Δευτέρα, 7 Μαΐου 2012

ΡΩΣΙΑ: Ο ΠΟΥΤΙΝ ΟΡΚΙΣΤΗΚΕ ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Πρόεδρος της Ρωσίας ορκίστηκε ενώπιον περίπου 2.000 προσκεκλημένων στην αίθουσα του Αγίου Ανδρέα στο Κρεμλίνο ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο Πούτιν έλαβε την ευλογία από τον επικεφαλής της ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, ενώ παρέλαβε και την «βαλίτσα» των πυρηνικών...

Σε σύντομη ομιλία του δήλωσε ότι η Ρωσία «εισέρχεται σε μια νέα φάση εθνικής ανάπτυξης». «Τα επόμενα χρόνια θα είναι καθοριστικά για την μοίρα της Ρωσίας στις επόμενες δεκαετίες» είπε.

Τόνισε ότι η «μεταμόρφωση» της χώρας θα συνεχιστεί.

Παρότι έχει παραμένει ο ανώτατος ηγέτης της Ρωσίας τα τελευταία τέσσερα χρόνια ως Πρωθυπουργός, ο.Πούτιν αναλαμβάνει και πάλι, επισήμως, την προεδρική εξουσία την οποία παραχώρησε στον σύμμαχό του Ντμίτρι Μεντβέντεφ το 2008 ύστερα από οκτώ χρόνια στην προεδρία.

Επιστρέφει με αποδυναμωμένη την εξουσία του ύστερα από μήνες διαδηλώσεων που έχουν πολώσει τη Ρωσία.

Την Κυριακή, τουλάχιστον 250 άνθρωποι συνελήφθησαν στη Μόσχα στη διάρκεια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας κατά της επιστροφής του στο Κρεμλίνο.

Νέα διαδήλωση πραγματοποιήθηκε, σήμερα από την αντιπολίτευση έξω από το Κρεμλίνο, πριν από την τελετή ορκωμοσίας.

Ο Πούτιν, ο οποίος θα γίνει 60 ετών τον Οκτώβριο, μεγάλωσε επί σοβιετικής εποχής και εργάστηκε ως πράκτορας στην κομμουνιστική Ανατολική Γερμανία. Δέχεται πιέσεις να αποδείξει ότι μπορεί να προσαρμοστεί στο νέο πολιτικό σκηνικό.

Θεωρείται σχεδόν απίθανο ότι θα μπορέσει να απαλλαγεί από τη συνήθειά του να έχει τον απόλυτο έλεγχο και ότι θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τους πολιτικούς του αντιπάλους και την μεσαία τάξη που απαιτεί μεγαλύτερη πολιτική ελευθερία.

Καλείται να συμβιβάσει τις διαφωνίες μεταξύ φιλελεύθερων και συντηρητικών που διεκδικούν θέσεις στο νέο Κοινοβούλιο υπό τον Μεντβέντεφ, ο οποίος θα ανταλλάξει αξίωμα με τον Πούτιν.

Ο Πούτιν έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να προσελκύσει περισσότερες ξένες επενδύσεις βελτιώνοντας το επιχειρηματικό κλίμα, να μειώσει την διαφθορά και να επιδιώξει περισσότερη διαφάνεια τερματίζοντας την έντονη εξάρτηση της Ρωσίας από τις εξαγωγές στον ενεργειακό τομέα. Δεν έχει όμως αποσαφηνίσει με ποιόν τρόπο θα το πράξει αυτό.

Είναι πιθανόν -όπως και στο παρελθόν- να χρησιμοποιήσει σκληρή αντιδυτική ρητορική στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής για να προσελκύσει ευρύτερη στήριξη αν η κατάσταση στη Ρωσία επιδεινωθεί.

Ωστόσο, ως πρωθυπουργός ουδέποτε άσκησε ισχυρή επιρροή στην εξωτερική πολιτική, επομένως θεωρείται απίθανη μια μεγάλη αλλαγή στην πολιτική του. Πηγή: tanea.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com