Δευτέρα, 21 Μαΐου 2012

ΜΠΛΟΚΟ ΣΤΟ ΠΕΙΡΑΤΙΚΟ ΚΑΤΕΒΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΑΡΟΧΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα διατάχθηκε η λήψη τεχνικών μέτρων από τις εταιρείες παροχής υπηρεσιών σύνδεσης στο διαδίκτυο για την παρεμπόδιση της πρόσβασης χρηστών σε ιστοσελίδες μέσω των οποίων διακινούνται παράνομα ψηφιακά έργα προστατευόμενα με δικαίωμα πνευματικής ιδιοκτησίας...

Η δικαστική απόφαση έρχεται έπειτα από ανάλογες αποφάσεις σε άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου οι πάροχοι εμποδίζουν για παράδειγμα την πρόσβαση στο Pirate Bay.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας, με την απόφαση 4658/2012 του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, έγινε δεκτό αίτημα οργανισμών συλλογικής διαχείρισης δικαιωμάτων επί μουσικών και οπτικοακουστικών έργων ώστε να υποχρεωθούν, εκτός άλλων, οι ελληνικές εταιρείες παροχής υπηρεσιών σύνδεσης στο διαδίκτυο να λάβουν τεχνικά μέτρα προκειμένου να καταστεί αδύνατη η πρόσβαση των συνδρομητών τους σε διαδικτυακές τοποθεσίες μέσω των οποίων πραγματοποιείται παράνομη παρουσίαση και ανταλλαγή έργων.

Η απόφαση εφαρμόζει ουσιαστικά για πρώτη φορά το άρθρο 64 Α του ν.2121/1993, που ενσωματώνει πρόβλεψη Οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη δυνατότητα λήψης ασφαλιστικών μέτρων κατά των διαμεσολαβητών (παρόχων υπηρεσιών διαδικτύου), οι υπηρεσίες των οποίων χρησιμοποιούνται από τρίτο για την προσβολή του δικαιώματος του δημιουργού ή συγγενικού δικαιώματος.

Παρόμοιες αποφάσεις έχουν ήδη εκδοθεί σε άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αποσκοπούν στην προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας στο διαδίκτυο χωρίς να θίγονται τα δικαιώματα των χρηστών.

Διακοπή πρόσβασης σε δύο σάιτ διακίνησης αντιγράφων ελληνικής μουσικής

Το τελειωτικό χτύπημα στην διακίνηση αντιγράφων ελληνικής μουσικής μέσω υπηρεσιών μοιράσματος αρχείων δόθηκε με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών στις 16 Μαΐου 2012 (αρ.4658/2012). Το Δικαστήριο διέταξε τους Έλληνες ISP να διακόψουν την πρόσβαση στις διευθύνσεις ellinadiko.com και music-bazaar.com και δύο διευθύνσεις IP 67.159.26.126 και 217.23.143.152 με απειλή χρηματικής ποινής 5.000 ευρώ για κάθε παράβαση.

Πάντως, το ellinadiko.com δεν λειτουργούσε ήδη. Είχε προηγηθεί τον Απρίλιο η σύλληψη των διαχειριστών του greekDDL με εκατοντάδες χιλιάδες χρήστες. Η καθοδική πορεία των δικτυακών τόπων που επέτρεπαν στα εγγεγραμμένα μέλη τους να κατεβάζουν κυρίως ελληνική (αλλά και ξένη) μουσική ήταν μάλλον αναμενόμενη, καθώς παρέπεμπαν σε δικτυακούς τόπους τύπου Rapidshare, Megaupload κ.λπ. όπου ο διαμοιρασμός δεν γίνεται υπό μορφή torrent, αλλά ως ολόκληρα αρχεία. Όμως, Rapidshare, Megaupload, FileSonic και άλλοι δικτυακοί τόποι file sharing είτε δεν υπάρχουν, είτε δεν είναι πια οι ίδιοι.

Συνήθως, οι δικτυακοί αυτοί τόποι που βασίστηκαν στην φήμη τους για την δημοσίευση παραπομπών στους ξένους δικτυακούς τόπους όπου μοιράζονταν τα αρχεία, μετατρέπονται σε φόρουμ ή ακόμα και σε ηλεκτρονικά δισκοπωλεία, για να ρευστοποιήσουν με τον έναν (διαφημίσεις) ή τον άλλο τρόπο (κατάστημα) τη φήμη που έχουν ήδη αποκτήσει από την συνδρομή τους στην διακίνηση πειρατικού υλικού.

Ο Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία χαρακτηρίζει «καταλυτική» την απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών για την αντιμετώπιση της διαδικτυακής πειρατείας. Τονίζει δε, ότι, για πρώτη φορά στην Ελλάδα διατάχθηκε η λήψη τεχνολογικών μέτρων παρεμπόδισης της πρόσβασης χρηστών σε ιστοσελίδες μέσω των οποίων διακινούνται παράνομα ψηφιακά έργα προστατευόμενα με δικαίωμα πνευματικής ιδιοκτησίας. Πηγή: in.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com