Δευτέρα 7 Μαΐου 2012

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΟΥΛΙΑ - ΣΑΜΑΡΑ ΓΙΑ ΕΝΤΟΛΗ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση του Πρόεδρου της Δημοκρατίας με τον απερχόμενο πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο, προκειμένου να ενημερωθεί ο κ. Κάρολος Παπούλιας για τα οριστικά αποτελέσματα των χθεσινών εκλογών και τη δύναμη των κομμάτων στη νέα Βουλή. Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα υποδεχθεί τον Πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, ενώ στις 3 το μεσημέρι ο κ. Παπούλιας θα έχει συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά, προκειμένου να του δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, όπως ορίζει το Σύνταγμα...

Μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας και την έλλειψη συγκέντρωσης ποσοστού αυτοδυναμίας, και σύμφωνα με όσα προβλέπει το άρθρο 37 του Συντάγματος, ο πρώτος λόγος δίνεται στο πρώτο σε ψήφους κόμμα για το σχηματισμό κυβέρνησης.

Ετσι, την εντολή θα λάβει πρώτη η ΝΔ που συγκέντρωσε το 18,86 % των ψήφων, στη συνέχεια ο ΣΥΡΙΖΑ που συγκέντρωσε το 16,77% των ψήφων και ακολούθως το ΠΑΣΟΚ με το 13,18%.

Αν δεν διαπιστωθεί η δυνατότητα συνεργασίας για τον σχηματισμό κυβέρνησης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του δεύτερου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος και εάν δεν τελεσφορήσει και αυτή στον αρχηγό του τρίτου κόμματος.

Στην περίπτωση που μετά από τρεις εντολές δεν έχει σχηματιστεί κυβέρνηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων και, αν επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού Kυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Bουλής, επιδιώκει το σχηματισμό Kυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Bουλής για τη διενέργεια εκλογών».

Σε περίπτωση αποτυχίας σχηματισμού κυβέρνησης από όλα τα κόμματα, ο Πρόεδρος «αναθέτει στον πρόεδρο του Συμβουλίου της Eπικρατείας ή του Aρείου Πάγου ή του Eλεγκτικού Συνεδρίου το σχηματισμό Kυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές, και διαλύει τη Bουλή» προκαλώντας νέες εκλογές μέσα σε 30 ημέρες.

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com