Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

ΚΡΙΣΙΜΗ Η ΑΤΥΠΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Οι ευρωπαίοι ηγέτες συναντώνται σήμερα στις Βρυξέλλες για μία άτυπη μεν, κρίσιμη δε, Σύνοδο Κορυφής κατά την οποία θα επιχειρήσουν την προσέγγιση των απόψεών τους ως προς τη σύνδεση της οικονομικής ανάπτυξης με την δημοσιονομική πειθαρχία. Η Ευρώπη θα κάνει ένα βήμα πιο κοντά προς την έκδοση κοινών ευρωομολόγων με τη συμφωνία για τα «ομόλογα ανάπτυξης», μέσω των οποίων θα συγκεντρωθούν κεφάλαια για την αναβάθμιση των υποδομών. Ωστόσο το Βερολίνο εξακολουθεί να αντιτίθεται στη «λύση» του ευρωομολόγου, παρά την πρόσκληση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ για μία συζήτηση «χωρίς ταμπού»...

Η πρόθεση του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ να βάλει στο τραπέζι το ευρωομόλογο και το «ελληνικό πρόβλημα» ξεχωρίζει στην ατζέντα της Συνόδου.

Η Σύνοδος πραγματοποιείται ενώ ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Ολι Ρεν, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Βίκτορ Κονστάνσιο ζητούν με μια φωνή από την Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και υπόσχονται ότι σε αυτή την περίπτωση η χώρα μας θα λάβει κάθε βοήθεια.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ, ο οποίος θα συναντηθεί πριν από τη Σύνοδο με τον Πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικραμμένο, αναμένεται να επαναλάβει μετά το τέλος των εργασιών την ομόθυμη θέση των Ευρωπαίων ότι θέλουν την Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ, αλλά και ότι αυτό συναρτάται ευθέως με τη συγκρότηση, έπειτα από τις επικείμενες εκλογές, μιας σταθερής κυβέρνησης που θα τηρήσει απαρέγκλιτα τους βασικούς άξονες του Μνημονίου.

Οι ελληνικές θέσεις

Θέματα που αφορούν την άμεση τόνωση της ανάκαμψης θα θέσει στο τραπέζι της ευρωπαϊκής άτυπης Συνόδου Κορυφής ο κ. Πικραμμένος, όπως καθορίστηκαν έπειτα από τις συζητήσεις που είχε κατά την προετοιμασία της συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Λουκά Παπαδήμο, τους υπουργούς Ανάπτυξης και Οικονομικών και τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος.

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός θα θέσει τα ζήτημα της άμεσης υπέρβασης των γραφειοκρατικών εμποδίων για να ξεμπλοκαριστούν τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, της αύξησης των κονδυλίων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, της έκδοσης «ομολόγου έργου» για την χρηματοδότηση συγκεκριμένων σχεδίων υποδομής και της επανέναρξης της χρηματοδότησης για τους μεγάλους αυτοκινητοδρόμους.

Τα ζητήματα αυτά καθορίστηκαν στη σύσκεψη την οποία συγκάλεσε ο Πρωθυπουργός χθες το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Ζαννιά, του υπουργού Ανάπτυξης Γιάννη Στουρνάρα και συνεργατών του κ. Πικραμμένου.

Εκκληση Έτινγκερ για τα ευρωομόλογα

Ο ευρωπαίος επίτροπος Ενεργείας Γκίντερ 'Ετινγκερ σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handesblatt, απευθύνει έκκληση προς όλες τις πλευρές «να μην αντιταχθούν επί της αρχής στα ευρωομόλογα», τα οποία υποστηρίζει η Γαλλία αλλά απορρίπτει η Γερμανία, πριν από την ανεπίσημη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών.

Σύμφωνα με τον κ. Έτινγκερ, ο οποίος είναι μέλος του συντηρητητικού κόμματος CDU της Καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ, η έκδοση των ευρωομολόγων είναι «θέμα ημερήσιας διάταξης».

«Τα ομόλογα αυτά, δηλαδή οι κοινοί για όλες τις χώρες της ευρωζώνης τίτλοι χρέους με κοινό επιτόκιο που προορίζονται για τη χρηματοδότηση των εθνικών προϋπολογισμών, μπορούν να αποτελέσουν τον συνεκτικό ιστό μετά την επικύρωση από όλες τις χώρες του δημοσιονομικού συμφώνου και την ανάταξη των δημοσιονομικών τους», εξήγησε.

«Χωρίς ταμπού»

Στην πρόσκλησή του προς τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρόμπαϊι τούς καλεί να συζητήσουν «χωρίς ταμπού» τις διαφορετικές προσεγγίσεις για την οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης εν όψει της επίσημης ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής στις 28 και 29 Ιουνίου.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Πιερ Μοσκοβισί υπενθύμισε με την ευκαιρία αυτή ότι η γαλλική ηγεσία θα θέσει στο τραπέζι όλες τις επιλογές, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ είναι πιθανόν να θέσει το θέμα της
έκδοσης ευρωομολόγων.

