Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

ΚΑΛΠΕΣ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΜΕΤΑ ΜΟΥΜΠΑΡΑΚ ΕΠΟΧΗΣ

Άνοιξαν το πρωί της Τετάρτης στην Αίγυπτο οι κάλπες με συνολικά 13 υποψήφιους να συμμετέχουν στις πρώτες προεδρικές εκλογές από την ανατροπή του Χόσνι Μουμπάρακ πριν από ένα χρόνο. Ανίσχυροι κατέρχονται στις εκλογές οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι...

Περισσότεροι από 50 εκατομμύρια πολίτες που έχουν δικαίωμα συμμετοχής -από το συνολικό πληθυσμό των 80 εκατομμυρίων- καλούνται να το ασκήσουν στην διήμερη ψηφοφορία.

Τα πάνω από 13.000 εκλογικά τμήματα στις 27 επαρχίες της χώρας θα μείνουν ανοικτά ως τις 20:00 (21:00 ώρα Ελλάδας).

Το Ανώτατο Συμβούλιο των Ένοπλων Δυνάμεων, το οποίο ασκεί την εξουσία μετά την ανατροπή του Μουμπάρακ, κάλεσε όλους τους ψηφοφόρους να συμμετάσχουν στην διαδικασία, λέγοντας ότι πρόκειται για ένα βήμα για τον εκδημοκρατισμό της Αιγύπτου.
Κάλεσε επίσης, όπως και η κυβέρνηση, τον λαό να αποδεχθεί το αποτέλεσμα των εκλογών, λέγοντας ότι «θα αντανακλά την επιλογή του ελεύθερου αιγυπτιακού λαού».

Συνολικά 49 εγχώριες μη κυβερνητικές οργανώσεις και τρεις ξένες έχουν λάβει άδεια να επιτελέσουν ρόλο παρατηρητών στις εκλογές.

Ανάμεσα στους υποψήφιους οι επικρατέστεροι θεωρούνται ο Άχμεντ Σαφίκ, τελευταίος πρωθυπουργός του Μουμπάρακ· ο Αμρ Μούσα, πρώην υπουργός Εξωτερικών και γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου· ο Μοχάμεντ Μόρσι της Αραβικής Αδελφότητας· ο ανεξάρτητος ισλαμιστής Άμπντουλ Μονέιμ Άμπντουλ Φούτουχ· και ο Χαμντίν Σαμπάχι.
Παρά το γεγονός ότι οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι κατέχουν σχεδόν τις μισές έδρες του Κοινοβουλίου και παρά την κινητοποίηση των οπαδών τους, ο υποψήφιος Μοχάμεντ Μουρσί (δεύτερη επιλογή λόγω εσωτερικών διαφωνιών και προβλημάτων) φέρεται να συγκεντρώνει μόλις το 10% και κινδυνεύει να μείνει έξω από το δεύτερο γύρο.

Τα αποτελέσματα δεν αναμένεται να δοθούν στην δημοσιότητα πριν από την 29η Μαΐου.

Εάν κανείς από τους υποψηφίους δεν καταφέρει να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των ψήφων από τον πρώτο γύρο, θα υπάρξει επαναληπτικός γύρος ανάμεσα στους δύο επικρατέστερους υποψήφιους την 16η και 17η Ιουνίου. Πηγή: in.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com