Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012

ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΠΑΝΔΡΩΜΕΝΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ ΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ

Σε ένα είδος πρόβας για την κατασκευή του δικού της διαστημικού σταθμού την επόμενη δεκαετία, η Κίνα θα εκτοξεύσει αυτό το μήνα μια επανδρωμένη αποστολή η οποία θα συνδεθεί με ένα άλλο σκάφος που περιμένει ήδη σε τροχιά...

Όπως αναφέρει το επίσημο πρακτορείο Xinhua, το σκάφος Shenzou 9 («θεϊκό σκάφος») μεταφέρθηκε το Σάββατο σε κέντρο εκτόξευσης στην έρημο της βορειοδυτικής Κίνας, ενόψει της εκτόξευσης στα μέσα Ιουνίου.

Εκπρόσωπος του μυστικού διαστημικού προγράμματος της Κίνας δήλωσε ότι το σκάφος θα συνδεθεί με τη μονάδα Tiangong-1 που βρίσκεται σε τροχιά από πέρυσι. Η ανάπτυξη τεχνολογίας που επιτρέπει τη σύνδεση σκαφών σε τροχιά έχει κρίσιμη σημασία για την κατασκευή μόνιμου διαστημικού σταθμού γύρω στο 2020.

Η εκπρόσωπος δεν διευκρίνισε πόσο χρόνο θα παραμείνει στο Tiangong-1, είπε όμως ότι, ως «προληπτικό μέτρο», ένας από τους τρεις αστροναύτες θα παραμείνει στην κάψουλα Shenzou την ώρα που οι άλλοι δύο εισέρχονται στη μονάδα που περιμένει.

Η Κίνα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο από το 2003, όταν έγινε μόλις η τρίτη χώρα του κόσμου -μετά τις ΗΠΑ και τη Ρωσία- που εκτόξευσε άνθρωπο στο Διάστημα με δικό της πύραυλο.

Έκτοτε έχουν ακολουθήσει δύο επανδρωμένες αποστολές, από τις οποίες η μία περιλάμβανε και διαστημικό περίπατο. Πέρυσι ακολούθησε η εκτόξευση ενός μη επανδρωμένου Shenzou που συνδέθηκε με επιτυχία με το Tiangong-1.

Το Πεκίνο αποφάσισε να κατασκευάσει ανεξάρτητο διαστημικό σταθμό μετά την άρνηση των δυτικών χωρών, και κυρίως των ΗΠΑ, να την δεχτούν στο πρόγραμμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS).

Ο κινεζικός σταθμός, με βάρος που εκτιμάται στους 60 τόνους, θα είναι σημαντικά μικρότερος από τoν ISS, ωστόσο θα είναι το μόνο τροχιακό συγκρότημα που ανήκει εξ ολοκλήρου σε μία χώρα.

Σύμφωνα με το Xinhua, στην αποστολή του Shenzou 9 δεν αποκλείεται να συμμετάσχει και η πρώτη Κινέζα αστροναύτης. Πηγή: in.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com