Ωστόσο το Βερολίνο επαναδιατύπωσε αμέσως και με σαφή τρόπο την αρνητική του στάση απέναντι στο ενδεχόμενο αυτό.

«Ναι» σε ομόλογα ανάπτυξης- «Νάιν» στα ευρωομόλογα

Η ΕΕ συμφώνησε χθες σε ένα σχέδιο να συγκεντρωθούν κεφάλαια για την αναβάθμιση υποδομών μέσω των ευρωπαϊκών ομολόγων ανάπτυξης, ωστόσο η Γερμανία συνέχισε να αντιτίθεται στην πιο φιλόδοξη ιδέα της έκδοσης κοινών ευρωομολόγων.

Η εξέλιξη σημειώθηκε μια ημέρα πριν από την άτυπη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες για την οικονομική ανάπτυξη, η οποία θα αποτελέσει το ντεμπούτο του νέου Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ στη σκηνή της ΕΕ, στην οποία δεν αποκλείεται να υπάρξουν έντονες διαφωνίες, με δεδομένη τη γερμανική απαίτηση για δημοσιονομική πειθαρχία.

Η συμφωνία για τα ευρωπαϊκά ομόλογα ανάπτυξης χαιρετίστηκε ως «ένα σημαντικό ορόσημο για τις υποδομές, την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη» από την προεδρία της Δανίας στην ΕΕ, με ένα μήνυμα μέσω του Twitter.

Το σχέδιο, το οποίο είχε προταθεί για πρώτη φορά το 2010, προβλέπει ότι 230 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της ΕΕ θα διατεθούν για την αντιστάθμιση του οικονομικού κινδύνου σε ό,τι αφορά τον δανεισμό από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για την υλοποίηση έργων υποδομής.

Οι κοινές εγγυήσεις από μέρους της ΕΕ και της ΕΤΕπ θα μειώσουν τον οικονομικό κίνδυνο για τα έργα, καθιστώντας τα πιο ελκυστικά για τις τράπεζες, τα συνταξιοδοτικά ταμεία και επενδυτικά κεφάλαια που αναζητούν ασφαλείς επενδύσεις, μειώνοντας εν μέρει το βάρος για τις κυβερνήσεις που δυσκολεύονται να χρηματοδοτήσουν δημόσια έργα.

Σε μια ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο επίτροπος Όλι Ρεν είπε ότι το πιλοτικό αυτό σχέδιο, που θα τεθεί σε εφαρμογή πριν από τα τέλη του 2013, θα μπορούσε να μοχλεύσει «έως και 4,6 δισ. ευρώ» ιδιωτικών επενδύσεων για ορισμένα σημαντικά έργα.

Τα ευρωπαϊκά ομόλογα ανάπτυξης δεν έχουν καμιά σχέση με τα ευρωομόλογα, που αρκετοί οικονομολόγοι θεωρούν ότι θα έλυναν την κρίση χρέους.

Οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υποβάθμισαν τη σημασία των ομολόγων ανάπτυξης για την οικονομία της ΕΕ. Η έκδοσή τους «δεν θα αποκαταστήσει την βιώσιμη ανάπτυξη από μόνη της», είπε ο εκπρόσωπος του κ. Ρεν Αμαντέου Αλταφάτζ.

Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις των εθνικών οικονομιών, η επέκταση της εσωτερικής αγοράς της ΕΕ και η αύξηση των πόρων της ΕΤΕπ κατά 10 δισ. ευρώ είναι ανάμεσα στα μέτρα που απαιτούνται για την αναζωογόνηση της ανάπτυξης, πρόσθεσε.

Και μόνο η ιδέα των ομολόγων ανάπτυξης θεωρείται από κάποιους ως προοίμιο της έκδοσης ευρωομολόγων.

Στο Βερολίνο, πάντως, ανώτατα στελέχη της κυβέρνησης επέμεναν ότι η Καγκελάριος Μέρκελ δεν θα υπαναχωρήσει από την αντίθεσή της στην έκδοση ευρωομολόγων και πρόσθεταν ότι δεν είναι απομονωμένη.

Υπέρ της γερμανικής στάσης εμφανίστηκε να τοποθετείται η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ. «Να χρηματοδοτηθεί η ανάπτυξη με χρέος; Αυτές οι ιδέες είναι τόσο πεπαλαιωμένες», είπε στην εφημερίδα Oberoesterreichische Nachrichten.

«Τα επιχειρήματα που ανακαλεί ξανά ο νέος Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ είναι ανοησίες. Είναι αυτά τα επιχειρήματα που μας οδήγησαν σε αυτό το χάλι», πρόσθεσε.

Υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγων τάχθηκε ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), που πρότεινε ένα ευρωπαϊκό «σύμφωνο ανάπτυξης» πέντε σημείων. Πηγή: tanea.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com