Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

ΧΟΡΕΥΟΝΤΑΣ ΜΕ ΜΟΤΣΑΡΤ ΚΑΙ ΜΠΕΤΟΒΕΝ ΣΤΗ ΡΩΜΑΪΚΗ ΑΓΟΡΑ

Εδώ σπάνια παρουσιάζονται θεάματα. Η Ρωμαϊκή Αγορά είναι ένας από τους ωραιότερους αρχαιολογικούς χώρους της Αθήνας και άρα οι δύο βραδιές χορού θα έχουν ένα εξασφαλισμένο πρόσημο: την ατμόσφαιρα...

Προσθέστε στο παραπάνω πως εδώ θα ακουστούν δύο από τα ωραιότερα κονσέρτα για πιάνο - το Νο 23 του Μότσαρτ και το κονσέρτο για πιάνο Νο 5 του Μπετόβεν -,τα οποία χορογραφεί ο διευθυντής του μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Ρενάτο Τζανέλα (επίσης φροντίζει τα σκηνικά, τα κοστούμια και τους φωτισμούς) υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Ηλία Βουδούρη και με σολίστ τον διακεκριμένο πιανίστα Δημήτρη Τουφεξή.

Οι δύο χορογραφίες του Τζανέλα που θα ερμηνεύσουν - στη σκιά της Ακρόπολης - οι χορευτές του μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής έχουν παρουσιαστεί με μεγάλη επιτυχία και στην Κρατική Οπερα της Βιέννης.

Μάλιστα, όπως σημειώνει ο Ρενάτο Τζανέλα, μόνο το δεύτερο μέρος του κονσέρτου έχει χορογραφηθεί, στα άλλα δύο μέρη ακούγεται μονάχα η μουσική. Και μάλιστα πρόκειται για μια μινιμαλιστική ερμηνεία της μουσικής με τίτλο «Ταξίδι» που αναπαριστά την πορεία ενός καλλιτέχνη, αφού όλη του τη ζωή ταξιδεύει αφήνοντας πίσω τους τόπους και τους φίλους για να ακολουθήσει το πάθος του.

Από την άλλη, η χορογραφία στο έργο του Μπετόβεν που σχετίζεται με τον Ναπολέοντα -και την περίοδο της δικής του αυτοκρατορίας - αποτελεί έναν φόρο τιμής στην κλασική όψη του χορού και - όπως σημειώνει ο Τζανέλα - αποτελεί την ιδανική βάση για να αναπτύξει κάποιος τη γλώσσα του κλασικού χορού. Το δεύτερο μπαλέτο με τίτλο «Μπετόβεν έργο 73» στηρίζεται στο διάσημο κονσέρτο για πιάνο του συνθέτη, γράφτηκε το 1809, κατά τη διάρκεια της πολιορκίας της Βιέννης από τον Ναπολέοντα, ενώ οι ρυθμοί που επιλέγει ο δημιουργός στο πρώτο και τρίτο μέρος θυμίζουν στρατιωτική μουσική. Πηγή: tanea.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com