικά σημεία της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της πρώτης φάσης υλοποίησης των «επετειακών πάρκων» για τα 100 χρόνια ελεύθερης Θεσσαλονίκης. Ειδικότερα το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε μελέτη για την εκτέλεση έργων αναπλάσεων σε πάρκα και νησίδες πρασίνου «στο πλαίσιο μιας ευρύτερης αειφορικής και βιώσιμης διαχείρισης αστικού περιβάλλοντος ΣΑΤΑ - ΤΠ» για το 2012...

Τα τέσσερα συγκεκριμένα έργα αποτελούν μέρος του σχεδιασμού για τη δημιουργία των «επετειακών πάρκων» σε διάφορα σημεία της Θεσσαλονίκης και ο προϋπολογισμός της δαπάνης τους φτάνει τα 500.000 ευρώ, σημείωσε στην εισήγησή του, ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής και Ελεύθερων Χώρων Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Πρόσθεσε ότι «η μελέτη αφορά, την ανάπλαση πάρκων, νησίδων και άλλων χώρων πρασίνου του Δήμου Θεσσαλονίκης και πιο συγκεκριμένα την εγκατάσταση χλοοτάπητα, τις φυτεύσεις δένδρων, θάμνων και άλλων φυτών (εποχιακών, ετησίων και πολυετών), την εγκατάσταση αρδευτικού δικτύου αυτόματου ποτίσματος καθώς και άλλων κατασκευών (κατασκευή σιντριβανιού, ηλεκτροφωτισμός, πλακοστρώσεις, δημιουργία διαδρόμων πεζών κλπ), που πρόκειται να γίνουν στα πλαίσια του έργου ανάπλασης των χώρων αυτών». Στη μελέτη που ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης περιλαμβάνονται :

α) Πάρκο Ιβάνωφ (Αγ. Δημητρίου - Νέστορος - Λαγκάδα) με τίτλο «πάρκο αέρα, γης , νερού». Οι εργασίες που προτείνονται μεταξύ άλλων είναι :

- αντικατάσταση πλακοστρώσεων με σχιστόπλακες, με σταθεροποιημένο χώμα και σχιστόπλακες και τοποθέτηση βράχων-καθιστικών σε επιλεγμένα σημεία (Γη)

- μετατροπή του τοιχίου αντιστήριξης σε τοίχο νερού και σχεδιασμός φυτεμένης λίμνης νερού που θα λειτουργήσει ως μικρός υγροβιότοπος (Νερό)
- μαζική φύτευση αγρωστωδών φυτών και δέντρων στο βορειοδυτικό τμήμα του πάρκου καθώς και συμπλήρωση των διαδρομών σε ορισμένα σημεία (Αέρας)

β) Πάρκο Αγίου Δημητρίου (απέναντι από τον ιερό ναό Αγίου Δημητρίου) με τιτλο «πάρκο αναμνήσεων».Στο χώρο προτείνεται η δημιουργία πέντε θεματικών κήπων: - Αρχαιοελληνικός κήπος (με παραπομπές στην αρχαία Ελλάδα),

- Ρωμαϊκός κήπος με χάραξη και φύτευση που παραπέμπει σε ρωμαϊκό κήπο,

-Βυζαντινός κήπος με φύτευση με θάμνους και δέντρα που χρησιμοποιούνταν στη βυζαντινή εποχή στα προαύλια εκκλησιών με φόντο τον Αγ. Δημήτριο,

-Οθωμανικός κήπος: Περίκλειστος κήπος με κουρεμένους θάμνους και τοποθέτηση αψιδωτής εισόδου με παλιά ξύλινη πόρτα. Εσωτερικά ο κήπος φυτεύεται δέντρα που χρησιμοποιούνταν στους οθωμανικούς κήπους (οπωροφόρα και κυπαρίσσια) και δημιουργείται ένα μικρό επιδαπέδιο σιντριβάνι νερού

-Εκλεκτικιστικός κήπος: Δημιουργία περίτεχνου παρτεριού και τοποθέτηση κιγκλιδωμάτων και μεταλλικής αψίδας εποχής, στην κεντρική είσοδο του κήπου.

γ) Πάρκο στη συμβολή της οδού Κων/νου Καραμανλή με 25ης Μαρτίου με τίτλο «πάρκο πράσινης καινοτομίας». Σχεδιάζεται η κατασκευή ενός βιοκλιματικού στεγάστρου με γυάλινες περσίδες σκιασμού. Στο ανατολικό μέρος του στεγάστρου κατά μήκος της οδού Κων/νου Καραμανλή σχεδιάζεται δίκτυ από συρματόσχοινα στο οποίο θα αναπτυχθεί ένας πράσινος κάθετος κήπος με αναρριχώμενα φυτά.

δ) Πάρκο στη συμβολή των οδών ελευθερίας με Δ. Γληνού στη Δημοτική Κοινότητα Τριανδρίας με τίτλο «πάρκο μαθησιακού παιχνιδιού». Το Πάρκο σχεδιάστηκε με στόχο να αποτελέσει ένα ιδιαίτερο αστικό χώρο παιχνιδιού και μάθησης, αλλά και να λειτουργήσει ως χώρος συγκέντρωσης και δημιουργικής ενασχόλησης των μικρών πολιτών. Το μεγαλύτερο μέρος της ελεύθερης επιφάνειας του πάρκου περιμετρικά του λόφου καλύπτεται από χυτό ασφαλές υλικό με χρωματική πρόσμιξη, για την αποφυγή ατυχημάτων. Πηγή: kala-nea.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com