Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012

ΜΟΥΣΕΙΑ ΜΕ ΚΑΘΑΡΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

«Πράσινα» και έξυπνα γίνονται σταδιακά τα μουσεία της χώρας, τα οποία -πλέον- όχι μόνο σέβονται τον πολιτισμό, αλλά προστατεύουν το περιβάλλον, με τη μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, και ενημερώνουν διαδραστικά τους επισκέπτες για τα οφέλη από την εξοικονόμηση ενέργειας...

Γίνονται, δηλαδή, ενεργειακά ευφυή και μάλιστα έως και μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης, με τη χρήση συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας, αλλά και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Το πρόγραμμα, το οποίο αποτελεί ευρωπαϊκή πρωτιά, έχει σε πρώτη φάση στόχο την ενεργειακή και περιβαλλοντική αναβάθμιση πέντε έως δέκα θεματικών μουσείων στην Ελλάδα, ώστε αφενός να μηδενίσουν την ενεργειακή τους κατανάλωση, αφετέρου να χρησιμοποιήσουν ευφυείς τεχνολογίες. Τα οφέλη αναμένονται πολλά, καθώς εκτιμάται ότι με τις αλλαγές στα κτίρια θα βελτιωθεί η περιβαλλοντική ποιότητα των μουσείων, θα περιοριστεί στο ελάχιστο η ρύπανση του εσωτερικού περιβάλλοντος και θα βελτιωθεί το μικροκλίμα της περιοχής από τις «πράσινες» τεχνολογίες που θα εφαρμοστούν στον περιβάλλοντα χώρο, καθώς και τη χρήση ανακυκλώσιμων και «πράσινων» υλικών κατά την ανακατασκευή τους.

Μετά τις προτεινόμενες παρεμβάσεις στο κτίριο θα πρέπει η υφιστάμενη κατανάλωση ενέργειάς του να προσεγγίζει ιδανικά το μηδέν, ενώ η μέγιστη επιτρεπόμενη κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις 60 kWh/m2/έτος.
Στον υπολογισμό του ισοζυγίου λαμβάνεται υπόψη η κατανάλωση ενέργειας για θέρμανση, δροσισμό, ζεστό νερό χρήσης, αερισμό, καθώς και για φωτισμό των κοινόχρηστων χώρων των μουσείων (ο φωτισμός κάθε χώρου του μουσειακού κτιρίου, εκτός από αυτόν που απαιτείται για την ανάδειξη των εκθεμάτων ή τον φωτισμό για άλλες ειδικές χρήσεις).
«Για τη νέα γενιά»

«Το πρωτοπόρο αυτό πρόγραμμα υλοποιείται σε κτίρια μουσείων γιατί είναι χώροι τους οποίους επισκέπτεται πολύς κόσμος, και ιδιαίτερα παιδιά και σχολεία ολόκληρα. Ουσιαστικά, λοιπόν, τα κτίρια αυτά, παράλληλα με τα μεγάλης αξίας εκθέματα που έχουν, θα αποτελούν εκθέσεις επίδειξης των νέων σύγχρονων τεχνολογιών πρωτίστως προς τη νέα γενιά, που καλείται από τις ίδιες τις εξελίξεις να αφομοιώσει και να δουλέψει με τεχνολογικές καινοτομίες και ιδίως με την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», δηλώνει στη Real planet ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ Νίκος Σηφουνάκης.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό ΠΕΚΑ, που έχει αναλάβει την υλοποίηση της πρωτότυπης «πράσινης» ιδέας, οι παρεμβάσεις που μπορούν να υλοποιηθούν μέσω αυτού του προγράμματος είναι η ενεργειακή αναβάθμιση και η εξοικονόμηση ενέργειας, με αλλαγές στο κτιριακό κέλυφος, οι βιοκλιματικές παρεμβάσεις στον περιβάλλοντα χώρο, η αναβάθμιση και τροποποίηση υφιστάμενων εγκαταστάσεων, αλλά και η αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Οι παρεμβάσεις στο κέλυφος θα γίνουν με προσθήκη θερμομόνωσης, εξωτερικών σκίαστρων ή άλλων συστημάτων ηλιοπροστασίας, αντικατάσταση κουφωμάτων και τζαμιών με νέα, καθώς και με την αύξηση των φυτεύσεων. Ακόμη, θα εγκατασταθούν ηλιακά συστήματα θέρμανσης, συστήματα φυσικού φωτισμού, αερισμού και δροσισμού. Θα λειτουργήσουν φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις, μονάδες ηλιακών συστημάτων και μικρές ανεμογεννήτριες, ενώ στο πλαίσιο της εξοικονόμησης ενέργειας θα δημιουργηθούν εγκαταστάσεις γεωθερμίας αλλά και καύσης βιομάζας.
Τον επόμενο χρόνo

Τα «έξυπνα» μουσεία, που θα αρχίσουν να λειτουργούν από τα τέλη του 2013, θα διαθέτουν συστήματα μετρήσεων, παρακολούθησης, καταγραφής, επεξεργασίας και προβολής -επιτόπου και διαδικτυακώς- των λειτουργικών στοιχείων και αποτελεσμάτων των ενεργειακών συστημάτων του κτιρίου, καθώς και συστήματα ελέγχου και διαχείρισης λειτουργίας των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, με τη δυνατότητα μετρήσεων, συλλογής και καταγραφής των απαραίτητων δεδομένων και παραμέτρων όπως εσωτερικές συνθήκες (θερμοκρασία, υγρασία, συγκέντρωση CO2 και άλλων ρύπων κ.λπ.), μετεωρολογικά δεδομένα (ηλιακή ακτινοβολία, θερμοκρασία κ.ά.), αποδόσεις λειτουργίας εγκαταστάσεων (κατανάλωση καυσίμου, απόδοση λειτουργίας), ενεργειακές καταναλώσεις κ.ά. Πηγή: kala-nea.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com